Primul MONSTRU SACRU al muzicii, UCIS de coronavirus: „Când ai plecat, s-a terminat, nu depinde de mine”

Redactor:
Gândul
Primul MONSTRU SACRU al muzicii, UCIS de coronavirus: „Când ai plecat, s-a terminat, nu depinde de mine”

Legenda saxofonului african Manu Dibango a murit la Paris după ce a fost diagnosticat cu COVID-19. Dibango –  cunoscut pentru  hitul Soul Makossa din 1972 – este unul dintre primii „monștri sacri” ai muzicii mondiale care a murit din cauza coronavirusului.

În vârstă de 86 de ani, muzicianul a creat muzică jazz și funk cu sunete tradiționale din țara sa natală, Camerun, scrie bbc.com.

A colaborat cu numeroși artiști de-a lungul unei cariere îndelungate, printre care pianista americană Herbie Hancock și „pioniera„  Afrobeat din Nigeria, Fela Kuti.

„Cu o tristețe profundă vă anunțăm pierderea lui Manu Dibango, Papy Groove”, se arată într-o declarație de pe pagina sa oficială de Facebook.

Înmormântarea sa va avea loc în „intimitate strictă”, se arată în declarația, solicitând în schimb oamenilor să trimită condoleanțe prin e-mail și adăugând că un tribut va fi aranjat „atunci când este posibil”.

Cei mai buni muzicieni africani, Angelique Kidjo și Youssou Ndour, au adus tributul marelui muzician.

„Uriașul muzicii africane”

Ndour l-a numit un „geniu” al  saxofonului și l-a descris ca fiind un „frate mai mare, o mândrie pentru Camerun și pentru toată Africa”.

Atât Ndour, cât și Kidjo, împreună cu alte vedete precum Salif Keita, Papa Wemba și King Sunny Ade, au lucrat la albumul Wakafrika din Dibango din 1994.

Într-un interviu pentru BBC în 2013, vorbind despre cum ar vrea să rămână în memoria oamenilor, Dibango a spus: „Când ai plecat, s-a terminat, nu depinde de mine să spun că vreau una sau alta”.

Inchide