Primarii europeni, lobby la Bruxelles pentru partajarea datelor de către Airbnb. Purtător de cuvânt al Airbnb: ”Trebuie să existe protecție în ceea ce privește tipurile de date care pot fi solicitate”

Redactor:
Florentina Dinu
Primarii europeni, lobby la Bruxelles pentru partajarea datelor de către Airbnb. Purtător de cuvânt al Airbnb: ”Trebuie să existe protecție în ceea ce privește tipurile de date care pot fi solicitate”

Orașele europene vor să înlăture controlul de la Airbnb – și vor ca Bruxelles să le ajute.

Liderii locali din Paris, Amsterdam și Berlin, printre alte orașe, s-au întâlnit joi cu vicepreședintele executiv al Comisiei, Margrethe Vestager, având un mesaj: Este timpul să forțăm platformele de închiriere pe termen scurt să coopereze cu autoritățile locale.

„Nu poți avea companii care încearcă să nu mai fie reglementate. Încearcă să se sustragă de la reglementare și aplicarea legii „, a declarat secretarul de stat din Berlin, Wenke Christoph, după întâlnire.

Wenke Christoph

Airbnb acuzată că denaturează piețele imobiliare

Orașele au făcut multă campanie împotriva Airbnb, susținând că boom-ul închirierii pe termen scurt le denaturează piețele imobiliare, făcând casele inaccesibile și provocând alte efecte secundare nedorite, cum ar fi suprasolicitarea și comportamentul antisocial. De asemenea, doresc ca platforma să îi ajute să combată închirierile ilegale, adăugând că lipsa partajării datelor le face mai dificilă impozitarea pieței închirierilor pe termen scurt, potrivit Politico Europe.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a clasificat Airbnb drept o platformă online și a stabilit că nu e obligată să respecte legile locale

În decembrie anul trecut, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a clasificat Airbnb drept o platformă online și nu o companie imobiliară. Hotărârea a fost o lovitură pentru autoritățile care doresc să reglementeze compania mai strict și a însemnat că Airbnb nu trebuie să respecte legile privind locuințele și nu este responsabil din punct de vedere legal pentru conținutul și serviciile ilegale găzduite pe platformele sale, cum ar fi listările care nu respectă legile locale.

Primarii europeni fac lobby pentru a reglementa la nivel european Directiva privind comerțul electronic

Primarii europeni văd acum o oportunitate în revizuirea unei legi vechi de zeci de ani care reglementează platformele online, numită directivă privind comerțul electronic, pentru a face lobby pentru mai multe reguli și pentru a muta lupta de la nivel local la nivelul UE.

Bruxelles va propune Legea serviciilor digitale

Dar Bruxelles va publica noi propuneri la sfârșitul acestui an, denumită Legea serviciilor digitale, care va reglementa și așa-numitele platforme de economie partajată precum Airbnb și BlaBlaCar.

„O mai bună cooperare între platforme și autoritățile publice va fi o condiție prealabilă pentru aplicarea corectă a Legii serviciilor digitale „, a declarat Vestager într-o declarație după ședința de joi. Ea a adăugat că regulile vor” ține seama de nevoile administrațiilor naționale și locale și respectarea normelor locale. ”

Întâlnirea cu Vestager are loc pe fondul acrimonii dintre orașe și platformă. Parisul este o piață majoră pentru Airbnb, dar primarul său Anne Hidalgo vrea să elibereze cele 30.000 de proprietăți Airbnb pentru rezidenții orașului. Ea dorește un referendum cu privire la limitarea duratei de închiriere a acestor proprietăți pe an, pe care speră că „îi va încuraja pe proprietari să nu le introducă pe piața de închiriere”, a declarat ea pentru Le Parisien în iulie.

Christoph din Berlin a declarat că atitudinea Comisiei față de reglementarea economiei comune se aliniază la cea a orașelor. „A devenit destul de evident că problemele pe care le avem la Berlin, le vedem în toată Europa”, a adăugat ea.

Obiectivul, a spus ea, este de a găsi un echilibru între accesul la locuințe la prețuri accesibile pentru localnici și cazare pentru turiști. „Nu este vorba de oprirea închirierilor pe termen scurt. Trebuie reglementat astfel încât orașele să rămână locuibile ”, a spus Christoph.

Partajarea economiei, dar nu și a datelor

Unul dintre principalele aspecte ale conflictului este schimbul de date cu autoritățile locale. Orașele doresc ca DSA să solicite companiilor precum Airbnb să împărtășească informații despre gazdele lor, inclusiv adresele apartamentelor de închiriat, precum și pentru câte zile sunt închiriate. Aceștia susțin că sunt necesare date pentru ca orașele să știe ce proprietăți să impoziteze și cât și să aplice reglementările locale privind închirierile.

În prezent, unele orașe își pot face o idee aproximativă despre câte apartamente sunt închiriate prin intermediul platformei prin revizuirea site-ului Airbnb în sine, a spus Ans Persoons, viceprimarul Bruxelles. Dar sistemul nu este ideal.

Fără date, mâinile orașelor sunt legate, susțin ei. „Vedem că se construiesc o mulțime de proprietăți noi, dar nu avem mai mulți oameni care se înregistrează sau plătesc taxe și asta înseamnă că ceva nu merge bine”, a spus Persoons.

Ans Persoons, viceprimarul Bruxelles-ului

Purtător de cuvânt al Airbnb: „Colaborăm cu autoritățile bazate pe reglementări clare și simple”

Un purtător de cuvânt al Airbnb a respins acuzațiile că nu cooperează cu autoritățile locale: „Colaborăm cu autoritățile bazate pe reglementări clare și simple, pe baza experiențelor noastre de lucru cu sute de guverne și organizații din întreaga lume”.

Compania a declarat Comisiei că nu i-ar deranja să partajeze date cu orașele, atâta timp cât primește îndrumări cu privire la modul de respectare a normelor stricte de confidențialitate ale Europei.

„Ori de câte ori datele sunt partajate la orice nivel, trebuie să existe protecție  în ceea ce privește tipurile de date care pot fi solicitate, de către cine și în ce scop”, a scris Airbnb în comentariile sale despre viitorul DSA.

„Cu toate acestea, suntem de acord că o soluție poate fi avută în vedere pentru schimbul de date în contextul câștigurilor gazdei pentru a facilita colectarea impozitelor”, a adăugat compania.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Motivele pentru care americanii au reciclat ventilatoarele rusești, trimise ca ”ajutor umanitar”
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Ceaușescu, întâlnire secretă cu Arsenie Boca. Ce i-a zis părintele l-a bântuit pe dictator până...
Suma RUȘINOASĂ cu care s-au majorat tichetele de masă. Oamenii se simt umiliți de Guvernul...
Dacă vezi omul din imaginea de mai jos, ai un IQ peste medie
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
De la 7 kilograme de nucă şi o cergă, la cel mai mare procesator cu...
Inchide