Premiile Gopo 2015. Cine sunt câștigătorii și cum sunt desemnați

Publicat: 31/03/2015, 11:30
Actualizat: 25/03/2019, 19:44

Urmăriți aici interviul acordat la Gândul LIVE de către Olimpia Melinte, actrița nominalizată pentru Cel mai bun rol principal feminin la ediția a noua a Premiilor Gopo, pentru prestația sa din Planșa, și de către Tudor Cristian Jurgiu, regizor, membru al Juriului Premiilor Gopo.

Mai jos, lista completă a câștigătorilor Premiilor Gopo 2015

Filmul „Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, a fost marele câștigător al serii, după ce a obținut nouă premii Gopo din 12 nominalizări. Astfel, lungmetrajul lui Nae Caranfil a obținut premiile categoriilor „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun scenariu”, „cea mai bună imagine” (Marius Panduru), „cel mai bun montaj” (Cătălin Cristuțiu, Larry Madaras, Roberto Silvi), „cel mai bun sunet” (Alexandru Dumitru, Marius Leftărache, Florin Tăbăcaru), „cea mai bună muzică originală” (Laurent Couson), „cele mai bune costume” (Doina Levintza) și „cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură” (Lucas Coulon, Maria Andreescu, Laura Ozier, Elena Tudor).

Filmul lui Nae Caramfil, Closer to the Moon, marele câștigător al Premiilor Gopo / foto: Adi Marinenci

Lungmetrajul „Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki, care primise cele mai multe nominalizări la premiile Gopo 2015 – 17 -, a obținut cinci premii, printre care cele patru dedicate categoriilor de interpretare.

Atât „Q.E.D.”, cât și „Closer to the Moon” au scenarii inspirate din perioada comunismului.

Astfel, scenariul filmului lui Nae Caranfil – o coproducție internațională România/ Italia/ Polonia/ Franța, cu o distribuție hollywoodiană, în rolurile principale fiind nume deja bine cunoscute publicului român, precum Mark Strong, Vera Farmiga și Harry Lloyd – este inspirat din fapte reale petrecute în Bucureștiul anului 1959, când un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naționale punea întreaga țară pe jar.

De cealaltă parte, drama stilizată, filmată în alb-negru, „Quod Erat Demonstrandum” duce publicul înapoi în România anilor 1980. Un matematician ar vrea să-și publice lucrarea în afara țării conduse de Nicolae Ceaușescu, dar nu este ușor să scape de cenzura statului și să o scoată din țară.

În timpul galei Gopo de luni seară, trei momente speciale au fost dedicate actrițelor Eugenia Bosânceanu și Coca Bloos și regizorului de filme de animație Ion Truică.

81 de filme românești lansate în cinematografe și în festivaluri în 2014 au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediții a galei premiilor Gopo.

Nominalizările la toate categoriile premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecție alcătuit din regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, producătorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alex Baciu, monteurul Mircea Ciocâltei și criticii de film Mihai Chirilov, Magda Mihăilescu, Iulia Blaga, Florin Barbu și Ada Maria Ichim.

După anunțul nominalizărilor, peste 450 de profesioniști activi din toate domeniile industriei de film românești au votat pentru desemnarea câștigătorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poștă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit și consultanță PwC Romania, cu care organizatorii premiilor Gopo au demarat în 2011 un parteneriat.

Sala Studio a Teatrului Național București a găzduit pentru prima oară evenimentul care răsplătește, în fiecare an, performanța din filmul românesc. Prezentatorii galei din acest an au fost actorii Paul Ipate și Diana Cavallioti.

Gala Premiilor Gopo a fost transmisă în direct pe TVR 2, TVR HD și Radio România Cultural și online, pe www.premiilegopo.ro și www.tvrplus.ro.

Gala premiilor Gopo 2015 a fost organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Primăriei Municipiului București prin Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București si Babel Communications.

Aceasta este lista completă a câștigătorilor premiilor Gopo 2015:

Cel mai bun film: „Closer to the Moon”, de Nae Caranfil

Cel mai bun regizor: Nae Carafil („Closer to the Moon”)

Cel mai bun actor într-un rol principal: Florin Piersic Jr. (pentru rolul Alecu Voican din filmul „Q.E.D.”)

Cea mai bună actriță într-un rol principal: Ofelia Popii (pentru rolul Elena Buciuman din filmul „Q.E.D.”)

Cel mai bun actor într-un rol secundar: Virgil Ogășanu (pentru rolul Martin Scăunașu din filmul „Q.E.D.”)

Cea mai bună actriță într-un rol secundar: Alina Berzunțeanu (pentru rolul Valeria Amohnoaiei din filmul „Q.E.D.”)

Cel mai bun scenariu: Nae Caranfil („Closer to the Moon”)

Cea mai bună imagine: Marius Panduru („Closer to the Moon”)

Cel mai bun montaj: Cătălin Cristuțiu, Larry Madaras, Roberto Silvi („Closer to the Moon”)

Cel mai bun sunet: Alexandru Dumitru, Marius Leftărache, Florin Tăbăcaru („Closer to the Moon”)

Cea mai bună muzică originală: Laurent Couson („Closer to the Moon”)

Cele mai bune decoruri: Cristian Niculescu („Q.E.D.”)

Cele mai bune costume: Doina Levintza („Closer to the Moon”)

Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură: Lucas Coulon, Maria Andreescu, Laura Ozier, Elena Tudor („Closer to the Moon”)

Cel mai bun film de debut: „București, unde ești?”, de Vlad Petri

Cel mai bun film documentar: „Toto și surorile lui”, de Alexander Nanau

Cel mai bun scurtmetraj documentar: „O scurtă istorie – Astra Film”, de Carmen Lidia Vidu

Cel mai bun scurtmetraj ficțiune: „Trece și prin perete”, de Radu Jude

Premiul Romanian Society of Cinematographers: Vivi Drăgan Vasile

„Tânără speranță”: Alexandra Carastoian, Boroka Biro (pentru imaginea filmului „Planșa”)

Premiul Gopo pentru întreaga activitate: actrița Eugenia Bosânceanu

Premiul special: regizorul de animație Ion Truică

Actrița Coca Bloos, premiul pentru întreaga carieră / foto: Adi Marinenci

Premiul pentru întreaga carieră: actrița Coca Bloos

Cel mai bun lungmetraj european (dintre cele distribuite în România în 2014): „Marea frumusețe/ La grande bellezza”, de Paolo Sorrentino

Premiul publicului (premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2014): „#Selfie”, de Cristina Iacob

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase