Klaus Iohannis: PSD a creat o nouă criză aprofundată prin sesizarea CCR/ Șansele de a se ajunge la alegeri anticipate au scăzut spre 50%/ România nu are niciun caz de coronavirus/ Am convocat CSAT pentru un plan de măsuri/ Fac apel la mass-media să nu genereze panică

Klaus Iohannis: PSD a creat o nouă criză aprofundată prin sesizarea CCR/ Șansele de a se ajunge la alegeri anticipate au scăzut spre 50%/ România nu are niciun caz de coronavirus/ Am convocat CSAT pentru un plan de măsuri/ Fac apel la mass-media să nu genereze panică
Foto: Ovidiu Matiu / Mediafax
Publicat: 24/02/2020, 18:31
Actualizat: 24/02/2020, 18:36

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, că în România, în acest moment, nu există niciun caz de coronavirus și a făcut un apel la mass media să evite știrile care ar provoca panică în rândul populației. În privința situației politice, în contextul în care CCR a statuat că desemnarea lui Orban în funcția de premier este neconstituțională, Iohannis a spus că „ceea ce face CCR este o sfidare fără precedent la adresa cetățenilor în aceste zile în care România are nevoie de politicieni responsabili”. Iohannis a precizat că nu comentează decizia CCR până când Curtea nu va publica motivarea și a reiterat că cea mai legitimă soluție este cea a alegerilor anticipate, însă a precizat că șansele de a se ajunge la anticipate a scăzut spre 50%.

Președintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă, după ce Curtea Constituţională a decis să admită sesizarea PSD privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între preşedintele României, Klaus Iohannis, şi Parlament privind desemnarea preşedintelui PNL Ludovic Orban în funcţia de premier.

Iohannis a început declarația pe presă cu situația României în contextul răspândirii epidemiei de coronavirus în Europa și în special în Italia, date fiind comunitatea importantă de români care trăieșe în Italia și în special în zonele afectate. „Nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România, dar trebuie să fim pregătiți în cazul în care epidemia va evolua. Am decis să convoc CSAT pentru miercuri , ora 16. Fac apel la mass media să evite senzaționalul ca să nu propagăm panica în rândul populației. Fac apel la politicieni să nu speculeze această situație în mod oportunist”, a spus președintele României.

În ce privește situația politică generată după decizia CCR, Iohannis a punctat că PSD demonstrează că e un partid „iresponsabil care se joacă cu destinul României”. Președintele a mai declarat că „PSD a creat o nouă criză aprofundată prin sesiz CCR. Nu voi comenta decizia CCR și voi aștepta motivarea. Ce face CCR e o sfidare fără precedent la adresa cetățenilor în aceste zile când România are nevoie de politicieni resposabili”.

În ce privește guvernarea PNL, Iohannis spune că „vedem un Guvern demis care, asa demis cum este guvernează pentru ca instituțiile să continue să funcționeze. PSD sfidează după ce a pierdut legitimitatea de a guverna. Desemnarea unui premier din partea PSD ar fi împotriva dorinței românilor”.

În opinia președintelui, „cea mai legitimă soluție e revenirea la votul cetățenilor”, dar, în contextul deciziei CCR, șansa de a se ajunge la anticipate scade spre 50%.

”Vedem că PSD-ului îi e frică să se întoarcă la popor și că, deșia a eșuat în a guverna, vrea să-i împiedice pe cei care știu ce vor și știu cum să guverneze. Situația generată de inconștienșa PSD trebuie să înceteze”, mai spune Iohannis.

Întrebat dacă îl va desemna tot pe Orban, Iohannis a spus că „voi pregăti demersuri foarte concrete pe care le voi comunica ulterior”. „Nu voi desemna un premier PSD”, a precizat președintele.

Curtea Constituțională a constatat că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru „trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern”, potrivit unui comunicat al CCR.

Sesizarea a fost făcută de liderii celor două camere ale Parlamentului, Marcel Ciolacu și Titus Corlățean.

După decizia Curții, plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului s-a reunit pentru a acorda un nou vot de învestire celui de-al doilea Guvern condus de Ludovic Orban, dar ședința a fost declarată închisă din lipsă de cvorum. Doar 188 de parlamentari au fost prezenți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia