Klaus Iohannis se poziționează împotriva restricțiilor pentru persoanele nevaccinate: Nu pot să accept măsuri care duc la discriminări

Klaus Iohannis se poziționează împotriva restricțiilor pentru persoanele nevaccinate: Nu pot să accept măsuri care duc la discriminări
Publicat: 04/08/2021, 13:20

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că nu susține introducerea unor restricții pentru persoanele nevaccinate pentru că vaccinarea trebuie să devină un act de conștientizare.

Deși i-a îndemnat pe români să se vaccineze, șeful statului a precizat că și în situația în care se vor introduce restricții, acestea nu sunt o soluție pe termen lung, pentru că nu rezolvă problema generală.

„Eu cred că este foarte important să lucrăm pe conștientizare. Nu putem să îi constrângem pe oameni să facă anumite lucruri pe care nu vor să le facă pentru că nu le înțeleg. Așa este și cu vaccinarea. Trebuie să aprofundăm, să îmbunătățim campania de vaccinare. Pandemia nu s-a terminat. De fiecare dată spun românilor să se vaccineze. Este foarte important ca să prevenim un nou val, ca să prevenim răspândirea acestui virus. Interdicții neexplicate în această etapă nu ne duc foarte departe. Chiar dacă este posibil să se introducă anumite restricții pentru persoane nevaccinate, în locuri neesențiale, asta nu rezolvă problema, rezolvă doar probleme punctuale. Problema se rezolvă prin vaccinarea în masă”, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului spune că nu trebuie să existe discriminări între cei vaccinați și cei nevaccinați:

„Suntem în al doilea an de pandemie. Nu pot să accept măsuri care duc la discriminări. Nu putem să învingem pandemia prin discriminare. Putem să învingem pandemia prin vaccinare. Vaccinul este disponibil la liber. Am ajuns în faza de a avea puține cazuri și datorită vaccinării. Dacă vrem să rămnă așa va trebui să se ducă mult mai mulți români să se vaccineze, altefl e evident că vom avea valul patru. Valul patru este valul care se întinde între cei nevaccinați. Cei vaccinați nu fac boală cu simptome grele. Deci vaccinarea inhibă dezvoltarea bolii”.

Întrebat dacă susține obligativitatea vaccinării pentru categorii vulnerabile, pentru profesori și medici, Iohannis a spus:

„Cred că e inacceptabil ca personalul medical să nu fie vaccinat, pentru că oamenii se duc cu încredere la spital. La noi, mare parte din sistemul de sănătate se face pe banii contribuabilului, deci mă aștept să fiu tratat la spital, nu să plec bolnav. Este însă foarte complicat pentru că din varii motive medicale unii nu pot fi vaccinați. Am avut mai multe discuții cu medici, adevărul e că în jur de 90% din personalul medical e vaccinat, discuția devine mai degrabă teoretică. Cei nevaccinați sunt mai degrabă personal auxialiar. Dacă guvernul vrea să vină cu o campanie de tip premiu, loterie sau altceva, dacă dă rezultate e bine, dar să vedem la ce costuri. Toată campania de vaccinare e gratuită, dar lucrurile trebuie să rămână într-o zonă a rezonabilității”.

Citește și: Dan Barna anunță că participarea la Congresul USR PLUS va fi condiționată de vaccinarea anti-COVID: Nu vor vota, vor fi înlocuiţi – VIDEO

Premierul Florin Cîțu a evitat, pe 28 iulie, în briefingul de la finalul ședinței de Guvern, să se pronunțe clar în privința propunerilor de restricții pentru persoanele nevaccinate discutate în coaliție, precizând că probabil autoritățile vor merge în continuare pe principiul susținut și până acum, de a menține economia deschisă.

Europarlamentarul Rareș Bogdan a spus la Antena 3 că oamenii nu pot fi obligați să se vaccineze dacă nu vor, subliniind că asta se aplică atât în cazul personalului activ sau esențial. El mai spune că PNL va susține direcția anunțată de Parlamentul European.

Citește și: Doi eurodeputați explică decizia UE privind certificatul digital. În ce condiții pot statele să impună o carantină neașteptată și să ceară teste suplimentare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația