NATO se pregătește în cazul unui atac în România. „Dacă ei cred că pot ajunge la porțile Focșaniului înaintea forțelor NATO atunci crește riscul”

NATO se pregătește în cazul unui atac în România. „Dacă ei cred că pot ajunge la porțile Focșaniului înaintea forțelor NATO atunci crește riscul”
Sursa foto - Caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 06/02/2024, 22:30

România și alte țări NATO vor exersa, în cadrul celui mai mare exercițiu militar de la finalizarea Războiului Rece, respingerea unui atac rusesc pe frontul estic al Alianței. La exercițiul din România, pentru că se ia în calcul inclusiv atacarea țării noastre, vor participa SUA, Germania, Polonia, Spania și Turcia.

Militarii vor folosi muniție reală cu obuziere de 152 și 155 milimetri, dar și sistemele HIMARS. Antrenamentul, cunoscut sub numele de „Frontul Dinamic”, simulează reacția artileriei în cazul unui atac major asupra României și altor țări NATO.

Forțele militare americane din Europa au anunțat oficial exercițiul Dynamic Front, care implică 400 de soldați americani și 600 de aliați din peste 20 de țări NATO. Exercițiul va fi inițial coordonat de Cartierul general al NATO Rapid Deployable Corps din Spania și va avea loc simultan în Germania, Polonia, România și Turcia. Antrenamentul se va încheia pe 25 februarie.

În conformitate cu scenariul, acest exercițiu este destinat antrenării NATO a capacității sale de a răspunde în cazul unui atac de amploare asupra României sau an unei alte națiuni de pe flancul estic. Deci, artileria aliaților ar trebui să oprească sau să întârzie un astfel de atac neprevăzut până când soldații Alianței se vor întoarce.

„Scopul este legat de lecțiile învățate în mod sigur din Ucraina unde artileria este un element de bază. Ca atare și NATO trebuie să își exerseze sprijinul de artilerie. Nu numai sprijinul de artilerie, dislocarea unităților de artilerie și sigur planificarea focului”, declară General (R) Virgil Bălăceanu potrivit stirileprotv.ro.

Militarii americani au subliniat că forțele NATO trebuie să se asigure că sunt capabile să se organizeze rapid și să execute împreună sprijin letal de foc în operații de luptă la scară mare în toată Europa.

„Este important pentru că trebuie să le dovedim rușilor că ne putem mișca la fel sau chiar mai repede decât ei. Este parte a descurajării. Dacă ei cred că pot ajunge la coridorul Suwalki (n.r. culoarul spre enclava Kaliningrad) sau la porțile Focșaniului înaintea forțelor NATO, atunci crește riscul că chiar vor încerca să facă ceva. Deci e vorba de viteză care e absolut necesară pentru a preveni un conflict”, a declarat generalul (R) Ben Hodges.

Aproape 90.000 de soldați NATO participă la Steadfast Defender 2024, cel mai mare exercițiu NATO după încheierea Războiului Rece. Aceasta este una dintre etapele sale „Dynamic Front”. România are 100 de soldați la exercițiul de artilerie, dintre care 20 vor pleca în Germania, iar restul vor face trageri în poligonul de la Smârdan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor