PSD cere creșterea salariului minim brut pe economie de la 2.300 la 2.500 de lei

PSD cere creșterea salariului minim brut pe economie de la 2.300 la 2.500 de lei
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 06/09/2021, 17:37

PSD cere creșterea salariului minim brut pe economie. Potrivit social-democraților, este absolut necesară majorarea imediată, de la 2.300 la 2.500 de lei, ca urmare a scăderii puterii de cumpărare a românilor. Totodată, social-democrații spun că vor iniția un proiect pentru compensarea pierderilor de venit ale IMM-urilor, generate de creșterea prețurilor la utilități.

„În contextul scăderii abrupte a puterii de cumpărare a populației urmare a exploziei prețurilor la toate produsele și serviciile, dar în special la utilități, este absolut necesară creșterea imediată a salariului minim brut pe economie cu un procent de 8,7%, concomitent cu ridicarea plafoanelor privind deducerile personale de care pot beneficia angajații care au persoane în întreținere”, potrivit unui comunicat al PSD.

Deputatul PSD Gorj, Mihai Weber, a scris, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că în România singura prioritate a politicienilor aflați la guvernare este rămânerea, cu orice preț, la Putere.

”În timp ce strategia Spaniei (dar și a altor țări europene) este de a majora salariul minim pe economie, bazându-se pe faptul că trebuie reduse inegalitățile dintre cei cu salarii foarte mari și cei cu salariul minim, în România, singura prioritate a politicienilor aflați la guvernare este rămânerea, cu orice preț, la Putere. (…)

Dacă Spania, care are deja un salariu minim de peste 1.100 de euro, a considerat (în contextul european al creșterilor de prețuri la energie, alimente și combustibili) că este nevoie de o protecție sporită a persoanelor care câștigă 1.100 de euro pe lună, în România (unde avem aceleași prețuri, dar salarii de 3 ori mai mici) guvernanții rămân indiferenți în fața faptului că ziua de mâine nu vine, pentru milioane de români, decât cu datorii și griji.”, mai scrie Weber, pe Facebook.

Recent, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat planuri de majorare a salariului minim anul acesta, pentru a proteja puterea de cumpărare a angajaţilor, pe fondul inflaţiei ridicate şi a creşterii costului vieţii. Preţurile de consum în Spania au crescut în urma majorării preţurilor la energie, care au alimentat inflaţia în UE.

Citește și: Factură record, în valoare de 739.000 de lei, primită de proprietarul unui apartament din Alba, în care nu locuiește nimeni de peste 20 de ani

Ce spunea premierul

Salariul minim sau orice alt venit ar trebui legat de productivitate, nu de valoarea coşului de consum, aşa cum cer sindicaliştii, a afirmat, recent, premierul Florin Cîţu.

„Vom crește salariul minim atunci când vom avea creștre economică, când vom avea o creștere de productivitate”, a comentat premierul când s-a pus problema unei creșteri a salariului minim la 1.600 de lei, atât cât credea ministrul Finanțelor că este nivelul unui salariu minim.

Ministrul Muncii a declarat că dorește să obțină creșterea salariului minim în România, ceea ce ar fi de natură să ajute economia în contextul actual.

„Avem și o discuţie la nivel european, unde există îngrijorare cu privire la expunerea spre riscul de sărăcie, inclusiv sărăcie energetică, şi atunci statele membre îşi pun problema cum ar trebui să arate salariul minim.  În acelaşi timp, dacă – şi vă spun asta ca rezultat al discuţiilor pe care le am în teritoriu cu angajatori mici şi mari -, dacă obţinem o mai mare corectitudine în relaţiile de muncă,  atunci majorările de salariu minim ar putea să conducă şi la o creştere a puterii de cumpărare şi a nivelului de trai”, a explicat Raluca Turcan la Digi24.

Salariul minim este cea mai mică remunerație pe care angajatorii trebuie să o plătească angajaților pentru munca lor. Chiar dacă toate țările UE au o anumită practică a salariului minim, în majoritatea statelor membre această remunerație nu acoperă adesea toate costurile de trai. Aproximativ șapte din zece lucrători cu salariu minim din UE au considerat că este greu să-și atingă costurile de trao în 2018. Aproximativ 10% dintre lucrătorii europeni sunt expuși riscului sărăciei .

Ce face Parlamentul European pentru salarii minime corecte în UE

Parlamentul European, Consiliul și Comisia au proclamat Pilonul european al drepturilor sociale în noiembrie 2017, stabilind angajamentul UE față de salarii corecte.

În octombrie 2019, Parlamentară  a adoptat o rezoluție , care solicită Comisiei să propună un instrument juridic pentru salarii minime echitabile în UE.

Într- un raport adoptat în decembrie 2020 , Parlamentul a subliniat că directiva privind salariile echitabile ar trebui să contribuie la eliminarea sărăciei în muncă și să promoveze negocierea colectivă.

În 2020, Comisia a publicat o propunere de directivă pentru îmbunătățirea adecvării salariilor minime în UE. Este menit să protejeze nu numai lucrătorii din UE, ci și să contribuie la reducerea diferenței de remunerare între femei și bărbați, la întărirea stimulentelor la muncă și la crearea unor condiții de concurență echitabile pe piața unică .

Propunerea ia în considerare competențele naționale și libertatea contractuală a partenerilor sociali și nu stabilește nivelul salariului minim.

Directiva vrea să promoveze negocierea colectivă a salariilor în toate țările UE. Pentru țările cu salarii minime statutare, acesta își propune să se asigure că salariile minime sunt stabilite la niveluri adecvate, ținând seama în același timp de condițiile socio-economice, precum și de diferențele regionale și sectoriale.

Comisia pentru ocuparea forței de muncă a Parlamentului lucrează la propunerea Comisiei și se așteaptă să o voteze în septembrie 2021, urmată de un vot al tuturor deputaților.

Salariul minim net în România este de 1.386 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât