Recomandarea unui șef de stat în lupta cu pandemia Covid-19: ”Nu glumesc. Puteți dezinfecta măștile cu benzină!’

Redactor:
Florentina Dinu
Recomandarea unui șef de stat în lupta cu pandemia Covid-19: ”Nu glumesc. Puteți dezinfecta măștile cu benzină!’

Președintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, le-a spus din nou oamenilor să-și dezinfecteze măștile sanitare cu benzină – insistând că „nu glumește”.

Făcuse observații similare săptămâna trecută – dar oficialii l-au corectat și au sugerat că este o glumă.

Oficialii din domeniul sănătății au mai spus că măștile de pânză trebuie spălate normal, iar măștile chirurgicale înlocuite după utilizare.

Vineri, președintele a repetat – spunând:

„Ceea ce am spus este adevărat …”.

Nu există dovezi că benzina poate dezinfecta măștile; având un contact prelungit cu acesta poate fi dăunător; iar turnarea de lichide inflamabile poate fi un risc de incendiu.

Ce a spus domnul Duterte?

Referindu-se la comentariile sale anterioare, domnul Duterte a spus:

„Ceea ce am spus a fost adevărat. Dacă alcoolul nu este disponibil, în special pentru cei săraci, trebuie doar să mergi la o benzinărie și să folosești [gaz] pentru a dezinfecta.

„Nu glumesc. Nu glumesc. Tu … încerci să intri în creierul meu.”

Ce a spus săptămâna trecută?

Domnul Duterte a spus că cei care nu aveau provizii de curățare pot folosi benzina ca dezinfectant pentru a-și curăța măștile.

„La sfârșitul zilei, agățați [masca] undeva și pulverizați-o cu Lysol dacă vă puteți permite”, a spus el, făcând referire la un brand de dezinfectant popular. Pentru persoanele care nu au [Lysol], scurgeți-l în benzină sau motorină … găsiți doar benzină [și] înnați mâna [cu masca] în ea.”

După comentariile săptămânii trecute, purtătorul de cuvânt al președintelui Harry Roque l-a corectat rapid.

„Nu-mi vine să cred că după patru ani de el în calitate de președinte, încă nu-l cunoști”, a spus domnul Roque, potrivit site-ului de știri Rappler.

„[E doar o] glumă. De ce am folosi benzina pentru spălare?”

Între timp, oficialul de sănătate Maria Rosario Vergeire a spus că măștile de pânză trebuie spălate și uscate în mod normal, iar măștile chirurgicale înlocuite după utilizare.

În februarie – la scurt timp după ce Filipine a devenit prima țară care a înregistrat o moarte Covid-19 în afara Chinei – președintele Duterte a spus că virusul va dispărea printr-o ”moarte naturală”.

Însă, după o lună de lună în cazurile înregistrate – o perioadă despre care criticii spun că nu a fost folosită în mod eficient pentru testarea în masă și pentru contactarea urmelor, numerele au început să crească.

Președintele Duterte a declarat închiderea insulei principale a țării Luzon la începutul lunii martie.

El a folosit puteri speciale care i-au fost acordate de Congres pentru alinierea bugetelor naționale și a pus soldații în stradă pentru a face față crizei.

Pentru aceasta, i s-a cerut să actualizeze națiunea în fiecare săptămână cu o adresă națională.

De multe ori a întârziat a fost criticat pe rețelele de socializare pentru că a făcut ravagii și confuzii și, uneori, s-a dezamăgit de subiect pentru a-și amenința dușmanii.

Fostul purtător de cuvânt al domnului Duterte, Harry Roque, a fost readus pentru a gestiona mesajul – iar adresele de seară au început să fie editate și publicate în dimineața următoare.

Încrederea populatiei în măsurile luate de Guvern a scăzut rapid

Un sondaj online YouGov a constatat că filipinezii care au evaluat răspunsul guvernului Duterte la virus drept „foarte bine” sau „oarecum bine” a scăzut de la 72% în mai la 51% la 29 iunie.

Deși în comparație cu alte puncte de rețea globale Covid-19, numărul de cazuri și decese înregistrate în Filipine este mai mic, la fel și cifrele de testare – doar aproximativ 1% din populație a fost controlată până acum.

Care este situația virusului în Filipine?

Un număr zilnic de 3.954 de cazuri a fost înregistrat joi în Filipine, ceea ce a însumat numărul total de cazuri la 89.374.

Au existat puțin sub 2.000 de morți confirmate de Covid.

Domnul Duterte a anunțat vineri că restricțiile din capitala Manila vor rămâne până la jumătatea lunii august.

În prezent, Manila se află sub o carantină a comunității generale – care limitează circulația vârstnicilor și a copiilor și impune alte restricții.

De asemenea, președintele a promis că vor fi eliberate vaccinuri gratuite – atunci când va fi eliberat unul dintre aceștia – cu prioritate filipinezilor.

Inchide