Presa maghiară: Președintele României, Iohannis, refuză din nou să semneze Tratatul de la Trianon

Redactor:
Florentina Dinu
Presa maghiară: Președintele României, Iohannis, refuză din nou să semneze Tratatul de la Trianon

Președintele român a trimis înapoi așa-numitul ‘Tratatul de la Trianonl’ pentru ca Adunarea Națională să o revizuiască. Proiectul de lege ar face din 4 iunie o sărbătoare națională în România.

Publicația ”Hungary Today” publică un articol desore refuzul președintelui României de a promulga Tratatul de la Trianon și trimiterea acestuia la CCR, susținând că ”va trebui să îl semneze indiferent de rezervele sale”.

Publicatia ”Hungary Today”: ”Iohannis nu a lăsat mult mai mult spațiu de manevră în cazul în care Parlamentul acceptă din nou proiectul de lege”

Legislația a fost adoptată de Parlamentul României cu o mare majoritate în luna mai. Conform legislației, guvernul și autoritățile locale trebuie să se asigure că drapelul național al României este arborat în locuri publice la aniversarea tratatului de pace. Mai mult, evenimentele vor avea loc pe 4 iunie pentru a promova semnificația Tratatului de la Trianon, iar mass-media publică națională trebuie să raporteze și despre evenimentele științifice, educaționale și culturale care conștientizează importanța evenimentului istoric (care este o tragedie pentru maghiari dar o realizare majoră pentru români). Deoarece obligă practic ungurii transilvăneni să o sărbătorească, a fost criticat de oficialii maghiari.

Cu toate acestea, în loc să-l semneze (înainte de a 100-a aniversare a tratatului), președintele român a trimis proiectul de lege Curții Constituționale a țării, argumentând că acesta contrazice legea fundamentală a României în mai multe puncte, inclusiv tratamentul egal al cetățenilor țării. De asemenea, în opinia sa, aceasta contravine principiului separării puterilor și este mai mult o declarație politică decât o lege. Cu toate acestea, Curtea Constituțională a respins în cele din urmă plângerile sale în iulie.

Klaus Iohannis susține acum că legislația este criticată de mai mulți experți și ONG-uri și, prin urmare, ar merita să se organizeze o consultare amplă înainte de declarație. El dorește să reia procesul legislativ cu implicarea istoricilor, cercetătorilor, academicienilor, instituțiilor de învățământ și a reprezentanților sferei civile. În calitate de stat membru al UE și țară dedicată principiilor și valorilor europene, el a susținut că România trebuie să fie deschisă dialogului și să fie matură în problemele care pot provoca diviziuni în cadrul societății, iar instituțiile statului au o mare responsabilitate în acest sens.

Publicatia ”Hungary Today” noteaza ca Iohannis nu a lăsat mult mai mult spațiu de manevră în cazul în care Parlamentul acceptă din nou proiectul de lege; va trebui să il semneze indiferent de rezervele sale.

Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
FOTO. Anamaria Ferentz, apariţie hot! Are peste 40 de ani, dar arată ca la 20...
ADIO, Crăciun și Revelion! DECIZIA a fost luată, documentul a fost semnat! TOȚI românii vor...
Curs valutar joi 24 septembrie 2020. Vai de steaua noastră, la ce s-a ajuns. Euro...
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Mirel Rădoi, lecție uimitoare primită de la Cosmin Olăroiu. 'Nu înțelegeam ce e cu cărțile...
Trupele nord-coreene au ucis un oficial sud-coreean apoi au ars cadavrul, spune Seulul
Virusologul șef al Germaniei anunță când se va sfârși pandemia
Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
O femeie a luat decizia să-și schimbe RELIGIA. Nu bănuia nicio clipă că va ajunge...
CREATURA din ocean care îl ÎNGROZEȘTE chiar și pe marele rechin alb. Descoperire ȘOCANTĂ în...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
Decizia este semnată. A ajuns la Monitorul Oficial. Când se închid școlile
Este DOLIU uriaş în lumea muzicii: Celebra cântăreaţă a murit
Alimentul-minune care de fapt te strică la burtă. 5 mâncăruri care pot face rău la...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
×

Urmăriți Gândul LIVE Gheorghe Dincă a făcut spectacol când a dat ochii cu mama Luizei Melencu, în sala de judecată. A izbucnit în lacrimi și a spus că nu el a ucis fetele. https://www.gandul.ro/19508924 Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, se află printre invitații Emmei Zeicescu la ediția Gândul LIVE

Publicată de Gandul pe Joi, 24 septembrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide