În deschiderea festivalului WonderFest, Lavinia Șandru propune o Capitală a Copilăriei – Constanța: ”Aici au prins viață visurile copilăriei noastre”

Publicat: 20/09/2022, 16:54
Actualizat: 20/09/2022, 18:07

WonderFest – Festivalul Internațional al Filmului pentru Copii și Tineret – a început luni, la Constanța, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ”Jean Constantin”. Evenimentul se desfășoară zilnic – până vineri, 23 septembrie -, cu intrare liberă la toate activitățile: filme, ateliere și concerte.

Luni seara a avut loc Gala de Deschidere, cu sala plină de copii și adolescenți încântați de prestația artiștilor de la Folk Frate și PRO CONSUL, dar, în mod surprinzător, și alături de tânărul viceprimar al Municipiului Constanța, Ionuț Rusu. Acesta a spus, în deschiderea Festivalului, că este preocupat să organizeze cât mai multe evenimente culturale de calitate, care să fie atractive pentru tineri.

WonderFest este organizat de Primăria Municipiului Constanța și Uniunea Zariștilor Profesioniști din România, cu susținerea Consiliului Județean Constanța, al Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța și Pro Familia. Președintele Festivalului WonderFest este Lavinia Șandru, actriță și realizatoare tv.

În discursul său, parafrazându-l pe Albert Einstein, care spunea poți alege să trăiești în două feluri: să crezi că nu există magie sau să crezi ca totul e magie,  Lavinia Șandru, director al Festivalului Internațional al Filmului pentru Copii și Tineret, a dat startul la magie, în ”Capitala copilăriei”.

”Mi-aș dori să facem din Constanța Capitala copilăriei,  pentru că aici au prins viață visurile copilăriei noastre. Aici, noi, cei mari de astăzi, visam să trăim sau măcar să ajungem cât mai des și să stăm cât mai mult. Cred că acest loc magic, Constanța, merită să revină în visurile împlinite ale celor mici de astăzi, să-și trăiască aici cele mai frumoase momente ale copilăriei, care să se transforme, peste ani, în amintiri extraordinare”, a spus Lavinia Șandru.

Lavinia Șandru: ”Mi-aș dori să facem din Constanța Capitala copilăriei”

Președintele juriului este actorul Mircea Diaconu

Filmele prezente în competiție sunt jurizate de un juriu profesionist, al cărui președinte este actorul Mircea Diaconu, și de un juriu special, format din 100 de elevi din Constanța. Juriul copiilor va acorda Marele Premiu al Festivalului, ce urmează a fi selectat din cele opt titluri aflate în competiție – filme noi, produse în ultimii doi ani, în Germania, Italia, Franța. Lituania, Polonia, Bulgaria, Iran și România.

Peliculele sunt lungmetraje și de animație și vor fi proiectate la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanța. Intrarea este liberă, la toate manifestările Festivalului – filme, concerte, ateliere.

Unul dintre filmele prezente în festivalul de la Constanța este o premieră internațională, iar regizorul și producătorul peliculei vor fi prezenți la WonderFest și vor răspunde întrebărilor publicului.

În afara concursului, vor fi proiectate și două filme artistice noi, premiate sau nominalizate la festivaluri internaționale, inclusiv Bafta și Oscar 2022.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase