LIVE TEXT. Votul privind PUZ-urile din 5 sectoare ale Capitalei s-a încheiat! / UPDATE. Consiliul General a decis ”la limită” suspendarea PUZ-urilor din sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6! Prima reacție a lui Nicușor Dan: ”Este un moment de cotitură”

LIVE TEXT. Votul privind PUZ-urile din 5 sectoare ale Capitalei s-a încheiat! / UPDATE. Consiliul General a decis ”la limită” suspendarea PUZ-urilor din sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6! Prima reacție a lui Nicușor Dan: ”Este un moment de cotitură”
Publicat: 26/02/2021, 19:21
Actualizat: 06/04/2021, 15:00

Vineri după amiază a votat, în Consiliul General al Municipiului București, propunerea lui Nicușor Dan de suspendare a PUZ-urilor din sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6. Inițial, edilul a venit cu ideea ca PUZ-urile din aceste sectoare să fie suspendate pentru doi ani. Consilierii PNL au propus ca suspendarea să fie introdusă doar pentru 3 luni, în timp ce reprezentanții PSD nu au fost deloc de acord, iar USR-PLUS a susținut poziția primarului. Între timp, înainte de începerea voturilor, Nicușor Dan a formulat un amendament în calitate de inițiator, prin care suspendarea să se întindă pe un singur an.

UPDATE 19.21: Prima reacție a lui Nicușor Dan după ce proiectele lui au ”trecut” de Consiliu: ”Este un moment de cotitură pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea urbană a Bucureștilor. Vreau să felicit majoritatea consilierilor. În sfârșit, Bucureștiul este condus de o autoritate publică”.

UPDATE 19.19: Consilierii generali votează și suspendarea PUZ-ului sectorului 6 cu 29 pentru, 25 împotrivă și nicio abținere!

UPDATE 19.12: Urmează să fie supuse votării amendamentul și proiectul (integral) de suspendare a PUZ-ului de la sector 5. Acestea ”trec” cu 29 de voturi pentru, 25 împotrivă, 0 abțineri.

UPDATE 19.04: Consilierii au votat (29 pentru și 25 împotrivă) și amendamentul, dar și proiectul lui Nicușor Dan legat de suspendarea PUZ-ului din sectorul 4.

UPDATE 18.42: Consilierii votează proiectul (în integralitatea sa) referitor la suspendarea PUZ sector 3. Votul este întrerupt de probleme tehnice! Consilierii sunt invitați să se reconecteze online la ședință. Până la urmă, ședința s-a reluat, iar proiectul a trecut.

UPDATE 18.37: Se supune votului amendamentul introdus de Nicușor Dan pe marginea proiectului privind suspendarea PUZ-ului de la sector 3. Rezultatul: 29 pentru, 24 împotrivă, 1 abținere.

UPDATE 18.34: Președintele de ședință anunță că, după verificarea buletinelor de vot, atât amendamentul, cât și proiectul privind suspendarea PUZ-ului sector 2 au ”trecut”. Votul final: 29 pro, 23 împotrivă, 1 abținere.

UPDATE 18.32: Ședința se reia! Secretara Primăriei anunță că doi dintre consilieri au votat atât verbal, cât și online, așa încât rezultatele au fost dublate.

UPDATE 18.17: Ședința este suspendată 10 minute! Liderii grupurilor politice sunt chemați în sală pentru a le fi prezentate voturile listate.

AMENDAMENTUL LUI NICUȘOR DAN (este valabil pentru toate cele 5 proiecte de hotărâre ce privesc PUZ-urile din sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6)

Articolul 1 se completează și va avea următorul cuprins. Hotărârea Consiliului General 339/2020 privind aprobarea PUZ sector 2 se suspendă pentru o perioadă de 12 luni începând cu data intrării în vigoare a următoarei hotărâri.

Pe perioada suspendării HCGMB 339/2020, Primarul și direcțiile de specialitate ale Primarului General vor analiza neconcordanțele cu legislația aplicabilă în domeniul urbanismului în vederea identificării situațiilor neconforme.

Alienatul 3. În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, Primarul General și aparatul de specialitate vor comunica public neconcordanțele cu legislația aplicabilă în domeniul urbanismului.

La expirarea celor 90 de zile prevăzute la alineatul 3, Primarul General și aparatul de specialitate vor organiza dezbateril publice în vederea identificării soluțiilor optime de reglementare urbanistică”.

