Judecata în dosarul RCS-RDS, în care este cercetat Dumitru Dragomir, se reia la Curtea de Apel / Cazul a ajuns în instanță acum șase ani

Judecata în dosarul RCS-RDS, în care este cercetat Dumitru Dragomir, se reia la Curtea de Apel / Cazul a ajuns în instanță acum șase ani
FOTO: declaratii.integritate.eu
Publicat: 10/10/2023, 15:37
Actualizat: 10/10/2023, 16:41

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, marți, începerea judecăţii în dosarul RCS-RDS, în care sunt judecaţi, printre alţii, fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, şi fostul administrator al companiei de cablu, Ioan Bendei. Dosarul a ajuns prima dată pe rolul inatnței în urmă cu șase ani, respectiv în 2017.

Magistraţii au respins cererile de restituire a cauzei la procuror şi au mai decis că dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Bucureşti.

„Respinge cererile de excludere a probelor și de constatare a nelegalității actelor de urmărire penale, formulate ulterior pronunțării încheierii de cameră preliminară din data de 20 iunie 2023. Respinge cererile de restituire a cauzei la procuror. Constată legalitatea sesizării Curţii de Apel Bucureşti cu rechizitoriul nr. 326/P/2016 din data de 21.08.2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, astfel cum au fost stabilite şi excluse prin încheierea din data de 20 iunie 2023 a Înaltei Curţi de Casație și Justiție – Secţia penală. Dispune începerea judecăţii în cauza având ca obiect acuzaţiile aduse inculpaţilor Bădiţă Florin Bogdan, Bendei Ioan, SC Bodu SRL, Dragomir Dumitru Bogdan, Dinei Mihai, Dragomir Dumitru, SC Intergrasoft SRL, Oprea Alexandru, RCS & RDS SA şi Bulgac Serghei”, a decis, marți, ICCJ.

Mitică Dragomir, condamnat în primă instanță la 4 ani de închisoare cu executare

În 2019, Dumitru Dragomir şi Ioan Bendei, fost administrator al RCS-RDS, au fost condamnaţi, în primă instanţă, de Tribunalul Bucureşti, la câte 4 ani de închisoare pentru infracţiuni privind vânzarea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal.

Ulterior, în faza de apel, a ajuns pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, instanţă care a dispus reluarea de la zero a cercetării judecătoreşti, în noiembrie 2021.

În anul 2008, la nivelul Ligii Profesioniste de Fotbal s-a organizat o licitație având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiției Liga I „PARTENER”, în sezoanele competiționale 2008-2009, 2009-2010 și 2010-2011, licitația fiind câștigată de firmele reprezentate de Ioan Bendei, prețul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA). Ulterior, în anul 2009, în contextul crizei economice, firmele câștgătoare ar fi solicitat Ligii acordarea unor condiții contractuale mai avantajoase, spun procurorii.

„În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-și interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligațiilor contractuale ale consorțiului, a solicitat reprezentanților companiei de televiziune prin cablu să intre într-un parteneriat de afaceri cu o firmă pe care acesta o controla, mai spun procurorii. Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir să susțină interesele companiei de televiziune prin cablu la nivelul L.P.F., în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15.08.2009, între societatea controlată de președintele L.P.F., reprezentată de suspectul Bădiță Florin-Bogdan și compania administrată de suspectul Bendei Ioan s-a încheiat un contract de asociere în participațiune”, transmite DNA.

„Conținutul contractului a fost anume conceput de părți astfel încât să creeze aparența unei asocieri tipice și să mascheze cât mai bine voința lor reală internă, aceea de a da, respectiv de a lua mită”, potrivit sursei citate.

În baza contractului, în perioada 2009-2011, firma de televiziune ar fi primit societății controlate de Dumitru Dragomir, în 27 de tranșe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei), mai spun procurorii.

„În perioada 2015-2016, părțile implicate în încheierea contractului de asociere în participațiune, au acționat pentru ,,spălarea” și ,,curățarea” sa de caracterul infracțional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia. Astfel, au fost încheiate mai multe contracte, părțile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participațiune un caracter licit, în special în privința sumei de 3.100.000 euro, plătită în condițiile de mai sus. Aceste operațiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către compania de televiziune prin cablu a afacerii care a stat la baza contractului de asociere”, explică anchetatorii.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?