Nou val de arestări în Belarus. Mărturii din detenție: „Mă străduiam să respir cu o pungă de plastic pe cap și ei râdeau”

Nou val de arestări în Belarus. Mărturii din detenție: „Mă străduiam să respir cu o pungă de plastic pe cap și ei râdeau”
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 13/08/2021, 14:56

Peste 20 de persoane au fost reținute în Belarus în cadrul celui mai recent val de arestări din această țară, continuând represiunea împotriva opozanților regimului Lukașenko.

Toate acestea în contextul în care Belarusul este zguduit de mai bine de un an de proteste, alimentate de realegerea, pe 9 august 2020, a președintelui Aleksandr Lukașenko, pentru al șaselea mandat, în urma unui scrutin pe care opoziția și Occidentul l-au respins ca fiind fraudat, informează Digi24.

Regimul autoritar de la Minsk a răspuns violent protestelor provocate de realegerea lui Lukașenko cu represiuni uriașe, în urma cărora peste 35.000 de oameni au fost reținuți.

Autoritățile bieloruse au intensificat arestrările în ultimele luni, reținând zeci de jurnaliști independenți, activiști și persoane care nu sunt loiale regimului. Centrul pentru drepturile omului Viasna a declarat, joi, că peste 20 de persoane au fost reținute în ultimele două zile în șase orașe din țară.

Opozanții din Belarus povestesc ororile prin care au trecut

Andrei Dmitriyeu, unul dintre principalii contestatori ai lui Lukașenko, a fost reținut pentru un interogatoriu joi. El a fost eliberat mai târziu în aceeași zi, dar nu este clar dacă el va fi sau nu acuzat de ceva.

Ihar Lyașchenya, fostul ambasador în Slovenia, a fost arestat joi sub acuzația de „organizare a unor proteste în masă”, acuzații care îi pot aduce până la opt ani de închisoare.

Printre cei arestați în ultimul val sunt, de asemenea, avocați, activiști politici și de mediu care au făcut parte din inițiativa civică Skhod (Adunarea) destinată încurajării unui dialog național.

Fondul Monetar Internațional a declarat joi că monitorizează îndeaproape situația din Belarus, în urma cererilor ca fondul să limiteze noi plăți către guvernul lui Lukașenko.

Stsiapan Latypau, actitvistul care s-a înjunghiat în gât cu un stilou în timpul procesului său din iunie, a fost adus din nou în fața instanței joi. În timpul procesului, procurorii au cerut condamnarea acestuia la opt ani și jumătate de închisoare, sub acuzații de încălcare a ordinii publice și de fraudă.

Aflat în închisoare din septembrie, acesta a descris în instanță cum a fost bătut în arest de polițiști și sufocat cu o pungă de plastic.

„Plângeam, mă străduiam să respir cu o pungă de plastic pe cap, și ei râdeau. Mascații m-au bătut cu mâinile, picioarele și folosind bastoanele – m-au bătut simultan și apoi unul câte unul. M-au bătut cu pumnii și palmele peste urechi de mi s-a părut că îmi explodează o grenadă în cap”, a spus el.

Protestele s-au stins, pe măsură ce autoritățile s-au îndreptat împotriva disidenților, iar liderii opoziției au fost fie închiși, fie forțați să părăsească țara.

Pe fondul represiunii continue, câteva zeci de femei îmbrăcate în alb și purtând flori roșii pentru a reprezenta culorile steagului roșu-alb al opoziției, au mărșăluit, joi, în capitala Belarusului într-un protest tăcut.