Nomadland, cel mai bun film în 2020! Ce premiu a luat „Colectiv”

Nomadland, cel mai bun film în 2020! Ce premiu a luat „Colectiv”
Nomadland, cel mai bun film în 2020! Ce premiu a luat „Colectiv” / Sursa FOTO: https://upload.wikimedia.org
Publicat: 10/01/2021, 12:03

Drama „Nomadland”, a regizoarei de origine chineză Chloe Zhao, a fost desemnată cel mai bun film din anul 2020 de cei mai importanţi critici din Statele Unite. „Colectiv”, documentarul românesc despre incendiul devastator produs în 2015 în clubul bucureştean cu acelaşi nume, a primit premiul pentru cel mai bun film străin.

Societatea Naţională a Criticilor de Film (National Society of Film Critics – NSFC) din SUA a făcut anunţul pe Twitter.

Nomadland a luat cele mai multe premii

De asemenea, pe lângă trofeul pentru cel mai bun film, „Nomadland” a câştigat alte trei premii, pentru cel mai bun regizor, cea mai bună cinematografie şi cea mai bună actriţă în rolul principal (Frances McDormand).

În „Nomadland”, actriţa americană Frances McDormand, în vârstă de 63 de ani, joacă rolul unei femei care devine un fel de nomad al zilelor noastre, transformându-şi camioneta într-o locuinţă mobilă şi călătorind alături de alţi compatrioţi într-o caravană ce străbate vestul american, după colapsul economic al unui orăşel din Nevada.

Premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit britanicului Delroy Lindo, în vârstă de 68 de ani, care interpretează rolul unui veteran din Vietnam în drama de război „Da 5 Bloods” (regia Spike Lee).

Colectiv, propunerea României la Oscar 2021

„Colectiv”, documentarul românesc în regia lui Alexander Nanau, despre incendiul devastator produs în 2015 în clubul bucureştean cu acelaşi nume, în care zeci de persoane şi-au pierdut viaţa, a primit premiul pentru cel mai bun film străin.

Pelicula „Colectiv” a fost desemnată de Centrul Naţional al Cinematografiei drept propunerea României la premiile Oscar 2021, în secţiunea „Cel mai bun lungmetraj internaţional”, anterior numită „Cel mai bun film străin”. Este prima oară când un documentar este propunerea României în competiţia pentru premiile Academiei Americane de Film.