UPDATE 18.11: Se solicită reluarea votului fiindcă a apărut un vot în plus. Sunt doar 54 de consilieri, dar s-au consemnat 55 de voturi. Consilierul general Marius Pavel a cerut președintelui de ședință să solicite asistență STS-ului.

UPDATE 18.08: S-a supus la vot amendamentul depus de Nicușor Dan pentru proiectul privind PUZ-ul de la sectorul 2. Amendamentul a trecut. Rezultatul: 29 voturi pentru, 26 împotrivă, 0 abțineri

UPDATE 18.03: Consilierul PNL Cătălin Deaconescu: ”În locul colegilor de la PSD, aș fi mai reținut. Noi susținem proiectul”.

UPDATE 18.00: Consilierul general Daniela Raiciu: ”Cei care vor vota aceste proiecte vor avea probleme ulterior”.

UPDATE 17.58: Consilierul PSD Marius Pavel: ”Aceste cinci proiecte sunt absolut ilegale. În niciun text al acestor hotărâri, nici măcar în referatul de aprobare și nici în raportul de specialitate, nu este menționat sau descris cazul special care justifică măsura suspendării. Sunt enumerate în toate cele cinci proiecte de hotărâre doar motive de nelegalitate și lipsă de oportunitate, care pot justifica doar revocarea. Dacă mai este posibilă și aceasta. Dar nu mai este! sau atacarea hotărârilor în contencios-administrativ”.

UPDATE 17.55: Liderul grupului PSD Aurelian Bădulescu: ”Domnule Nicușor Dan, v-am urmărit cu atenție de când ne-am cunoscut, de când erați dumneavoastră mic. Eram sigur că atunci când va veni momentul – și iată că a venit – nu o să stați niciodată pe gânduri și veți propune anularea acestor PUZ-uri. Numai că vreau să vă spun un singur lucru: nu faceți acum decât să aduceți presiune pe oamenii din București care au niște investiții în derulare. Nu vorbesc numai de investitori, ci și de furnizorii de utilități. Cred că v-ați pripit! Aceste PUZ-uri, atunci când au fost promovate, a existat o consultare publică, cetățenească, la care a participat mai toată lumea. Ceea ce faceți acum face parte dintr-un plan care să vă mulțumească pe dumneavoastră și acoliții dumneavoastră. Aveți această conduită criminogenă. Atrag atenția colegilor consilieri că vom răspunde fiecare dintre noi de următoarele acțiuni pe care toți cei care au fost și vor fi vătămați le vor face împotriva noastră”.

UPDATE. 17.50: Primarul General Nicușor Dan a anunțat că formulează un amendament la cele cinci proiecte de hotărâre. În principal, Nicușor Dan a anunțat că, prin noul proiect, termenul de suspendare s-ar reduce la un an, iar el se obligă ca într-o perioadă de 90 de zile, să identifice eventualele neconcordanțe din PUZ-uri. Ulterior, el se obligă să supună totul unei dezbateri publice.

Propunerea lui Nicușor Dan de suspendare a PUZ-urilor pentru doi ani a creat o amplă dezbatere în spațiul public, atât investitorii cât și o parte dintre partide spunând că mișcarea primarului este ilegală.

Edilul și-a motivat propunerea spunând că Bucureștiul are un plan de dezvoltare haotic, din cauza căruia se crează haos urbanistic și poluare.

Violeta Alexandru: „Îl susținem pe Nicușor Dan, dar vrem ca lucrurile să se întâmple mai repede” 

Violeta Alexandru, președintele PNL București, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că PNL este alături de primarul Capitalei, Nicușor Dan, dar lucrurile trebuie să se întâmple mai repede. Sub nicio formă nu putem aștepta doi ani, a spus Alexandru.

„Azi se discută proiectul propus de primarul general al Capitalei, privind suspendarea PUZ-urilor din sectoarele 2,3,4,5,6. Vrem o rezolvare cât mai rapidă, ci nu amânarea rezolvării problemelor acestor PUZ-uri. Se știe foarte bine unde sunt plasate. Ne dorim să nu mai tragem de timp, să fie cât mai repede, tot ce s-a introdus pentru betonarea Bucureștiului, să fie oprit la timp.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SCANDAL la Târgul de Crăciun! Mai multe persoane care nu aveau CERTIFICAT verde au FORȚAT...
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
VESTE BUNĂ pentru absolut toată România! Schimbarea uriașă anunțată de Alexandru Rafila: Va fi TOTAL...
Doliu uriaș în România: Miliardarul a murit în chinuri. „Îngerul” copiilor nevoiași a lăsat un...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...