Poliția scoțiană și Poliția Română, operațiune de arestare a zeci de români pentru trafic de persoane, după o serie de raiduri în toată Europa

Poliția scoțiană și Poliția Română, operațiune de arestare a zeci de români pentru trafic de persoane, după o serie de raiduri în toată Europa
Publicat: 10/09/2020, 09:39
Actualizat: 10/09/2020, 10:19

Un grup care atragea femei vulnerabile în Scoția a fost arestat într-o serie de raiduri în toată Europa.

Arme, cuțite, mașini de lux și numerar au fost confiscate de ofițeri și 24 de traficanți au fost arestați în raiduri în Scoția, Anglia și România, ieri.

Peste 130 de ofițeri britanici, inclusiv membri ai Direcția Poliției Române pentru Combaterea Traficului de Criminalitate Organizată în cadrul ființelor umane au efectuat raiduri

Operațiunea condusă de Poliția Scoției a verificat patru proprietăți în Glasgow și Aberdeen vizate ca parte a unei serii de raiduri coordonate în zori.

Zece presupuși membri, de naționalitate română, au fost arestați în Marea Britanie, inclusiv șapte în Scoția.

Alți 14 membri suspectați ai unei bande au fost capturați de polițiști în urma verificării a 23 de proprietăți din România.

Pe lângă arestări, au fost confiscate telefoane mobile și documente care detaliază operațiunea de trafic sexual pe scară largă – precum și dovezi privind spălarea banilor.

Inspectorul detectiv Adrian Wallis, care a condus operațiunea, a declarat că este punctul culminant al unei investigații majore care se întinde din iunie anul trecut.

În raiduri s-au desfășurat peste 130 de ofițeri britanici, inclusiv membri ai Unității Naționale pentru Traficul de Persoane din Scoția, Agenția Națională pentru Criminalitate și Direcția Poliției Române pentru Combaterea Traficului de Criminalitate Organizată în cadrul ființelor umane.

DI Wallis a declarat: „Ancheta nu s-a încheiat încă, cu toate acestea, acțiunea de astăzi ar trebui să trimită un mesaj foarte clar, traficul nu va fi tolerat în Scoția și vom continua să lucrăm cu parteneri, la nivel național și internațional, pentru a identifica cei implicați în sclavie și exploatare și pentru a-i aduce în fața justiției ”.

DI Wallis coordonase operațiunea de la Campusul criminalității scoțiene din Gartcosh, în Glasgow.

Unele dintre proprietățile atacate erau suspectate că funcționau ca bordeluri, în timp ce altele erau la domiciliu ale membrilor bandei de crimă organizată.

DI Wallis a spus: „A fost o operațiune masivă. Acest tip de acțiuni sunt destul de dificil de coordonat în propria zonă de forță, dar  a inclus Anglia și România.

„Nu contează cât de mult planifici, nu știi niciodată ce vei obține până nu vei trece prin ușă din cauza naturii acestor indivizi care se mișcă constant între locații.
„Nu știm câți oameni găsim când intrăm în aceste adrese, dar am obținut exact ceea ce speram”.

Ancheta va dura câteva luni, urmărind raiduri și arestări de urmărire în Marea Britanie și România.

Autoritățile române au declarat că femeile folosite de bande erau vulnerabile și au fost înșelate de promisiunea unei vieți mai bune.

Cei care nu se aflau deja în Scoția urmau să fie traficați ilegal în Marea Britanie. Femeile erau în mare parte din zone rurale, care provin din familii destrămate și au fost lovite de sărăcie.

Se înțelege că au fost seduse de unii dintre membrii bandelor, care le-au promis o relație, o casă și capcanele unei vieți confortabile, dar apoi le-au forțat să lucreze. Se crede că femeile au fost promovate pe site-uri și au fost vândute pentru sex.

Autoritățile române au spus: „Unele tinere ar fi fost abuzate fizic și mental de membrii grupului infracțional organizat”.

Di Wallis a declarat că eventualelor victime li se va oferi sprijin deplin din partea unor agenții precum Alianța de creștere a conștientizării traficului de persoane din Scoția, care se aflau pe scena raidurilor. El a spus: „Mai important decât orice pentru mine este identificarea și protejarea victimelor”.

Rob Richardson, șeful Unității moderne pentru sclavie și trafic de persoane a Agenției Naționale pentru Criminalitate din Regatul Unit, a declarat că publicul ar putea ajuta la combaterea traficului sexual. El a spus: „Victimele sclaviei moderne sunt adesea ascunse și avem nevoie ca publicul să recunoască semnele și să raporteze poliției orice suspiciune pe care ar putea să o aibă”.

Detectivul Superintendent Fil Capaldi, șeful Unității Naționale pentru Traficul de Persoane din Scoția, a avertizat traficanții că nu vor prospera în Scoția.

El a spus: „Traficul de persoane, exploatarea și sclavia modernă nu își au locul în Scoția. Grupurile de crimă organizată care înrobesc oamenii o fac pentru câștigul financiar.

„Frontierele nu au sens pentru traficanți. Comerțul lor ilegal are o acoperire globală și traversează granițele naționale și internaționale, motiv pentru care răspunsul nostru trebuie să fie coordonat între agenții și prin cooperare internațională”.

Declarația ambasadorului României în Marea Britanie, Dan Mihalache

Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, a declarat: „Eu îi felicit pe bărbații și femeile celor două servicii pentru munca și dedicația lor și apreciem rezultatele și îi liniștim pe partenerii noștri de cooperarea noastră continuă”.

„Așteptăm cu nerăbdare să vedem cum mai multe victime primesc despăgubirile pe care le merită și mai mulți vinovați scoși de pe străzile orașelor noastre”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York