PARLAMENT. Alegerea zilei de 15 Martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare, respinsă de Camera Deputaților

PARLAMENT. Alegerea zilei de 15 Martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare, respinsă de Camera Deputaților
Camera Deputaților a aprobat proiectul de desființare a SIIJ. USR, AUR și Forța Dreptei s-au opus
Publicat: 10/06/2020, 15:48
Actualizat: 10/06/2020, 16:03

 Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a respins, miercuri, proiectul de lege privind consacrarea zilei de 15 Martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România.

Proiectul, respins cu 234 de voturi ”pentru”, 30 ”împotrivă, 22 de abțineri, în timp ce patru deputați nu au votat

”Inițiatorii propun un singur lucru – ziua de 15 martie să fie Ziua comunității maghiare din România. Acest lucru să fie recunoscut prin lege. Ceea ce facem de ani de zile să fie legiferat, punând astfel încă o cărămidă la construcția noastră comună. Idealurile asumate la Revoluția din 1848 sunt, de fapt, idealurile Revoluției franceze, preluate de toate statele europene – libertate, egalitate, fraternitate. Trei valori care sunt și azi valabile. (…) Săptămânile trecute am avut un sentiment ciudat. Am avut impresia că politica speranței în sensul de a gândi împreună soluții politice pentru comunitatea maghiară nu mai funcționează aproape deloc, am avut senzația caă unii în loc de speranță oferă politica urii”, a spus în timpul dezbaterilor Kelemen Hunor.

Deputatul PMP Marius Pașcan a spus că formațiunea sa a solicitat dezbaterea și respingerea acestei propuneri.

”Acest proiect stă în așteptare din 2017 și se urmărea strategic un moment potrivit pentru a se negocia cu o majoritate parlamentară adoptarea sa. Perfidia și viclenia … Nu putem uita ce s-a întâmplat la 1848 când a început prigoana antiromânească prin omoruri, schingiuiri, asuprire, batjocură și umilire a românilor transilvăneni”, a mai spus Pașcan.

Și liberalii au votat pentru respingerea propunerii legislative

”PNL nu va susține adoptarea acestui act normativ. Ziua de 15 martie nu una care să ne trezească niște amintiri istorice de frățietate și prietenie cu comunicatea maghiară. Se poate opta pentru o altă dată. Poate mai întâi ar fi bine ca și în Ungaria să avem 1 Decembrie zi de sărbătoare, iar dl. Viktor Orban să nu mai vorbească de înmormântări, pentru că probabil nu a mâncat niciodată colivă românească”, a declarat deputatul PNL Daniel Gheorghe.

Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaților a adoptat raport de respingere a acestei propuneri legislative.