“Go Agro” Conference. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: Până la finele lunii aprilie ar trebui să știm exact ce bani vin pentru agricultură pe PNRR. Am depus 11 proiecte în valoare de 10 miliarde de euro

“Go Agro” Conference. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: Până la finele lunii aprilie ar trebui să știm exact ce bani vin pentru agricultură pe PNRR. Am depus 11 proiecte în valoare de 10 miliarde de euro
Publicat: 25/03/2021, 17:23
Actualizat: 25/03/2021, 20:36

Fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pot constitui o bună oportunitate pentru fermierii români să se dezvolte. Până la finele lunii aprilie, România ar trebui să finalizeze dialogul cu CE privind proiectele depuse în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), astfel încât să se știe exact ce bani vor veni către agricultură, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la Conferința digitală LIVE “Go Agro Conference, organizată de GÂNDUL, joi, în direct, online din studioul Gandul LIVE. Ministerul Agriculturii a depus deja 11 proiecte în valoare de 10 miliarde de euro, o parte dintre ele fiind elaborate împreună cu alte ministere.

Este o gură de oxigen pentru agricultura românească, care ar putea beneficia de aceste sume importante care se adaugă la fondurile europene, dar și cele provenite de la buget. România are posibilitatea să atragă în perioada 2021-2027 din fondurile europene o sumă de 21, 5 miliarde de euro, care completează fondurile de la bugetul de stat ca și cofinanțare, la acre se adaugă investițiile realizate de fermieri. În completare, au fost și vor mai fi alocări de la bugetul național pentru anumite scheme de minimis sau de ajutor de stat, după cum spune ministrul.

“În acest an din cauza crizei sanitare care a dus la această criză economiăa si a bugetului mult mai subțire pe care îl avem avem la dispoziție, o parte din schemele de ajutoare de stat sau de minimis au avut sume cel puțin până la rectificare mai diminuate față de anii trecuți”, a declarat Oros.

Speranțe legate de PNRR

Ministrul își pune mari speranțe în PNRR, la fel ca și mulți agricultori. Ar fi foarte bine ca din proiectele depuse, o cât mai mare parte să fie aprobate de CE.

“Prin aceste fonduri din programul de reziliență și de redresare, România are oportunitatea să atragă 30 – 35 miliarde de euro. Începând de anul trecut, avem un dialog cu comisia, susținem proiectele, astfel încât din această sumă consistentă să atragem către zona de agricultură cât mai multe sume. Până la finele lunii aprilie, ar trebui să se finalizeze dialogul cu CE privind proiectele depuse în PNRR și să stim exact care sunt banii care vin și spre agricultură”, a declarat Oros.

Ministrul a dat și exemple de proiecte care au fost depuse. Împreună cu Ministerul Mediului, de exemplu, este elaborat un proiect de gestionare a apei sau alături de Ministerul Economiei se lucrează la un altul de gestionare a lânei și a cânepei. Nu în ultimul rând, există împreună cu Ministerul Educației și învățământului un proiect ce vizează învățământul agricol.

Invitații noștri speciali la “Go Agro Conference” au abordat tema agriculturii în România, din punctul de vedere al autorităților, al companiilor dar și al consumatorilor finali, pe data de 25 martie, de la ora 14:00, în direct pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”