Israel: Procesul de corupție care îl vizează pe Benjamin Netanyahu începe pe 17 martie, la două săptămâni de la alegerile legislative

Israel: Procesul de corupție care îl vizează  pe Benjamin Netanyahu începe pe 17 martie, la două săptămâni de la alegerile legislative
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu
Publicat: 18/02/2020, 18:07
Actualizat: 18/02/2020, 18:07

Procesul pentru presupuse acte de corupţie care îl vizează pe prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, începe pe 17 martie, la două săptămâni de la alegerile legislative, transmite  Mediafax.

Anunțul vine în condițiile în care premierul în vârstă de 70 de ani face campanii înaintea alegerilor din 2 martie, al treilea în mai puțin de un an, după ce două sondaje anterioare au dus la un impas între Netanyahu și rivalul său, Benny Gantz, potrivit declarațiilor făcute de Ministrul de Justiție.

Gantz a refuzat, după alegerile din septembrie, să se alăture unui guvern de unitate condus de Netanyahu, spunând că mai întâi trebuie să-și rezolve diferențele cu sistemul judiciar înainte de a prelua puterea.

Procurorul general din Israel, Avichai Mandelblit, a anunţat în noiembrie 2019 definitivarea procedurii de inculpare a premierului în exerciţiu, Benjamin Netanyahu, pentru acte de corupţie. Benjamin Netanyahu a respins acuzaţiile.

Adversarii săi au strâns deja o majoritate în legislativ pentru a-i refuza imunitatea.

Netanyahu este singurul șef al guvernului din Israel care a fost pus sub acuzare în timpul mandatului.

În conformitate cu legislația israeliană, un prim-ministru în exercițiu este obligat să demisioneze după epuizarea tuturor căilor de atac, potrivit publicației France24.

Netanyahu este acuzat pentru luare de mită în cazul 4000, „Bezeq-Walla! Affair ”, pentru încălcarea încrederii publice în cauza 1000,„ ilegal Gifts Gifts Affair ”și pentru încălcarea încrederii publicului în cazul 2000,„ Yediot Ahronot-Yisrael Hayom Affair ”, transmite The Jerusalem Post.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase