Insuficiența cardiacă ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!

Insuficiența cardiacă ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!
Publicat: 14/06/2022, 10:27

Campanie de informare și conștientizare privind insuficiența cardiacă

Fundația Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Națională de Medicina Familiei, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, cu sprijinul AstraZeneca, lansează campania „Insuficiența Cardiacă Ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!” cu scopul de a crește nivelul de recunoaștere a riscurilor și simptomelor asociate insuficienței cardiace și de a informa publicul general cu privire la importanța diagnosticului și tratamentului in stadii incipiente ale bolii.

În România, 4,7% din populația adultă suferă de insuficiență cardiacă, iar 1 din 2 persoane diagnosticate cu această afecțiune decedează în primii 5 ani de la diagnostic. De asemenea, 2 din 3 pacienți cu insuficiență cardiacă sunt reinternați în spital în maxim 1 an de la externare, în condițiile în care 30% din cazuri ajung la spital în stadii agravante ale bolii. Aceste statistici îngrijorătoare arată că insuficiența cardiacă este cea mai gravă boală din spectrul bolilor cardiovasculare, printre cauzele principale fiind diagnosticul tardiv și inițierea tratamentului în stadii prea avansate ale bolii.

“Campania de informare „Insuficiența Cardiacă Ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!” adresată publicului larg este un demers esențial al comunitării medicale în contextul în care 4,7% din populația adultă a Romaniei suferă de insuficiență cardiacă, iar pacienții sunt diagnosticați și tratați când boala deja este avansată. Aceste acțiuni de informare și educare susțin eforturile pe care întrega comunitate de cardiologi din România le face de a trata pacienții cu terapii inovatoare, care schimbă parcursul bolii. Iar în această privință, a accesului la tratament, avem un pas esential de facut: ca aceste terapii de ultimă generație să fie gratuite pentru pacienții români!” a declarat Prof. Univ. Dr. Dragoș Vinereanu, Președintele Fundației Române a Inimii.

“Insuficiența cardiacă este o temă majoră pentru Societatea Română de Cardiologie, în condițiile în care ne confruntăm cu o epidemie de cazuri noi, cu un impact socio-economic major. Prin inițierea campaniei „Insuficiența Cardiacă Ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!”, împreună cu partenerii noștri, ne-am propus ca populația României să fie corect informata cu privire la insuficienta cardiaca, oferiind în același timp speranța că se poate trăi bine si pentru mulți ani cu această boală gravă, cu condiția ca aceasta să fie depistată și tratată devreme. Fiecare pacient român cu insuficiență cardiacă are dreptul să fie informat corect și să beneficieze de tratamentul optim, cât mai devreme după diagnostic, conform recomandărilor din noul ghid european de diagnostic și tratament”, afirmă Prof. Univ. Dr. Bogdan A. Popescu, Președintele Societății Române de Cardiologie.

Totodată, Prof. Univ. Dr. Ovidiu Chioncel, Președintele ales al Societății Române de Cardiologie, a declarat că: “Mortalitatea asociată insuficienței cardiace este comparabilă sau chiar mai mare decât unele forme de cancer. Tocmai de aceea, aceste demersuri de informare si educare asupra riscurilor si simptomelor asociate insuficientei cardiace adresate publicului larg sunt deosebit de importante, iar mesajul nostru, al cardiologilor, este clar și ferm: informarea corectă, diagnosticul pus cât mai devreme și tratamentul optim, inițiat la momentul potrivit, dau ani de viață pacienților cu insuficiență cardiacă!”.

În ceea ce privește perspectiva medicilor de familie, Dr. Dina Mergeani, Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, a declarat: ”Avem nevoie de o colaborare interdisciplinară pentru diagnosticul precoce, din stadiile incipiente, a insuficienței cardiace iar parteneriatul care stă la baza inițierii campaniei „Insuficiența Cardiacă Ucide! Salvează-ți inima. Mergi la medic!” evidențiază acest deziderat și direcția de acțiune. Medicii de familie se confruntă cu aproximativ 40.000 de cazuri noi de insuficiență cardiacă pe an, majoritatea diagnosticați în stadii târzii. Prin intermediul acestei campanii, împreună cu toate eforturile de diagnostic precoce în cabinetul medicului de familie, ne dorim ca această realitate sumbră să se schimbe pentru pacienții români, cu atât mai mult cu cât statisticile actuale ne arată că 1 din 2 persoane cu această afecțiune decedează în primii 5 ani de la diagnostic.”

Radu Gănescu, Președintele COPAC, a declarat: ”Interesul nostru, al pacienților, este să fim diagnosticați din timp, să avem acces la tratamente adecvate din stadiile timpurii ale bolii, iar monitorizarea pacientilor să fie făcută conform unui traseu clar și predictibil. Avem nevoie de programe de screening, de diagnostic precoce și mai ales avem nevoie de tratamente inovatoare care dau ani de viață pentru pacienții cu insuficiență cardiacă. Viețile pacienților afectate grav de insuficiența cardiacă, reflectate în statisticile de la nivel național, arată nevoia urgentă de intervenție pentru o informare corectă, pentru un diagnostic precoce și, mai ales, pentru tratament optim, pentru ca într-adevăr „Insuficiența cardiacă ucide!”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață