Presa britanică după condamnarea românilor care au furat 200 de manuscrise rare: ”Conducătorii rețelei românești (Misiune imposibilă), condamnați”

Presa britanică după condamnarea românilor care au furat 200 de manuscrise rare: ”Conducătorii rețelei românești (Misiune imposibilă), condamnați”
Publicat: 02/10/2020, 16:33
Actualizat: 02/10/2020, 16:49

Presa britanică scrie despre sentinele date astăzi grupului de români care a furat 200 de cărţi şi manuscrise rare, numindu-i ”conducătorii unei rețele criminale românești (Misiune imposibilă)” care au sustras cărți „de neînlocuit” în valoare de 3,3 milioane de lire sterline,  au fost astăzi condamnati pentru mai bine de 23 de ani.

7 din 12 bărbați, condamnați

Gavril Popinciuc, în vârstă de 45 de ani, și Cristian Ungureanu, în vârstă de 41 de ani, au planificat raiduri care presupuneau tăierea găurilor în acoperișurile,evitarea senzorilor care ar fi declanșat alarme.

Este cel mai proeminent jaf în timpul cărora cărțile rare „de neînlocuit” în valoare de peste 2 milioane de lire sterline au fost furate dintr-un depozit din vestul Londrei în 2017, potrivitt Dailymail.co.uk.

Șapte inculpați au fost primii dintre cei 12 bărbați care au fost condamnați la Kingston Crown Court din vestul Londrei, după ce au pledat vinovați fie pentru conspirație pentru comiterea spargerilor, conspirație pentru ascunderea și transferul de bunuri criminale, fie pentru ambele.

Foto: Dailymail.co.uk

Gavril Popinciuc, 45 de ani, „creierul” și Cristian Ungureanu, au planificat raiduri care implicau tăierea găurilor în acoperișurile și luminatoarele din depozite, coborâre in spatiile vizate pentru a evita senzorii care ar fi declanșat alarmele.

Edițiile de lucrări ale lui Sir Isaac Newton și ale astronomului italian Galileo s-au numărat printre 170 de cărți furate din depozit în timpul operațiunii de cinci ore, în care doi membri ai bandei au coborât de pe acoperiș, reușind să evite declanșarea alarmelor bazate pe senzori.

Au fost găsite îngropate sub o casă din România luna trecută.

Foto: Dailymail.co.uk

Înainte de a fi condamnați, judecătorul Jonathan Davies a declarat instanței că fac parte dintr-o „rețea criminală” care a efectuat o serie de „infracțiuni grave, profesionale, originare din România”.

Judecătorul Davies a spus că „fiecare și-a jucat rolul” și „și-au asumat riscuri cu ochii deschiși” din cauza recompensei financiare.

El a adăugat: „A fost o operațiune atent planificată, efectuată cu abilitatea misiunii imposibile”.

El le-a respins pledoariile pentru sentințe mai blânde, spunând că riscul închisorii „trebuie să se fi întâmple”.

În decembrie 2016 până în aprilie 2019, rețeaua „sofisticată” din Marea Britanie a comis douăsprezece raiduri „bine planificate” din Marea Britanie, majoritatea vizând spații care dețin sute de articole scumpe și portabile, cum ar fi smartphone-uri, tablete și laptopuri, instanța a fost spus.

Printre raidurile lor s-a numărat „direcționarea deliberată” a centrului de compensare vamală Frontier Forwarding din Feltham la 29 ianuarie 2017, în interiorul căruia se aflau lucrări de „imensă semnificație culturală” care urmau să fie expediate în SUA pentru o licitație specializată de cărți.

Aceștia aparțineau a trei comercianți de cărți, doi italieni și unul german, și aveau o valoare de asigurare combinată de aproximativ 2 milioane de lire sterline.

Judecătorul Davies a spus că se crede că erau „clar vizate”, iar planificarea era „foarte atentă”.

„Creierul” jafului, pedeapsă de cinci ani și nouă luni

Cea mai lungă pedeapsă de cinci ani și nouă luni a fost acordată lui Popinciuc, 45 de ani, care avea un „rol de supraveghere și control” în bandă.

Ungureanu, în vârstă de 41 de ani, tată a doi fii, care era „prezent la locul spargerilor” și deținea un „rol principal” în rețeaua criminalității, a fost condamnat la cinci ani și o lună.

Fratele său mai mic, Ilie Ungureanu, în vârstă de 37 de ani, care supraveghea transportul cărților în afara Regatului Unit, a fost închis pentru trei ani și nouă luni.

Victor Opariuc, în vârstă de 29 de ani, unul dintre bărbații care au coborât în ​​depozit și au adus „abilități cruciale” operației, a fost condamnat la trei ani și șapte luni.

Narcis Popescu, în vârstă de 34 de ani, care a închiriat o casă în Balham, în sudul Londrei, unde erau depozitate cărțile, a fost închis pentru patru ani și două luni.

De asemenea, după-amiaza au fost condamnați Marian Albu, în vârstă de 41 de ani, din Harrow, în vestul Londrei, și Traian Mihulca, în vârstă de 32 de ani, care au primit ambii patru ani.

Într-un raid asupra unui depozit din Reading, în martie 2017, au fost furate aproximativ 500 de computere MacBook, 520 de iPhone-uri, 240 de tablete Samsung și 400 de iPad-uri, valoarea mărfii fiind estimată la 340.000 GBP.

Ceilalți cinci membri ai bandelor vor fi condamnați mâine dimineață.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului