„Între 40-70% dintre oamenii din întreaga lume vor fi infectați cu coronavirus în următorul an”. Anunțul-înfiorător făcut de un medic celebru

Între 40-70% dintre oamenii din întreaga lume vor fi infectați cu coronavirus în următorul an. Anunțul-înfiorător făcut de un medic celebru
Publicat: 26/02/2020, 11:54
Actualizat: 26/02/2020, 12:05

Profesorul de epidemiologie de la Harvard, Marc Lipsitch, este precis în dicția sa, chiar și pentru un epidemiolog. De două ori în conversația cu jurnaliștii publicației The Atlantic a început să spună ceva, apoi s-a oprit și a spus: „De fapt, hai să încep din nou”. La fel de izbitor când unul dintre punctele pe care a vrut să le dea exact dreptate a fost acesta: „Cred că rezultatul probabil este că în cele din urmă nu va fi conținut”.

Retenția este primul pas în reacția la orice focar. În cazul COVID-19, posibilitatea (oricât ar fi de plauzibil) de a preveni o pandemie părea să se clarifice în câteva zile. Începând cu luna ianuarie, China a început să încercuiască zone mai mari, mărind raza spre exterior din orașul Wuhan și în cele din urmă încapsulând aproximativ 100 de milioane de oameni. Oamenii au fost împiedicați să plece de acasă și au fost avertizați de drone dacă au fost prinși afară. Cu toate acestea, virusul a fost găsit acum în 24 de țări, notează The Atlantic.

În ciuda aparentei ineficiențe a unor astfel de măsuri – în raport cu costurile lor economice și sociale, cel puțin – criza continuă să crească. Sub presiunea politică pentru a „opri” virusul, joia trecută, guvernul chinez a anunțat că oficialii din provincia Hubei vor merge ușă în ușă, vor testa oamenii pentru stări febrile și vor căuta semne de boală, apoi vor trimite toate cazurile potențiale în zonele de carantină. Dar chiar și cu retenția ideală, răspândirea virusului ar fi fost inevitabilă. Testarea persoanelor care sunt deja extrem de bolnave este o strategie imperfectă dacă oamenii pot răspândi virusul fără să se simtă suficient de rău pentru a rămâne acasă de la serviciu.

Lipsitch prezice că, în următorul an, aproximativ 40 până la 70% din oamenii din întreaga lume vor fi infectați cu virusul care provoacă COVID-19. Dar, el clarifică cu emfază, acest lucru nu înseamnă că toți vor avea boli severe. „Este probabil ca multe persoane să aibă boli usoare sau pot fi asimptomatice”, a spus el. Ca și în cazul gripei, care pune adesea în pericol viața persoanelor cu afecțiuni cronice de sănătate și cu vârsta înaintată, majoritatea cazurilor se întâmplă fără îngrijiri medicale. (În general, aproximativ 14 la sută dintre persoanele cu gripă nu au simptome.)

Lipsitch este departe de a crede singur că acest virus va continua să se răspândească pe scară largă. Consensul emergent între epidemiologi este că rezultatul cel mai probabil al acestui focar este o nouă boală sezonieră – un al cincilea coronavirus „endemic”. Cu celelalte patru cazuri, nu se știe că dezvoltă imunitate de lungă durată. Dacă acesta urmează exemplul și dacă boala continuă să fie la fel de severă ca acum, „sezonul rece și gripa” ar putea deveni „sezonul rece și gripa și COVID-19”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată