Hong Kong sacrifică 2.000 de hamsteri, după apariția unui focar de COVID-19

Hong Kong sacrifică 2.000 de hamsteri, după apariția unui focar de COVID-19
Hong Kong anunță că 2.000 de hamsteri vor fi sacrificați după apariția unui focar de COVID-19/FOTO: Pixabay
Publicat: 18/01/2022, 18:29
Actualizat: 18/01/2022, 18:46

Hong Kong a avertizat populația să nu pupe animalele de companie și a ordonat marți sacrificarea în masă a hamsterilor, spre indignarea iubitorilor de animale, după ce 11 dintre rozătoare au fost testate pozitiv pentru COVID-19, transmite Reuters.

Un recent caz de coronavirus la oameni, identificat la un angajat al unui magazin de animale de companie, a determinat verificarea a sute de animale din teritoriul controlat de chinezi, iar 11 hamsteri au fost găsiți infectați, au declarat oficialii.

În consecință Hong Kong-ul a luat decizia ca 2.000 de hamsteri să fie sacrificați „uman”, iar importurile și vânzările au fost oprite.

Societatea locală pentru prevenirea cruzimii față de animale, care administrează clinici veterinare, a îndemnat la o regândire.

„SPCA este șocată și îngrijorată de recentul anunț al guvernului privind exterminarea a peste 2.000 de animale mici, care nu a luat în considerare bunăstarea animalelor și legătura dintre om și animal”, a declarat aceasta.

Secretarul de stat pentru sănătate, Sophia Chan, a declarat într-o conferință de presă că autoritățile au acționat din prudență, chiar dacă nu există dovezi că animalele domestice pot infecta oamenii.

„Proprietarii de animale de companie ar trebui să mențină o bună practică de igienă, inclusiv să se spele pe mâini după ce ating animalele, după ce le manipulează mâncarea sau alte obiecte și să evite sărutul animalelor”, a declarat, de asemenea, directorul Departamentului pentru Agricultură, Pescuit și Conservare, Leung Siu-fai Leung, reporterilor.

Hong Kong a testat, de asemenea, iepuri și chinchile, dar numai hamsterii au fost pozitivi. Toți au fost importați din Olanda, potrivit radiodifuzorului local RTHK.

În întreaga lume, au existat cazuri de coronavirus și la câini și pisici, deși oamenii de știință spun că nu există dovezi că animalele joacă un rol major în contagiunea umană.

Leung a declarat că hamsterii din Hong Kong au trebuit să fie eutanasiați, deoarece era imposibil să fie ținuți în carantină și observați fiecare dintre ei. Cumpărătorii de hamsteri după 22 decembrie 2021 ar trebui să îi predea autorităților pentru sacrificare și să nu îi lase pe străzi, a adăugat el.

În septembrie anul trecut, trei pisici de companie care au fost testate pozitiv pentru coronavirus au fost sacrificate în orașul chinez Harbin, ceea ce a provocat o reacție pe rețelele de socializare.

Danemarca a sacrificat milioane de nurci în 2020 pentru a limita mutațiile COVID-19. Iar unele regiuni din Rusia au inoculat animale împotriva COVID-19 după ce Moscova a declarat că a înregistrat primul vaccin din lume pentru animale în urma unor teste efectuate pe câini, pisici, vulpi și nurci.

Nikolaus Osterrieder, decanul Colegiului Jockey Club de Medicină Veterinară și Științe ale Vieții de la City University of Hong Kong, a declarat că lanțurile de transmitere de la om la animal la om sunt rare, dar se întâmplă, așa cum s-a întâmplat în cazul nurcilor.

„Este, evident, o măsură drastică, dar care este o consecință a (normelor) Covid zero”, a spus el despre măsurile luate de Hong Kong. „Hamsterii sunt foarte sensibili la SARS-CoV-2 și pot produce cantități mari de virus”.

Grupul mondial de protecție a animalelor World Animal Protection a declarat că măsurile au fost premature. „Sacrificarea animalelor ar trebui să fie întotdeauna o ultimă soluție și încurajăm guvernele să exploreze mai întâi alte opțiuni, cum ar fi carantina”, a declarat Jan Schmidt-Burbach, director de cercetare.

După trei luni fără nicio transmitere locală, Hong Kong a înregistrat în acest an zeci de noi cazuri de coronavirus la oameni, declanșând noi restricții asupra zborurilor și vieții sociale.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului