PROGRAM DE GUVERNARE/ AGRICULTURĂ: Reabilitarea sistemului de irigații, Agri – Invest, stimularea tinerilor fermieri și subvenții pentru retragerea agricultorilor în vârstă

PROGRAM DE GUVERNARE/ AGRICULTURĂ: Reabilitarea sistemului de irigații, Agri – Invest, stimularea tinerilor fermieri și subvenții pentru retragerea agricultorilor în vârstă
Publicat: 23/12/2020, 16:08
Actualizat: 23/12/2020, 17:13

Dublarea randamentului staţiilor de pompare din sistemele de irigații, un program după modelul IMM Invest, motivarea tinerilor până în 40 de ani să se orienteze către agricultură și promovarea produselor locale românești sunt câteva dintre principalele măsuri prevăzute de programul de guvernare al Coaliției PNL, Alianța USR – PLUS și UDMR.

„Producătorii mici și mijlocii trebuie susţinuţi pentru a asigura nevoile pieţelor locale, iar marii fermieri trebuie sprijiniţi pentru a rămâne conectaţi la pieţele naţionale și regionale. Reformarea exploataţiilor agricole, absorbţia fondurilor europene și simplificarea administrativă constituie tot atâtea direcţii clare în care România trebuie să facă pași hotărâţi și ireversibili”, susține documentul.

Demararea Programului Agri-Invest

Programul de guvernare își asumă începerea unui nou program, intitulat Agri-Invest: va fi unul similar cu IMM Invest, dar dedicat în exclusivitate sectorului agricol. Noul program presupune garanții la împrumuturi cu dobândă garantată 100%, subvenționarea dobânzilor; perioada de rambursare a creditului până la 10 ani.

Bugetul alocat acestui program va fi utilizat pentru credite, în vederea dezvoltării de: silozuri, depozite de legume-fructe (pentru cooperative), retehnologizarea industriei alimentare, achiziție de teren agricol.

Irigații: Dublarea randamentului staţiilor de pompare

Programul de guvernare anunță creșterea suprafețelor amenajate pentru irigații, cu prioritate în zone afectate de secetă, precum și creșterea eficienței utilizării apei în activitatea de irigații.

Rezultatele preconizate sunt mărirea randamentul stațiilor de pompare de la 40% la 80%, reducerea pierderilor de apă din canale de la 60% la 28%, reducerea tarifului/1.000 m3 apă pompată, facilitarea accesului direct al fermierilor la apa pentru irigații, creșterea numărului de echipamente utilizate pentru distribuirea apei pentru irigații, creșterea suprafeței irigate deservită de infrastructura de irigații.

Dezvoltarea piețelor locale

Dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare și a piețelor locale se poate realiza în special în sectorul fermelor mici /familiale și deschide premisa de cooperare la nivel de comunitate. Este nevoie de sprijin pentru a facilita accesul fermierilor şi grupurilor de fermieri pe piață și de a intra și opera pe aceste piețe la standardele cerute, inclusiv sub aspectele privind siguranța alimentară.

Principala măsură vizată este susținerea cooperării între producători și actorii locali (consilii locale, școli, agenți economici) în vederea dezvoltării piețelor locale și comercializării directe a producției către partenerii locali, astfel încât să se faciliteze crearea lanțurilor de desfacere.

Promovarea produselor locale românești

În România există un potențial încă nevalorificat, de recunoaștere și promovare a produselor locale și de includere a acestora în schemele de calitate naționale și UE.

Programul de guvernare anunță crearea unei rețele naționale de colectare, depozitare, procesare și distribuție a produselor românești; finanțarea de asocieri agricole, acoperind cheltuieli de înființare și funcționare și lansarea de linii dedicate lor pentru dezvoltarea de depozite (food hubs); elaborarea și implementarea unei strategii de informare a consumatorilor cu privire la produsele agroalimentare românești înregistrate în scheme de calitate naționale și europene; crearea unor standarde de calitate specifice unei certificări speciale pentru produse care să fie fabricate aproape exclusiv cu materii prime românești și procesate în uzine din România (salam cu carne de porc născut, crescut, sacrificat și procesat în România).

Scopul acestei certificări este să creeze o cerere de materii prime românești, care să dezvolte zootehnia și consolideze o piață, la preț mai bun, pentru cerealele românești.

520 de milioane euro pentru tinerii fermieri

Sectorul agricol se confruntă cu un grad ridicat de îmbătrânire în rândul proprietarilor și managerilor de ferme. Pentru a rezolva problema vor exista programe de instalare a tinerilor fermieri, cu sprijin financiar prin FEADR, cu alocarea sumei de 520 milioane euro.

Altă măsură vizează sprijinirea angajatorilor din sectoarele agricultură și industria alimentară constând în plata pe o perioadă de maximum 18 luni 75% din salariu pentru angajatorii care încadrează în muncă șomeri cu vârsta cuprinsă între 16-29 ani.

Un program de 200 de milioane de euro din Fondul Social European va asigura o schemă de subvenție europeană care să încurajeze retragerea agricultorilor în vârstă, proprietari pe suprafețe mici de teren. Astfel, vor putea încasa subvenția chiar dacă vând sau arendează terenul, pe perioada exercițiului financiar european în curs.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală