Presa bulgară despre procurorul-șef european, Laura Kövesi: „Speranța românească a cetățenilor bulgari. Mântuirea este în mâinile lui Kövesi”

Redactor:
Florentina Dinu
Presa bulgară despre procurorul-șef european, Laura Kövesi: „Speranța românească a cetățenilor bulgari. Mântuirea este în mâinile lui Kövesi”

Presa din Bulgaria o numește pe fostul procuror-șef  român DNA, Laura Kövesi, și actual procuror european, ca reprezentând „speranța românească a cetățenilor bulgari”, în urma discursului susținut de procurorul european la BBC, prin care a declarat că ”va viza persoanele influente”. De interes pentru presa bulgară este viitorul Consiliului AFCOS, „fără amenzi și sancțiuni UE”. Presa bulgară concluzionează că ”mântuirea este în mâinile lui Kövesi”

De asemenea, publicația Banker.bg notează că Kövesi a fost activă în perioada de când și-a preluat mandatul european, a anunțat că structura pe care o conduce ar trebui să sporească eficacitatea luptei împotriva fraudei financiare în UE și a examinat Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), cu observația că cooperarea anterioară dintre OLAF și guvernele individuale a fost „prea slabă”.

Aceeași publicație reaminteste de discursul susținut de Laura Kövesi pentru BBC, subliniind încă odată că procurorul șef european „a diagnosticat, de asemenea, cele mai mari infirmități ale serviciului european”: „Până acum, OLAF a făcut doar verificări administrative. Nu au efectuat investigații penale. Doar un procuror poate face acest lucru”

„Vom avea procurori din toate țările participante. EPPO va armoniza procedura de fraudă financiară pentru toate statele membre. Există probleme în toate statele membre cu privire la această problemă. Putem consolida protecția fondurilor europene și putem investiga mai bine aceste infracțiuni dacă avem un procuror de fiecare parte „, a promis Kövesi in cadrul interviului BBC.

Vizarea de către Kövesi a persoanelor influente din Bulgaria, speranța bulgarilor

Ceea ce subliniază publicația respectivă este vizarea de către Kovesi a persoanelor influente din Bulgaria:

„Vom investiga frauda financiară și persoanele influente. Din cauza unor astfel de escrocherii, care implică multe persoane influente, simțul dreptății în noi este deja suficient de redus, dar nu există un chirurg care să pună în aplicare o soluție operativă”

Ceea ce este de interes pentru presa bulgara este Consiliul AFCOS și Direcția pentru protecția intereselor financiare. Există un motiv – Consiliul de coordonare în lupta împotriva criminalității (Consiliul AFCOS) include o multime de înalți oficiali responsabil atât pentru statul țării, cât și pentru gestionarea fondurilor și programelor europene. Aceiași pe care Kövesi îi definește drept „influenți” și care sunt „cei mai obișnuiți” reprezentanți ai executivului și ai justiției.

Direcția AFCOS  (Coordonarea Luptei contra Infracțiunilor care afectează Interesele Financiare ale Uniunii Europene) din cadrul Ministerului de Interne din Bulgaria, de exemplu, se angajează să raporteze cu privire la nereguli detectate în jurul absorbției fondurilor UE către Oficiul European Antifraudă (OLAF).

Rapoartele AFCOS trebuie să ajungă la OLAF în a doua lună de la sfârșitul fiecărui trimestru. Adică, dacă direcția își îndeplinește atribuțiile conștiincios, biroul european ar trebui să fie la curent cu schemele și scandalurile cu fonduri UE care erup periodic în țara noastră, noteaza presa bulgara.

Cu toate acestea, cooperarea instituțiilor bulgare cu OLAF a fost cu adevărat slabă, în plus – s-a prăbușit. Dintr-un motiv simplu cunoscut sub numele de cercul vicios birocratic, spune aceeasi publicatie:

– AFCOS înregistrează și raportează cazuri suspecte;

– OLAF evaluează care dintre acestea sunt încălcări și care sunt infracțiuni;

– cazurile clasificate drept infracțiuni sunt trimise la Parchetul bulgar;

– cazurile clasificate drept încălcări sunt trimise Comisiei Europene pentru posibile sancțiuni.

Exact un astfel de „cerc” vicios a închis scandalul în jurul milioanelor cheltuite în cadrul Programului de dezvoltare rurală – Măsura 6.4. „Sprijin pentru investiții pentru activități neagricole”, popular precum „Case pentru soacre”. În cele din urmă, s-a dovedit că există doar 21 de dosare, deși este  public că cel puțin jumătate din cele 746 de pensiuni au fost construite cu încălcarea programului.

Schimbarea promisă – fără amenzi și sancțiuni UE

Cu toate acestea, Consiliul AFCOS descrie un viitor luminos fără amenzi și sancțiuni UE. Acest lucru este consacrat în Planul de acțiune 2020 elaborat în legătură cu Strategia națională de prevenire și combatere a neregulilor și fraudei care afectează interesele financiare ale UE în perioada 2014-2020. Potrivit Consiliului, acest plan este strict pus în aplicare.

La prima sa vizită oficială în Bulgaria, în iunie, actualul șef al OLAF, Wille Itala, s-a întâlnit cu prim-ministrul Boyko Borisov și cu procurorul-șef Sotir Tsatsarov, plin de optimism și exprimând dorinta de cooperare și mai eficientă în viitor. Acest lucru s-a întâmplat la câteva zile după inspecția Comisiei anticorupție cu privire la așa-numitul caz „Apartment-gate”. Și – în ciuda faptelor – a arătat clar că seniorul partid și funcționarii publici examinați în acest caz nu se aflau într-un conflict de interese și totul era în regulă cu ei.

Presa bulgară concluzionează că”mântuirea este în mâinile lui Kövesi: Și sperăm că încă nu dă impresia că nu face nimic” .

 

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
FOTO, Loredana Groza, imagini total indecente! S-a filmat aproape goală complet la masaj
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
EA a fost rivala Elenei Ceaușescu, pe care soția dictatorului o ura de moarte. Cum...
COMENTARIU Lelia Munteanu. Cum s-a ajuns în Israel de la peste 9.000 la sub 1.000...
Ursula von der Leyen: Livrarea potenţialelor vaccinuri COVID-19 către ţările UE ar putea începe în...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
A MURIT! Este vorba despre o vedeta din trustul PRO TV
De ce femeile POSTEAZĂ sau trimit fotografii aproape NUD cu ele. Ce nu știu BĂRBAȚII
Mama Luizei Melencu și-a strigat durerea. A ajuns la capătul puterilor și a lăsat un...
Horoscop 29 octombrie 2020. Zodia asta primește o promovare la job! Vin mai mulți bani
Moşii de Toamnă 2020 sau Sâmbăta Morţilor: Ce este bine să dai de pomană în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Care este meseria pe care o distruge noua invenţie a lui Bill Gates. Zeci de...
Doinița Oancea, imagine total neașteptată! În sânii goi și plină de tatuaje pe internet
×
Inchide