Parlamentul European se confruntă cu Merkel pentru statul de drept în cadrul negocierilor bugetare

Parlamentul European se confruntă cu Merkel pentru statul de drept în cadrul negocierilor bugetare
Publicat: 10/09/2020, 12:06

Parlamentarii europeni îl critică pe cancelarul german pentru ceea ce consideră că sunt planuri de a atenua cerințele statului de drept în acordul bugetar.

Cancelarul german Angela Merkel este supus focului din partea Parlamentului European cu privire la ceea ce deputații europeni consideră că intenționează să atenueze condițiile statului de drept într-un efort de a ajunge la un acord bugetar rapid al UE.

Liderii UE se vor întâlni la Bruxelles săptămâna viitoare pentru negocieri dure cu privire la bugetul de șapte ani al blocului comunitar și la Fondul de recuperare post-coronavirus – iar problema spinoasă de a lega respectul pentru statul de drept de distribuirea banilor UE este pe ordinea de zi.

Criza coronavirusului ar putea schimba abordarea lui Merkel

Guvernul german a susținut mult timp eforturile de a găsi o modalitate de a face ca finanțarea UE să fie condiționată de aderarea la anumite norme democratice. Cu toate acestea, criza coronavirusului ar fi putut schimba abordarea lui Merkel.

Finlanda, Suedia, Germania și Franța, pro mecanismul statului de drept

Înainte de criză, statele bogate precum Finlanda, Suedia, Germania și Franța erau încrezători că ar putea în cele din urmă să promoveze un astfel de mecanism, deoarece țări precum Polonia și Ungaria – care ambele se confruntă în prezent cu proceduri disciplinare prevăzute la articolul 7 din cauza preocupărilor legate de statul de drept – frica întârziată plăți bugetare dacă discuțiile sunt prelungite în legătură cu dezbaterile privind statul de drept.

Liderii europarlamentari avertizează acum că Merkel va renunta la insistența sa asupra unui mecanism de stat de drept

Dar liderii europarlamentari avertizează acum că se confruntă cu riscul unei crize economice aprofundate și cu o posibilă creștere a populismului în țările din sudul Europei, Merkel va încerca să evite orice potențiale veto-uri bugetare, renunțând la insistența sa asupra unui mecanism de stat de drept legat direct.

„Am auzit de la guvernul german că vor mai întâi să se pună de acord asupra bugetului și apoi asupra problemei statului de drept, deoarece bugetul necesită unanimitate și, de exemplu … Polonia și Ungaria nu pot fi forțate să fie de acord cu chestiunile legate de statul de drept „, A declarat jurnaliștilor Daniel Caspary, președintele grupului Merkel pentru Uniunea Creștină Democrată (CDU) din Parlamentul European.

„Văd presiunea cu care se confruntă guvernul german, că trebuie să mergem foarte repede asupra bugetului și a fondului de recuperare, pentru că banii trebuie să vină foarte repede”, a adăugat Caspary, amenințând că Parlamentul ar putea vota acordul „ atâta timp cât nu există o soluție semnificativă la problema statului de drept. ”

Merkel, la rândul său, a părut să sugereze săptămâna trecută că a văzut condiția statului de drept ca pe o problemă pe termen mai lung. Statul de drept, a spus ea, „nu este doar o chestiune de bani, este o temă generală care va trece de-a lungul anilor”.

Merkel: Accentul [summit-ului săptămânii viitoare] va fi pus pe primul progres în ceea ce privește fondul de redresare și asupra bugetului

„Pentru ca fondurile să fie asociate cu statul de drept, sunt necesare fonduri în primul rând”, a adăugat ea. „Avem nevoie de un acord și de aceea accentul [summit-ului săptămânii viitoare] va fi pus pe primul progres în ceea ce privește fondul de redresare și [bugetul], astfel încât să avem o bază pe care să putem lucra apoi în modul descris. ”

Unii politicieni au spus că comentariile lui Merkel indică faptul că ar putea încerca să readucă mecanismul statului de drept într-o etapă ulterioară a negocierilor, când vor fi finalizate reglementările detaliate care reglementează diferite programe bugetare.

„Planul B ar putea fi [negocierile asupra] programelor specifice, în care Parlamentul este implicat intens”, a spus Caspary. 

Amenințare cu veto din cauza lipsei de garanții cu privire la statul de drept

Dar acest lucru s-ar putea să nu fie suficient pentru așa-numiții „frugali ” – Austria, Suedia, Danemarca și Țările de Jos – care ar putea amenința cu veto la un acord bugetar care nu oferă garanții explicite cu privire la statul de drept.

„Ancorarea statului de drept în bugetul nostru nu este opțională”, a spus un diplomat dintr-o țară frugală. „Cum apărăm altfel ceea ce cheltuim pentru alegătorii noștri?”

Reacție parlamentară

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat pentru POLITICO că Berlinul „susține lucrările în contextul [bugetului pe termen lung] pentru un mecanism de protejare a bugetului UE în legătură cu deficitele statului de drept”.

Între timp, în timpul unei dezbateri a Parlamentului de joi, schimbarea aparentă a poziției Germaniei a declanșat o reacție multipartită.

„Puteți fi sigur că veți întâmpina o rezistență decisivă dacă doriți să preveniți, să diluați sau să faceți acest mecanism [statului de drept] cât mai inutil posibil”, a declarat Katarina Barley, unul dintre vicepreședinții Parlamentului și membru al Social-democrații germani (SPD).

Europarlamentar S&D, Eider Gardiazabal: ”Mecanismul statului de drept  este  un sine qua non pentru buna desfășurare a negocierilor bugetare”

Parlamentarul socialist spaniol Eider Gardiazabal a declarat că mecanismul statului de drept nu este doar „prioritar, ci un sine qua non pentru buna desfășurare a negocierilor bugetare pe care le vom purta în următoarele luni”.

Moritz Körner, europarlamentar german din grupul Renew Europe, a declarat că declarațiile anterioare ale Merkel cu privire la importanța valorilor fundamentale ale UE „necesită, de asemenea, consecventă în angajamentul său.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului