Ministerul Finanțelor își va automatiza procesele cu roboți software de la UiPath. Acord de colaborare pentru un Centru de Excelență RPA

Ministerul Finanțelor își va automatiza procesele cu roboți software de la UiPath. Acord de colaborare pentru un Centru de Excelență RPA
Ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare și Daniel Dines, CEO UiPath
Publicat: 06/07/2021, 18:05

Ministerul Finanțelor și UiPath au semnat un acord de colaborare în vederea operaționalizării Centrului de Excelență RPA (Robotic Process Automation) din cadrul instituției. Cele două părți vor identifica procesele software repetitive la nivelul sistemelor informatice ale Ministerului Finanțelor și vor dezvolta roboți software de automatizare a acestor procese.

Implementarea soluțiilor de automatizare va ajuta la diminuarea timpului de așteptare în cazul solicitãrilor de informații fiscale venite din partea contribuabililor, precum și la creșterea gradului de securitate a informațiilor procesate, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor.

„Împreunã cu reprezentanții UiPath, aducem în administrația fiscală din România cele mai noi tehnologii de automatizare a proceselor repetitive, precum eliberarea anumitor certificate fiscale, care necesitã un timp de lucru îndelungat din partea inspectorilor fiscali. Automatizarea acestor procese scade încărcarea aferentă task-urilor repetitive și permite funcționarilor să-și utilizeze expertiza pentru activități complexe, cu valoare adăugată mai mare”, a declarat ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare.

Acordul semnat marți, 6 iunie, spune comunicatul, pune bazele unei colaborări de durată în cadrul Centrului de Excelență RPA, care are ca obiectiv identificarea și implementarea la scară largă a soluțiilor de digitalizare în cadrul Ministerului Finanțelor, fiind orientat cãtre tehnologii inovatoare, precum Blockchain, soluții Cloud, BigData / Analytics și Robotic Process Automation.

Acest demers își propune să accelereze adoptarea și implementarea noilor tehnologii în cadrul administrației fiscale, precum și creșterea gradului de securitate a datelor procesate, în vederea îmbunătățirii experienței contribuabililor cu administrația fiscală și scăderea costurilor administrative pe termen lung.