Primul studiu care demonstrează că radiaţiile de la Cernobîl nu au avut niciun efect asupra genelor victimelor

Primul studiu care demonstrează că radiaţiile de la Cernobîl nu au avut niciun efect asupra genelor victimelor
Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 23/04/2021, 22:58
Actualizat: 23/04/2021, 22:59

Genele copiilor victimelor accidentului de la Cernobil nu au fost afectate, arată un studiu publicat în revista Science.

”Am examinat genomul mamelor și al taților și apoi pe cel al copiilor. Și am petrecut încă nouă luni în căutarea oricărui semnal – în numărul acestor mutații – care să fie asociat cu expunerea părinților la radiații. Nu am găsit nimic”, a spus unul dintre cercetători.

Constatarea este inclusă în primul studiu care a examinat genele copiilor ai căror părinţi au fost înrolaţi pentru a ajuta la operaţiunile de decontaminare după accidentul nuclear, potrivit revistei Science.

Participanţilor, toţi concepuţi după dezastru şi născuţi între 1987 şi 2002, li s-a făcut screening-ul întregului lor genom.

Studiul nu a constatat mutaţii care să fi fost asociate cu expunerea părintelui

Constatările sunt publicate în revista Science.

Profesorul Gerry Thomas, de la Imperial College din Londra, a studiat zeci de ani biologia cancerului, în special tumorile care sunt cauzate de radiaţii. Ea a explicat că acest nou studiu este primul care a demonstrat că ”şi atunci când oamenii au fost expuşi la doze relativ mari de radiaţii – în comparaţie cu radiaţiile de fond – aceasta nu a avut niciun efect asupra viitorilor lor copii”.

Noul studiu a fost condus de profesor Meredith Yeager, de la Institutul Naţional al Cancerului din SUA (NCI), în Maryland. Studiul s-a concentrat asupra copiilor celor care au fost înrolaţi pentru a ajuta la decontaminarea zonei de poluare radioactivă din jurul centralei nucleare şi asupra copiilor evacuaţi din oraşul abandonat Pripiat şi alte aşezări pe o rază de 70 km din jurul centralei.

Unul dintre cercetătorii principali, dr. Stephen Chanock, de asemenea de la NCI, a explicat că echipa de cercetare a recrutat familii întregi, astfel încât oamenii de ştiinţă au putut compara ADN-ul mamelor, al taţilor şi al copiilor.

„Aici nu ne uităm la ce s-a întâmplat cu acei copii care se aflau (în uter) în momentul accidentului; ne uităm la ceva numit mutaţii novo”, a spus profesorul.

Acestea sunt noi mutaţii în ADN – apar aleatoriu într-un ovul sau într-o celulă din spermă. În funcţie de locul în care apare o mutaţie în schema genetică a unui bebeluş, aceasta nu ar putea avea niciun impact sau ar putea fi cauza unei boli genetice.

Există aproximativ 50-100 dintre aceste mutaţii în fiecare generaţie – şi sunt aleatorii”, a explicat dr. Chanock. ”În anumite privinţe, acestea sunt elementele de bază ale evoluţiei. Acesta este modul în care noi schimbări sunt introduse în populaţie la naştere”, a menţionat dr. Chanock.

”Am examinat genomul mamelor şi al taţilor şi apoi pe cel al copiilor. Şi am petrecut încă nouă luni în căutarea oricărui semnal – în numărul acestor mutaţii – care să fie asociat cu expunerea părinţilor la radiaţii. Nu am găsit nimic”, a spus sursa citată.

Acest lucru înseamnă, spun oamenii de ştiinţă, că efectul radiaţiilor asupra corpului unui părinte nu are niciun impact asupra copiilor pe care îi va concepe.

„Există o mulţime de oameni cărora le-a fost frică să aibă copii după bombele atomice de la Nagasaki şi Hiroşima”, a declarat profesor Thomas pentru BBC News. ‘‘Şi oamenii cărora le-a fost frică să aibă copii după accidentul de la Fukushima, pentru că au crezut că copilul lor va fi afectat de radiaţiile la care au fost expuşi. Este atât de trist. Şi dacă putem arăta că nu există niciun efect, sperăm că putem atenua frica”, a menţionat profesorul Thomas, care nu a fost implicată în studiul genomului. Ea şi colegii ei au efectuat o altă cercetare asupra cazurilor de cancer care au fost legate de Cernobîl. Au studiat cancerul tiroidian, deoarece se ştie că accidentul nuclear a cauzat aproximativ 5.000 de cazuri de cancer de tiroidă, marea majoritate a cazurilor fiind tratate şi vindecate.

La momentul accidentului, autorităţile nu au reuşit să împiedice vânzarea laptelui contaminat în regiune; mulţi care erau copii la acea vreme l-au băut, fiind contaminaţi cu doze mari de iod radioactiv, care a fost emanat din reactorul de la Cernobîl.

„Am constatat că nu există nicio diferenţă între cazurile de cancer tiroidian cauzate de radiaţiile de la Cernobîl şi orice alt tip de cancer tiroidian”

„În esenţă, am constatat că nu există nicio diferenţă între cazurile de cancer tiroidian cauzate de radiaţiile de la Cernobîl şi orice alt tip de cancer tiroidian”, a explicat prof. Thomas.

”Aşadar, nu există ‘tumoră demonică” provenită de la Cernobîl pe care să nu o putem trata – putem trata exact în acelaşi mod în care tratăm alte cazuri”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Lovitură pentru cei care vor să cumpere mașini SECOND-HAND. Ce s-a discutat în spatele ușilor...
Mielul de Paște, „o pasăre rară”. Puțini români își vor permite
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Coreea de Nord ar fi trimis Rusiei 7.000 de containere cu echipamente militare