RELAXARE. Iohannis: Din 1 iunie, vor fi posibile spectacolele în aer liber, cu cel mult 500 de participanți. Ce măsuri trebuie să ia organizatorii

RELAXARE. Iohannis: Din 1 iunie, vor fi posibile spectacolele în aer liber, cu cel mult 500 de participanți. Ce măsuri trebuie să ia organizatorii
Câți români s-au infectat cu Covid-19 după spectacolele-pilot din București și Cluj
Publicat: 28/05/2020, 16:47
Actualizat: 28/05/2020, 17:01

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, în urma unei ședințe cu premierul, șase miniștri și secretarul de stat Raed Arafat, că, începând din 1 iunie, va fi permisă organizarea de spectacole, în aer liber, cu participarea a cel mult 500 de persoane, dar fără a fi ignorate măsurile pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Șeful statului a anunțat joi o nouă etapă a măsurilor de relaxare, care va începe luni, 1 iunie. „În ce privește măsurile de relaxare, avem și câteva vești pozitive. Începând din 1 iunie, câteva activități care până acum au fost interzise vor redeveni posibile”, a spus șeful statului, care a menționat redeschiderea teraselor și a plajelor, cu toate măsurile de prevenție implicite.

Măsură obligatorie: control foarte strict la intrare

„De la 1 iunie, vor deveni posibile spectacolele în aer liber, cu un număr de până la maximum 500 de spectatori, însă aceștia vor trebui să fie așezați pe scaune, la distanțele care sunt impuse de regulile de distanțare, cu un control foarte strict la intrare și, evident, cu respectarea tuturor normelor de igienă”, a spus șeful statului.

Președintele României a făcut declarațiile în urma unei ședințe, la Palatul Cotroceni, la care au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Turcan: Vom susține o parte din cheltuielile de salarizare pentru angajații care își păstrează locurile de muncă

Anunțul vine după ce membrii Guvernului au avut în ultima perioadă o serie de consultări cu reprezentanții industriilor creative. În urma discuțiilor, vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că s-a discutat și reluarea activităților culturale, în funcție de evoluția pandemiei și de analizele epidemiologilor:

Ne dorim foarte mult să reluăm activitățile din domeniul cultural, dar adevărul este că totul depinde de evoluția epidemiologică. Astfel, va fi analizată reluarea spectacolelor în aer liber cu respectarea normelor de protecție sanitară și de distanțare fizică, astfel încât să nu existe riscuri de infectare a participanților la activitățile culturale. Pregătim în permanență și alte măsuri: de exemplu, pentru reluarea activității, vom susține o parte din cheltuielile de salarizare pentru angajații care își păstrează locurile de muncă, sau le reiau, după finalizarea șomajului tehnic”, a spus Raluca Turcan.

„Suntem conștienți de nevoia de predictibilitate pentru reluarea activităților artistice, iar demersurile Ministerului Culturii și ale Guvernului României s-au concentrat pentru a oferi tuturor sectoarelor economice această previzibilitate. Doresc, împreună cu reprezentanții Sectoarelor Cultural-Creative, să realizăm metodologia de reluare a evenimentelor în aer liber, însă avem nevoie ca aceste măsuri să fie în concordanță cu recomandările generale și cu evoluția epidemiologică după primele 15 zile de relaxare a restricțiilor“, a declarat și Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, marți, după o întâlnire cu reprezentanții industriei muzicale.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine