Publicația italiană La Stampa: “Cadoul Papei. Papa Francisc arată oamenilor fotografia unei bunici românce cu nepotul ei în brațe“

Publicația italiană La Stampa: “Cadoul Papei. Papa Francisc arată oamenilor fotografia unei bunici românce cu nepotul ei în brațe“
Publicat: 21/09/2020, 20:22

De zile întregi Papa Francisc dă oamenilor pe care îi primește în audiențe la Palatul Apostolic sau Domus Sanctae Marthae – episcopi, șefi de dicaster, colaboratori și invitați – imaginea unei bătrâne  cu nepotul tinut în brațe,  în timpul călătoriei apostolice în România

Vizita la Iași, impregnată în memoria Papei

Publicația La stampa notează că nu este pentru prima dată când Papa Francisc tipărește un card că memorandum pentru chestiuni care îi sunt deosebit de apropiate.

Este – explică agenția SIR, raportând informații colectate de Vatican Insider – o carte color verticală, care înfățișează o bunică din Iași, întâlnită în timpul călătoriei în România în 2019, cu fata zambitoare si in bratele ei, nepotul de cateva luni.

În timp ce a trecut prin mulțime, cu ocazia întâlnirii cu tinerii și familiile din Piața Palatului Culturii din Iași (1 iunie 2019), bunica a ridicat copilul peste bariere pentru a-l arăta Papei Francisc, care s-a uitat înapoi și s-a entuziasmat.

El însuși a mărturisit acest lucru în discursul său de mai târziu adresat tinerilor români: „Termin, dar nu vreau să omit să menționez o experiență pe care am avut-o când am intrat în piață. Era o femeie bătrână, destul de bătrână. În brațe il avea pe nepotul ei, mai mult sau mai puțin de două luni, nu mai mult. Când am trecut mi-a  zâmbit cu un zâmbet de complicitate, parcă mi-ar spune: «Uite, acum pot visa!». În acel moment am fost emoționat și nu am avut curajul să merg și să o aduc aici în fața”, a spus Papa Francisc de la manșetă, adăugând: “De aceea vă spun. Bunicii visează momentul când nepoții vor merge înainte în viaţă, iar nepoții au curaj atunci când își iau rădăcinile de la bunici”.

În antetul cardului, este citată o frază a profetului Ioel, pe care Papa o repetă adesea în timpul întâlnirilor cu tinerii, pentru a sublinia importanța legăturii dintre generații: „După aceasta, îmi voi revărsa spiritul asupra fiecărui om și vor deveni profeți pe fiii tăi și pe fiicele tale; bătrânii tăi vor avea vise, tinerii tăi vor avea viziuni (Gl 3,1) ”.

Papa lansase un avertisment împotriva oricărui conflict, în special a “celui de-al treilea război mondial fragmentat”

Nu este pentru prima dată când Papa  are o carte tipărită ca memorandum pentru problemele care îi sunt deosebit de apropiate. În zborul exterior pentru Călătoria apostolică în Chile și Peru (15-22 ianuarie 2018), Papa Francisc a avut imaginea copilului din Nagasaki care își purta fratele mai mic, care a murit în timpul bombardamentului atomic, distribuit jurnaliștilor din planul papal. în 1945, după cum a raportat Biroul de presă al Sfântului Scaun în Buletinul nr. 27 din 15 ianuarie 2018.