Ministrul Educației despre începerea anului școlar: ”Cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să își trimită părintele copilul la școală. Este obligatoriu să mergem la școală până în clasa a XII-a”

Ministrul Educației despre începerea anului școlar: ”Cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să își trimită părintele copilul la școală. Este obligatoriu să mergem la școală până în clasa a XII-a”
Publicat: 05/08/2020, 20:48
Actualizat: 05/08/2020, 20:50

Monica Anisie a vorbit despre începerea anului școlar și a precizat că, la fel că șeful statului, că sunt luate în calcul mai multe scenarii în funcție de numărul de îmbolnăviri, cel mai drastic fiind scenariul 3, în care cursurile se suspendă pentru 14 zile și sunt continuate în sistemul online. Anisie a mai explicat că, în cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toți copiii să meargă la școală, acest lucru este obligatoriu, nu opțional.

Monica Anisie: „Dacă situaţia epidemiologică va fi una foarte dificilă, atunci se ia decizia ca pentru 14 zile să fie suspendate cursurile şi să continue şcoala în sistem online”

„Ceea ce este foarte clar la acest moment este că începem şcoala şi este foarte important pentru că ne dorim un învăţământ de calitate, dar, în acelaşi timp, ne dorim ca toţi elevii şi profesorii să fie în siguranţă la şcoală. Prin urmare, este important să luăm în calcul mai multe scenarii având în vedere şi situaţia epidemiologică din fiecare localitate. De fapt, vorbim despre scenariul 1, în care în localitate nu există un număr mare de îmbolnăviri; scenariul 2 în care există, dar putem să desfăşurăm activităţile în unităţi de învăţământ, iar dacă situaţia epidemiologică va fi una foarte dificilă, atunci se ia decizia ca pentru 14 zile să fie suspendate cursurile şi să continue şcoala în sistem online”, a spus Anisie la Antena 3.

Anisie a mai explicat că, în cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toți copiii să meargă la școală, acest lucru este obligatoriu, nu opțional.

Ministrul Educației și Cercetării: ”Cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să își trimită părintele copilul la școală”

”Atât timp cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să își trimită părintele copilul la școală. Decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență este luată împreună cu DSP. Deci dacă de acolo se spune că nu există niciun pericol, nu văd de ce nu ar participa la cursuri elevii”.

Ministrul a precizat că învățământul este obligatoriu până în clasa a XII-a, iar dacă se va decide ca părinții să fie aleși să aleagă și vor spune „Nu”, atunci copiii vor trebui să participe la orele online.

Monica Anisie despre refuzul părinților să-și trimită copiii la școală

”Este obligatoriu să mergem la școală până în clasa a XII-a”

„Când s-a luat decizia redeschiderii școlilor prin acele cursuri de pregătire, am lăsat părintele să aleagă, să decidă, dacă îl lasă pe copil. Acum însă, trebuie să luăm o decizie în acest sens și să ne gândim bine dacă lăsăm tot la nivelul părintelui să facă o evaluare a situației din familie și dacă decide să-l aducă la școală, să-l aducă, dacă nu, să-l lase acasă, dar să urmărească în online să urmează cursurile”, a declarat Monica Anisie la Antena 3, miercuri, după conferința de presă susținută de președintele Klaus Iohannis.

„Trebuie să participe. Educația trebuie să continue. Până la urmă, este obligatoriu să mergem la școală până în clasa a XII-a”, a completat ministrul Anisie.

Cine și cum se  stabilește scenariul pentru desfăsuarea cursurilor în cadrul unităților de învățământ

Potrivit precizărilor făcute de ministrul Educației, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ se stabileşte care este scenariul, va fi transmis inspectoarelor școlare care împreună cu direcţia de sănătate publică și cu comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, vor lua decizia suspendării cursurilor.

„Unitatea de învăţământ ştie cel mai bine care este situaţia şi din punct de vedere al infrastructurii, dar şi din punct de vedere al îmbolnăvirilor. De aceea, s-a luat decizia descentralizării. Prin urmare, în cadrul consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ se stabileşte care este scenariul, după care se va transmite către inspectoratele şcolare, care împreună cu direcţia de sănătate publică analizează situaţia şi din punct de vedere epidemiologic, dar şi din punct de vedere a ceea ce şcoala a decis în consiliul de administraţie. Şi împreună, în comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, vor lua decizia suspendării cursurilor”, a mai declarat Anisie.

Suspendarea cursurilor, o măsură luată în trecut, din alte motive

„De altfel, dacă ne amintim, am mai experimentat situaţii în care au fost suspendate cursurile fie din cauza viscolului, fie atunci când am avut gripa sezonieră. Dacă vă amintiţi, chiar înainte de suspendarea cursurilor în martie, am transmis presei zilnic câte unităţi de învăţământ sunt închise sau câte clase erau închise”, a mai spus Anisie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer