EXCLUSIV | Președintele USR, DAN BARNA, la Gândul LIVE: Este foarte important ca Alianța USR PLUS să fie prezentă în următorul guvern / PSD și PNL colaborează pentru a scoate USR PLUS din joc / Suntem într-o criză politică

Publicat: 11/02/2020, 20:20
Actualizat: 12/02/2020, 20:42

Liderul USR Dan Barna a declarat, la Gândul LIVE, că România se află într-o criză politică și USR PLUS ar trebui să se regăsească în următoarea guvernare. Barna acuză PSD și PNL de „colaborare pentru a scoate USR PLUS din joc”.

Principalele declarații ale lui Dan Barna la Gândul LIVE

USR, referendum despre poziționarea partidului: Suntem de centru-dreapta modern

Exact în perspectiva acestor două campanii pe care le avem în față, am decis să avem o poziționare de centru-dreapta modern, am lansat acest referendum acum două săptămâni. Peste 90% dintre colegi au poziționat partidul în zona de centru-dreapta modern. La fel de important e că la acest referendum au votat cei mai mulți membri, peste 12.000 de colegi.

Suntem departe de a fi „trași” la Xerox. Haideți să facem niște training-uri cu oamenii noștri.

Ce a învățat Dan Barna după eșecul de la alegerile prezidențiale

Unele din replicile mele au fost scoase din context, au devenit etichete, au contat în anumite măsuri. A lipsit un pragmatism la contextul de campanie în care vin atacuri. Acel dosar DNA nu există, în care Dan Barna să aibă vreo calitate, a fost o invenție totală, probabil trebuia să acționez mai vehement. Dacă tinerii ar fi antrenați să aibă din școală gândire critică, să analizeze informațiile mai bine, am avea niște cetățeni mai educați politici și fake news-urile ar pătrunde mai greu.

Opoziția din cadrul USR se manifestă în continuare

Opoziția din cadrul USR se manifestă, e plenară. Obiectivul comun este să fim relevanți exact în contextul în care „dinozaurii” s-au mobilizat pentru a ne duce în decor.

Libertatea de expresie este legitimă dacă nu spui minciuni.

Nicușor Dan sau Vlad Voiculescu, la Primăria Capitalei

La Capitală îl susținem pe Nicușor Dan sau Vlad Voiculescu, în funcție de ce program au pentru primărie.

În multe localități, candidatul Alianței va ajunge în turul 2. Ne concentrăm pentru a avea cei mai buni candidați. Am stat de vorbă cu Nicușor Dan și Vlad Voiculescu, pentru a găsi o soluție pentru a o trimite pe Gabriela Firea acasă. Unul dintre ei are șanse absolut reale.

Așteptăm sondajele și în 8-10 martie o să avem rezultate foarte clare în privința Primăriei Bucureștiului.

Plusuri Nicușor Dan: Are componenta de istorie, la ceea ce înseamnă administrarea Bucureștiului, de management urban, e un om cunoscut în zona aceasta.

Plusuri Vlad Voiculescu: Are proiectele Magic Camp și altele, are notorietate comparabilă la nivel de București

Nicușor Dan este candidatul susținut de USR, Vlad Voiculescu este candidatul PLUS. Protocolul presupune candidat unic. Nu mergem cu ambii candidați, nu este realist. Câștigătorul, candidatul comun, va fi cel care are cea mai bună susținere a electoratului.

Încercăm o variantă mixtă, în care să folosim și sondaje și „primaries”, contează ce părere au zeci de mii de bucureșteni. În următoarele săptămâni vom avea un candidat unic.

Există și un scenariu realist, în care dreapta poate să eșueze. Dacă vrem să ratăm proiectul, sunt multe variante prin care putem face asta: și dinspre PNL, Alianță, Nicușor Dan. Dacă nu suntem în stare și mergem cu patru candidați, înseamnă că ăsta e nivelul nostru de maturitate și Gabriela Firea poate avea un nou mandat. Dacă PNL va face un joc similar cu cel din 2016, bucureștenii vor vedea și vor vota în consecință. Eu am încredere și discuția cu Orban de ieri a fost în litera aceasta, va trebui să ne așezăm la masă, dacă vrem să luăm Capitala de la Gabriela Firea.

PSD și PNL, colaborare pentru a scoate USR PLUS din joc

Mesajul pentru toată lumea: E foarte clar că suntem în situația unui BLAT ORGANIC, natural, PSD și PNL colaborează pentru a scoate alianța USR PLUS din joc.

Nu cred că-și pune cineva problema că USR s-a înțeles pentru a fi scos din joc. Suntem în fața unui blat între PSD și PNL care nu poate fi negată decât de ceea ce se va întâmpla la locale. Dacă nu vedem o dorință reală din partea PNL de colaborare în Capitală, nu văd o cale de apropiere.

Proiectul pensiilor speciale, un mecanism ridicol

Proiectul pensiilor speciale au fost făcute strict pentru a prosti cetățenii că PSD-ului i-ar păsa. USR a propus proiecte de lege distincte, pentru că dacă faci legi distincte, poți lua măsuri reale. Acum e un mecanism ridicol.

Programul primar în două tururi, „în fază de proiect”

În acest moment, programul primar în două tururi este în fază de proiect. Avem o forță de brand politic, oamenii au înțeles că USR aduce aer proaspăt în politica românească. Alegerea primarilor într-un singur tur blochează relevanța pe această chestiune. Suntem singurii în care oamenii își mai pun speranța și încrederea. Sunt de acord că am mai făcut gafe, de partide tinere, care au început să se lupte cu „dinozaurii”.

Alianța USR PLUS, în următorul guvern / În realitate, PNL și PSD reprezintă tot ceea ce a ținut 30 de ani România pe loc

Alianța USR PLUS este pregătită să participe la guvernare. Este mesajul pe care îl dăm de trei ani de zile. E și scenariul cu al doilea guvern, din care vrem să facem parte, pentru a ne asigura că are în programul de guvernare primar în două tururi. Al doilea guvern nu pică, decât dacă se forțează investirea.

În acea situație, acel guvern trebuie să aibă în program primar în două tururi, OBIECTIV ZERO al programului de guvernare. Ludovic Orban a fost de acord asupra programului, dar nu și asupra participării noastre la guvernare. Avem un PNL care vrea să ia locul PSD-ului.

E foarte important ca alianța USR PLUS să fie prezentă în următorul guvern. În realitate, PNL și PSD reprezintă tot ceea ce a ținut 30 de ani România pe loc. Alegerile acestea sunt despre capacitatea României să deschidă spectrul politic sau rămânem tot în logica PSD-PNL, continuând chinuiala de 30 de ani.

Demisia, o știre de două-trei zile / Nu e o soluție!

Soluția demisiei este o falsă soluție. Nu generează dizolvarea Parlamentului. PSD rămâne în plen cu majoritate. E cea mai proastă variantă. Dându-ți demisia le zici oamenilor „Ok, ocupați-vă voi, noi plecăm acasă”.

Constituția nu are alt tip de scenariu. La anticipate nu poți ajunge decât în acest fel / Avem o criză politică

PSD sunt foarte conștienți că dacă blochează ieșirea României din criză, se vor duce și mai jos. Vor juca cartea blocării, a întârzierii subiectului anticipatelor. Constituția nu are alt tip de scenariu. La anticipate nu poți ajunge decât în acest fel. Sper să revizuim Constituția.

În formula actuală, suntem în situația ridicolă în care parlamentarii trebuie să voteze să plece acasă. Ca în România să se ajungă la anticipate, trebuie ca parlamentarii să se trimită acasă pe ei înșiși.

În realitate trebuie să ai instrumente prin care președintele statului să poate să dizolve Parlamentul într-o criză politică. Categoric acum avem o criză politică. Avem un guvern interimar care administrează. Nu e o ambiție personală. Ori sacrificăm România pentru un an întreg, ori avem anticipate.

Întâlnirea cu Orban, o discuție firească / Anticipatele, un „desert binemeritat

A fost o discuție firească, mă văd cu Ludovic Orban și stabilim agenda politică. Și primar în două tururi era realizabil. Poziția noastră a fost că nu vrem ca primarul două tururi pentru anticipate să fie sacrificat.

Un guvern fără susținere în Parlament nu are nicio șansă să guverneze. Având o majoritate așa mare în Parlament, PSD își bate joc. Iată că suntem foarte aproape de anticipate. Primul pas e perspectiva ca acest guvern să cadă. Va fi ca bătălia de la Rovine.

Sunt cei care vor beneficia de anticipate din PSD și cei care știu că vor pleca din Parlament și nu vor mai putea să vină. Varianta anticipatelor, corectă și morală, după „ciorba” politică. Anticipatele ar fi un „desert” binemeritat.

O să vedem dacă într-adevăr o să existe colaborare de a nominaliza primari acolo unde sunt primari PSD să nominalizăm primar unic. Dacă la București o să avem 2-3 candidați, înseamnă că nu ne dorim să scăpăm de PSD. Am primit disponibilitatea de a negocia.

Dan Barna: Vor fi mai multe șanse de câștig în fața primarilor PSD, dacă va exista un candidat comun PNL și USR-PLUS.

Ludovic Orban și Dan Barna au pus la punct acțiunile comune premergătoare alegerilor anticipate

La o zi după ce președintele PNL, Ludovic Orban, anunța la Gândul LIVE că este deschis la o coaliție de dreapta după alegerile anticipate, președintele USR, Dan Barna, vine miercuri, de la ora 11.30, în emisiunea realizată de Emma Zeicescu. Liderul USR va vorbi despre strategia formațiunii în plină criză politică, despre candidatul comun al Alianței USR-PLUS pentru Primăria Capitalei și despre șansele ca alegerile locale să se mai desfășoare în două tururi. Nu rata o nouă ediție-eveniment Gândul LIVE!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?