Legea adopției a fost modificată. O categorie de persoane a fost inclusă în lista de priorități

Legea adopției a fost modificată. O categorie de persoane a fost inclusă în lista de priorități
Publicat: 29/07/2021, 22:08

Guvernul a aprobat, miercuri, normele metodologice de aplicare a Legii adopției, care simplifică procedurile și crește sprijinul acordat de stat familiilor care adoptă. În actul normativ a fost introdusă și o nouă categorie de persoane care beneficiază de prioritate la adopție.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, actul normativ asigură accesul echitabil pentru intrarea pe liste în procesul de potrivire pentru toți adoptatorii sau familiile adoptatoare, stabilind un singur criteriu de ierarhizare, respectiv vechimea atestatelor.

”Guvernul a aprobat modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, pornind de la modificările aduse procedurii de adopţie prin Legea nr. 268/2020 şi de la dificultăţile identificate în practică în aplicarea acestei proceduri.

Atestatul de adoptie are acum o durata de 5 ani si verificarea sa presupune realizarea cel putin a unei vizite la domiciliul adoptatorului/familiei adoptatoare si a unei sedinte de consiliere psihologica cu cel putin 60 de zile calendaristice inainte de implinirea termenului de un an de la eliberarea atestatului sau, dupa caz, de la ultima evaluare. Perioada maxima in care se poate derula potrivirea practica a fost stabilita la 3 luni de la acordul adoptatorului sau al familiei adoptatoare cu privire la continuarea procedurii de potrivire

 Procedura simplificată de guvern

Actul normativ adoptat de Guvern asigură accesul echitabil pentru intrarea pe liste în procesul de potrivire pentru toţi adoptatorii sau familiile adoptatoare, stabilind un singur criteriu de ierarhizare, respectiv vechimea atestatelor, şi introduce obligativitatea anunţării adoptatorului sau familiei adoptatoare cu privire la rezultatul potrivirii, prezentarea motivelor pentru care procedura de potrivire practică nu a fost iniţiată şi stabilirea unui termen în acest sens”, a transmis Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.

S-au introdus stimulente financiare care să susțină familiile care adoptă

Procedura de acordare a drepturilor băneşti prevăzute de Legea nr. 268/2020, respectiv indemnizaţia de sprijin şi suma fixă în cuantum de 1.500 lei, stabileşte prin agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene şi a municipiului Bucureşti.

”Având în vedere prelungirea valabilităţii atestatului de la 2 ani la 5 ani, normele de aplicare ale legii stabilesc procedura de verificare anuală a îndeplinirii condiţiilor care au stat la baza eliberării atestatului.

Verificarea presupune realizarea cel puţin a unei vizite la domiciliul adoptatorului/familiei adoptatoare şi a unei şedinţe de consiliere psihologică cu cel puţin 60 de zile calendaristice înainte de împlinirea termenului de un an de la eliberarea atestatului sau, după caz, de la ultima evaluare.

Perioada maximă în care se poate derula potrivirea practică a fost stabilită la 3 luni de la acordul adoptatorului sau al familiei adoptatoare cu privire la continuarea procedurii de potrivire practică”, a mai transmis ministerul.

Modificările din Legea adopției

Prin Legea nr. 268/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei au fost aduse o serie de modificări şi completări procedurii de adopţie:

– a fost prelungită valabilitatea atestatului de la 2 ani la 5 ani, DGASPC având obligaţia să verifice anual îndeplinirea condiţiilor care au stat la baza eliberării atestatului;

-s-au simplificat demersurile, prin eliminarea căutării rudelor pe parcursul procedurii de adopţie, aceasta realizându-se la momentul intrării copilului în sistemul de protecţie specială;

– s-au introdus stimulente financiare care să susţină familiile care adoptă. Aceste stimulente  cresc progresiv pentru susţinerea familiilor care adoptă copii de vârstă mai mare, cu handicap, ori care fac parte dintr-un grup de fraţi;

– s-a modificat cuantumul concediului de acomodare de la 3.4 ISR la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătoreşti de încredinţare în vederea adopţiei;

– s-a acordat managerului de caz posibilitatea ca, în situaţii excepţionale şi temeinic justificate, să poată stabili adopţia ca finalitate a planului individualizat de protecţie, anterior împlinirii termenelor prevăzute de lege, dacă este în interesul superior al copilului;

– s-au introdus în categoria familiilor sau persoanelor care au prioritate la adopţie, pe lângă rudele copilului din cadrul familiei extinse, şi persoanele alături de care copilul s-a bucurat de viaţa de familie pentru o perioadă de minimum 6 luni, a celor care au adoptat fraţi ai copilului sau care se află în procedură de adopţie cu un frate al acestuia, dacă acest lucru nu contravine interesului său superior.

In 2019 au fost adoptați doar 1.286 de copii din totalul de 50.400 aflați în grijă statului, adică undeva în jur de 2,55%. Mai mult, majoritatea copiilor adoptați sunt fie bebeluși- 491, fie cu vârste între 3 și 6 ani- 521.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top