O profesoară din Timișoara formează olimpici la astronomie şi astrofizică. Care este povestea ei

O profesoară din Timișoara formează olimpici la astronomie şi astrofizică. Care este povestea ei
Sursa FOTO: proiectulmerito.ro
Publicat: 10/07/2022, 10:11
Actualizat: 10/07/2022, 10:15

O profesoară din Timișoara formează olimpici la astronomie şi astrofizică, chiar dacă astronomia nu este inclusă în programa şcolară. Simona Ivaşcu sau profa de astronomie, așa cum mai e cunoscută, și-a adaptat astfel metodele de învăţare pentru ca cei mici să devină olimpici internaţionali, recunoscuţi de NASA şi doriţi la universităţi de prestigiu.

Paula Gherghinescu este unul dintre copiii care au devenit olimpici la astronomie grație Simonei Ivașcu, în vârstă de 54 de ani, profesoară de fizică şi chimie la Liceul Teoretic „Grigore Moisil“ din Timişoara, care a înființat în anii 2000 cercul de astronomie „Cassiopeia“.

„Speranţa mea este să le deschid mintea, orizonturile, să înţeleagă că viaţa este mai frumoasă dacă ai o pasiune şi dacă îţi place ceea ce faci. Este important să gândeşti cu propria ta minte şi să nu iei niciodată idei de-a gata“, sunt principiile pe care profesoara Simona Ivaşcu le insuflă permanent elevilor săi şi care îi duc către succes”, a declarat aceasta pentru Adevărul.

Fata a participat la Olimpiada Naţională de Astronomie în fiecare an din clasa a VI-a până într-a XI-a, a absolvit Facultatea de Fizică la Universitatea din Oxford, iar acum îşi face doctoratul în astrofizică.

Profesoara mărturiseşte că a început să studieze astronomia odată cu elevii ei. „Am aflat despre olimpiada de astronomie şi, spre surpriza mea, am găsit copii care doreau să participe, deşi nu ştiau nimic despre ea. Pentru că erau motivaţi să înveţe şi aveau nevoie de cineva care să îi îndrume, dar şi mie mi s-a părut interesant, am ajuns să studiez astronomia împreună cu ei“, spune ea.

După terminarea liceului, o parte dintre elevii coordonaţi de Simona Ivaşcu îşi construiesc o carieră mergând pe fizică, cu specializare în astronomie şi astrofizică. Profesoara spune că astronomia nu este pentru oricine, pentru că implică şi cunoştinţe de fizică, chimie şi matematică şi nu sunt mulţi care se încumetă să o studieze.

Copiii pregătiți de Simona Ivașcu participă la concursuri de robotică și programare şi simulare pe calculator

Concursul de robotică First Tech Challenge Romania este organizat pentru elevii de liceu, iar copiii coordonaţi de Simona Ivaşcu sunt deja de-ai casei. Ideea de bază este simplă: echipele pe care le formează trebuie să construiască un robot aproape de la zero, iar apoi să îl programeze ca să facă diferite lucruri. În fiecare an, tema concursului este diferită, ceea ce îi provoacă pe elevi să se autodepăşească pentru a construi mereu un nou robot, cu noi funcţii.

De asemenea, copiii pregătiți de aceasta participă la concursuri recunoscute pe plan internațional, precum Zero Robotics, care este organizat de Massachusetts Institute of Technology, NASA şi ESA (Agenţia Spaţială Europeană), iar echipele trebuie să rezolve sarcini care i-ar pune serios în încurcătură şi pe informaticienii cu experienţă, este vorba despre programare şi simulare pe calculator. La una dintre participări, provocarea a avut legătură cu Staţia Spaţială Internaţională.

Elevii coordonaţi de profesoara de fizică s-au calificat de două ori în finala concursului Zero Robotics, în 2014 şi 2019, o competiţie internaţională extrem de puternică, cu participanţi de pe  toate meridianele.

Deşi totul pare o joacă, ca şi la concursul First Tech Challenge, în realitate, lucrurile nu stau deloc aşa.

„În final, aplicau aceste programe create de copii pe nişte minisateliţi care există pe Staţia Spaţială Internaţională. În asta şi consta farmecul concursului: copiii îşi vedeau programele folosite în direct, printr-o transmisiune de pe staţia spaţială. Bănuiesc că cei de la NASA folosesc ideile copiilor pentru a crea lucruri practice“, spune Simona Ivaşcu.

De asemenea, copiii au obţinut menţiuni, o medalie de argint şi una de aur la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică. Materia pentru olimpiadă nu se regăseşte în programa şcolară, astfel că elevii şi profesorii care îi coordonează trebuie să se documenteze singuri, în timpul liber.

„Copiii se schimbă permanent, iar ca să le poţi capta interesul şi să aibă un folos din tot ce fac la şcoală, trebuie să schimbi lucrurile şi să le îmbunătăţeşti tot timpul. Nu ai cum altfel“, spune profesoara.

Cine este Simona Ivașcu

Simona Ivaşcu de 54 de ani este profesoară de fizică şi chimie la Liceul Teoretic „Grigore Moisil“ din Timişoara și a fost desemnată profesor Merito în 2017 pentru modul în care le transmite pasiunea pentru astronomie şi astrofizică elevilor ei, mulţi fiind medaliaţi şi premiaţi la olimpiadele naţionale şi la concursuri internaţionale.

A absolvit Liceul sanitar din Timişoara, apoi Facultatea de Fizică şi Chimie, iar ulterior a făcut un masterat şi un doctorat în fizică. Înainte de a se aşeza la catedră, a profesat câţiva ani ca asistentă medicală.

„Când s-a ivit momentul, m-am reorientat către această profesie, care cred că mi se potriveşte cel mai bine“, îşi explică Simona Ivaşcu decizia.

Este profesoară de peste 25 de ani, iar la începutul anilor 2000 a avut pentru scurt timp şi un opţional de astronomie intitulat „Universul“, pe care ulterior l-a transformat în cercul de astronomie „Cassiopeia“, denumit după o galaxie uşor de identificat de către copii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Telescopul Spaţial Hubble împlineşte 34 de ani de funcţionare