Mitică Dragomir, CONDAMNAT la 4 ani de ÎNCHISOARE cu executare. REACȚIA fostului președinte al LPF

Mitică Dragomir, CONDAMNAT la 4 ani de ÎNCHISOARE cu executare. REACȚIA fostului președinte al LPF
Dumitru Dragomir
Publicat: 15/01/2019, 18:33
Actualizat: 25/03/2019, 20:04

În același dosar, a fost condamnat și Ioan Bendei, administratorul firmei RCS/RDS, la 4 ani de închisoare cu executare.

Fiul lui Dumitru Dragomir, Bogdan Dragomir, cercetat în același dosar pentru complicitate la luare de mită și la spălare de bani, a fost achitat de Tribunalul București.Tot în respectivul dosar, șiAlexandru Oprea, la data faptei directorul general și președintele consiliului de administrație al aceleiași companii de televiziune prin cablu, care a fost acuzat de complicitate la dare de mită a fost achitat.

Magistrații Tribunalului București au amânat de șapte ori decizia până acum, iar hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel București.

De asemenea, instanța a dispus și o amendă de 1.230.000 lei pentru firma SC Bodu SRL, o amendă de 1.250.000 lei pentru firma RCS/RDS, o amendă de 700.000 de lei pentru SC Integrasoft SRL. Tribunalul București a hotărât și confiscarea a 3.100.000 de euro de la RCS/RDS, plus 655.124 de lei, iar de la SC Bodu SRL confiscarea a 3.100.000 de euro, plus 712.369 lei.

Dragomir, după condamnare:Sunt total nevinovat. Nu au nicio probă, nimic

Fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal a explicat, marți, după decizia Tribunalului București de condamnare la 4 ani de închisoare cu executare, că este total nevinovat și că procurorii nu au nicio probă împotriva sa.

„Procurorii nu au nicio probă, nimic. Nu există așa ceva. Sunt total nevinovat. Acest dosar nu are nicio tangență cu Dumitru Dragomir”, a declarat Dumitru Dragomir, la B1TV.

Dumitru Dragomir și Ioan Bendei, condamnați la câte patru ani de închisoare cu executare

Dosarul „Dragomir – RCS/RDS”

Procurorii DNA îl acuză, în acest dosar, pe fostul președinte al LPF, că în 2009 a cerut 3,5 milioane de euro mită, din care a primit 3,1 milioane de euro sub forma unor contracte de publicitate la salonul de nunți pe care-l deținea prin intermediul unei firme. În schimb, el ar fi facilitat, în 2008, câștigarea contractului pentru drepturi TV ale Ligii 1 de către RCS/RDS.

În aceeași cauză, este acuzat pentru dare de mită și spălare de bani Ioan Bendei, la data faptelor administrator al unei companii de televiziune prin cablu. Oprea Alexandru, la data faptei directorul general și președintele consiliului de administrație al aceleiași companii de televiziune prin cablu, este acuzat de complicitate la dare de mită, iar Mihai Dinei, coordonatorul activității juridice a aceleiași companii de televiziune prin cablu, este anchetat pentru complicitate la dare de mită și la spălare de bani. Florin Bogdan Bădiță, administratorul unei firme care ar fi fost controlată de Dragomir, este acuzat de complicitate la luare de mită și spălare de bani.

„În perioada aprilie 2009 – mai 2011, inculpatul Dumitru Dragomir, în calitate de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), a pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la suspectul Bendei Ioan, administrator al unei companii de televiziune prin cablu, în scopul atât de a îndeplini cât și de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu precum și de a îndeplini acte contrare acestora. Banii respectivi, au fost pretinși și primiți de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, încheiat la data de 08.04.2008 între L.P.F. și consorțiul constituit din două societăți comerciale, printre care și societatea administrată de suspectul Bendei Ioan”, anunța DNA.

Banii ar fi fost disimulați ulterior sub forma unor plăți făcute în cadrul unui contract de asociere în participațiune încheiat între o firmă care ar fi fost controlată de Dumitru Dragomir și compania de televiziune prin cablu.

Dumitru Dragomir și Ioan Bendei, condamnați la câte patru ani de închisoare cu executare

În anul 2008, la nivelul Ligii Profesioniste de Fotbal s-a organizat o licitație având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiției Liga I „PARTENER”, în sezoanele competiționale 2008-2009, 2009-2010 și 2010-2011, licitația fiind câștigată de firmele reprezentate de Ioan Bendei, prețul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA). Ulterior, în anul 2009, în contextul crizei economice, firmele câștgătoare ar fi solicitat Ligii acordarea unor condiții contractuale mai avantajoase, spun procurorii.

„În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-și interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligațiilor contractuale ale consorțiului, a solicitat reprezentanților companiei de televiziune prin cablu să intre într-un parteneriat de afaceri cu o firmă pe care acesta o controla, mai spun procurorii. Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir să susțină interesele companiei de televiziune prin cablu la nivelul L.P.F., în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15.08.2009, între societatea controlată de președintele L.P.F., reprezentată de suspectul Bădiță Florin-Bogdan și compania administrată de suspectul Bendei Ioan s-a încheiat un contract de asociere în participațiune”, transmite DNA.

„Conținutul contractului a fost anume conceput de părți astfel încât să creeze aparența unei asocieri tipice și să mascheze cât mai bine voința lor reală internă, aceea de a da, respectiv de a lua mită”, potrivit sursei citate.

În baza contractului, în perioada 2009-2011, firma de televiziune ar fi primit societății controlate de Dumitru Dragomir, în 27 de tranșe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei), mai spun procurorii.

„În perioada 2015-2016, părțile implicate în încheierea contractului de asociere în participațiune, au acționat pentru ,,spălarea” și ,,curățarea” sa de caracterul infracțional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia. Astfel, au fost încheiate mai multe contracte, părțile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participațiune un caracter licit, în special în privința sumei de 3.100.000 euro, plătită în condițiile de mai sus. Aceste operațiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către compania de televiziune prin cablu a afacerii care a stat la baza contractului de asociere”, explică anchetatorii.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase