SCENARIUL 3. Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Spitalul Colentina ar putea deveni spital special pentru pacienții infectați cu noul COVID-19

SCENARIUL 3. Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Spitalul Colentina ar putea deveni spital special pentru pacienții infectați cu noul COVID-19
Publicat: 16/03/2020, 17:01
Actualizat: 16/03/2020, 17:05

Secretar de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru susține că Spitalul Colentina din București poate deveni spital de COVID-19 doar după ce pacienții internați în prezent vor fi externați. 

„În funcție de necesarul pe care îl vor face cei de la «Victor Babeș» și «Matei Balș». În aceste momente unii vor fi externați. La Colentina nu vor mai fi făcute internări. Doar după ce pacienții vor fi externați devine spital de COVID-19”, a declarat Nelu Tătaru la Digi24.

De asemenea, acesta a vorbit și despre prevederile referitoare la sistemul sanitar prevăzute în decretul prezidențial prin care se declară stare de urgență în România.

„Este nevoie de personal suplimentar, pentru pregătirea privind viitoarele scenarii. Decretul prevede și angajarea de personal medical. Decretul prevede și posibilitatea de a rechiziționa anumite clădiri pentru cazarea anumitor pacienți.

De când apare în Monitorul Oficial, vom folosi decretul. Deja purcedem la angajări și achiziționarea de materiale sanitare. În primă fază sunt acei medici din altă parte, îi putem lua cu achiziții de serviciu.

Suntem în legătură part time cu cei din Ministerul Sănătății, Ministerul Transporturilor și Ministerul Afacerilor Inerne. Cel mai devreme echipamentele pot ajunge la noi. Cele de la UNIFARM vor veni chiar de mâine. Am oferit necesarul pentru achiziția la nivel european centralizat a acestor echipamente. În lucru sunt peste 1.000 de teste ale celor aflați în carantină. În funcție de creșterea numărului de pacienți, facem necesarul de teste”, a explicat acesta potrivit sursei citate.

Cine este testat COVID-19

„Testarea se face în urma anchetei epidemiologice. Trebuie să fii în contact cu cineva, în contact direct. Cei care sunt contacți indirecți sunt cei izolați la domiciliu, ei pot solicita testare, dacă se simt rău”, a explicat Nelu Tătaru.

Ce presupune Scenariul 3

„În scenariul 3 vrem să limităm numărul de cazuri. Ne așteptăm la un aflux al celor din Spania, cu o creștere nu foarte mare. Epidemiologic ne-am detașat, pentru că am închis granițele. Testările se fac în prima, a 12-a, a 13-a zi.

Decretul ne permite să angajăm direct epidemiologi ieșiți din școală. Locurile de carantinare trebuie să știm că în carantină se stau 14 zile. Sunt cei care vin și pleacă. Suntem în discuții avansate pentru a caza pacienții în hoteluri, din București și în afară, vorbim cu hotelierii.

Nu sunt spitale întregi transformate în COVID-19, în scenariul 3 sunt și spitalele județene. Spitalele își pregătesc secțiile de infecțioase pentru COVID-19”, a explicat secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății.

Până în prezent, în România sunt confirmate 158 de cazuri de coronavirus, potrivit hărții interactive a cazurilor de coronavirus.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice