„Rafală” de atacuri teroriste în Franța/ Preot ortodox, tată a doi copii, împușcat chiar lângă biserică la Lyon/ Este al treilea atac major în ultimele săptămâni

„Rafală” de atacuri teroriste în Franța/ Preot ortodox, tată a doi copii, împușcat chiar lângă biserică la Lyon/ Este al treilea atac major în ultimele săptămâni
Un preot ortodox, împușcat în abdomen îm orașul francez Lyon
Publicat: 31/10/2020, 22:00
Actualizat: 31/10/2020, 22:12

Un preot ortodox de naţionalitate greacă a fost împuşcat sâmbătă după-amiaza în Lyon (sud-estul Franţei), iar presupusul autor a fugit, a declarat o sursă din cadrul poliţiei pentru AFP şi DPA. Noul atac vine la mai puțin de trei zile după ce autoritățile franceze au ridicat nivelul alertei de securitate pe întreg teritoriul țării la „urgență atentat”, după ce trei persoane, printre care și un paracliser, au fost ucise într-un atac cu cuțit la Nisa. În acest moment, Franța a declanșat cel mai ridicat nivel al alertei de securitate din planul antiterorist. 

Un suspect a fost arestat după ce un preot ortodox grec a fost împuşcat şi rănit grav sâmbătă în oraşul francez Lyon

O sursă din cadrul poliţiei a dezvăluit, pentru presa franceză, că există un reținut în cazul atacului asupra preotului ortodox. Sursa nu a putut confirma dacă persoana este atacatorul, informează DPA.

Potrivit FranceInfo, un individ a tras două focuri cu o puşcă de vânătoare nimerindu-l pe preot în abdomen. O altă sursă de poliţie a spus că preotul a fost în măsură să spună serviciilor de urgenţă, când au sosit, că nu l-a recunoscut pe atacator.

Autorul atacului a fugit de la faţa locului după ce a tras în prelat care se afla în afara bisericii, a informat poliţia anterior. Autorităţile locale şi procurorii au spus că nu sunt clare încă motivele acestui act şi nu au indicat dacă este legat de terorism.

Știrea inițială:

La două zile după atacul din bazilica Notre-Dame din Nisa și arestarea unui bărbat înarmat cu un cuțit la Lyon, un preot ortodox a fost împușcat și rănit sâmbătă, 31 octombrie, tot la Lyon, a declarat o sursă de poliție pentru cotidianul francez Le Figaro.

Atacul a avut loc în jurul orei 16, când preotul, Nicolas K., în vârstă de 52 de ani și tată a trei copii, închidea Biserica Ortodoxă Greacă a Bunei Vestiri, în arondismentul 7 din Lyon. Preotul ortodox, de naționalitate greacă, a fost împușcat în abdomen. Era conștient când a sosit ajutorul, dar prognosticul său vital este problematic. Scena atacului a fost delimitată de polițiști.

„A fost atacat de un singur bărbat care l-a împușcat de două ori”, precizează sursele din poliție citate de Le Figaro.

Unitate de criză la Ministerul de Interne francez

S-a deschis o unitate de criză la Ministerul de Interne, care monitorizează îndeaproape dezvoltarea acestei anchete. Premierul Jean Castex, aflat la Rouen și Saint-Etienne du Rouvray, se întoarce la Paris, au anunțat oficialitățile. Pentru moment, autoritățile nu au anunțat că este vorba despre un nou act terorist.

„Forţele de securitate şi salvare sunt acolo: Evitaţi zona şi urmaţi instrucţiunile autorităţilor”, a declarat Ministerul de Interne pe Twitter.

Atacul survine la trei zile după ce un musulman a  decapitat o femeie şi a ucis alte două persoane în bazilica Notre-Dame-de-l’Assomption din Nisa

Acest incident survine la mai puțin de trei zile după ce un bărbat care striga „Allah Akbar!” (Allah este mai mare) a decapitat o femeie şi a ucis alte două persoane în bazilica Notre-Dame-de-l’Assomption din Nisa. Atacul a avut loc în ziua în care musulmanii sărbătoreau naşterea profetului Mohamed.

Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a declarat vineri, în cadrul unui interviu acordat RTL Radio, că se așteaptă la un număr mai mare de atacuri pe teritoriul Franței în contextul în care țara este implicată într-un „război împotriva ideologiei islamiste”.

În cadrul unui discurs susțiut în fața Parlamentului francez, premierul Jean Castex a descris atacul de la Nisa ca fiind „un atac pe cât de laș, pe atât de barbar, care îndoliază o țară întreagă”.

Oficialul a adăugat că atacul „a lovit comunitatea catolică în mod deliberat și în plină inimă” și a mai spus că răspunsul Guvernului după acest act terorist va fi unul extrem de ferm și implacabil.

Un profesor la o şcoală de la periferia Parisului, decapitat în urmă cu două săptămâni, din cauza unor caricaturi cu profetul Mohamed

În urmă cu două săptămâni, un profesor la o şcoală de la periferia Parisului a fost decapitat de un atacator de 18 ani, presupus a fi originar din Tunisia, care aparent era supărat pentru că profesorul arătase o caricatură a profetului Mohamed în timpul unei ore.

Musulmani din întreaga lume au criticat Franţa pentru că a apărat dreptul de a publica caricaturi înfăţişându-l pe profet. Miniştri din guvernul francez avertizaseră că ar putea avea loc şi alte atacuri militante islamiste.

Franţa se află în izolare de vineri pentru a lupta împotriva epidemiei de COVID-19. Totuşi, guvernul a făcut o derogare până luni inclusiv pentru lăcaşele de cult pentru a sărbători Ziua Tuturor Sfinţilor. După atacul de la Nisa, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat suplimentarea de la 3.000 la 7.000 a soldaţilor pentru operaţiunea Sentinel pentru a proteja lăcaşele de cult şi şcolile.

Acestora li se vor adăuga aproximativ 7.000 de membri ai forţelor de ordine, dintre care jumătate jandarmi în rezervă, care vor fi puşi la dispoziţia prefecţilor de luni pentru a asigura securitatea.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii