Prima pagină » Diverse » Rețeta tradițională a sarmalelor de Paște din zona Moldovei. Secretul unui gust ca pe vremea bunicii

Rețeta tradițională a sarmalelor de Paște din zona Moldovei. Secretul unui gust ca pe vremea bunicii

Rețeta tradițională a sarmalelor de Paște din zona Moldovei. Secretul unui gust ca pe vremea bunicii

În Bucovina și întreaga regiune a Moldovei, sarmalele de Paște sunt mai mult decât un fel de mâncare – sunt o tradiție sacră, transmisă din generație în generație. Prepararea lor face parte din ritualul pregătirii sărbătorii Învierii, iar fiecare gospodină are propriile „secrete” care fac ca sarmalele ei să fie cele mai bune din sat.

În Moldova, Paștele nu este complet fără mirosul inconfundabil de sarmale fierte molcom, în oale de lut, la foc domol. Rețeta veche, transmisă din generație în generație, este păstrată cu sfințenie de gospodinele care știu că adevărata savoare vine din răbdare, ingrediente alese și câteva „trucuri” moștenite din bătrâni.

Tradiție și gust – simboluri ale Paștelui
Sarmalele sunt nelipsite de pe masa de Paște în Moldova. Ele simbolizează **belșugul**, **ospitalitatea** și **comuniunea familiei**, fiind servite cu mândrie musafirilor, alături de ouă roșii, drob și cozonaci aburinzi.

Ingrediente autentice moldovenești

  • 1 kg carne tocată
  • de porc sau amestec porc-vită  –
  • 100 g orez
  • 2 cepe mari tocate și călite ușor
  • Frunze de varză murată (sau proaspătă opărită, dacă se preferă mai dulci)
  • Câteva felii de afumătură (costiță, slănină sau ciolan afumat)
  • 1-2 linguri pastă de tomate
  • Sare, piper, cimbru, foi de dafin
  • Mărar uscat
  • Borș sau zeamă de varză, pentru un gust ușor acrișor

Modul de preparare

1. Pregătirea compoziției: Se amestecă carnea tocată cu orezul spălat, ceapa călită, condimentele, puțină pastă de tomate și, după gust, un strop de borș. Amestecul trebuie să fie omogen și fraged.
2. Împăturirea sarmalelor:     Frunzele de varză se taie după mărimea dorită, iar nervurile groase se îndepărtează. Se rulează sarmale mici și bine strânse, așa cum e obiceiul în Moldova.
3. Așezarea în oală:     Pe fundul vasului (ideal de lut sau fontă), se pune un strat de varză tocată și afumătură. Se așază sarmalele în cercuri, bine înghesuite, alternând cu mărar uscat. Se toarnă deasupra apă sau zeamă de varză amestecată cu bulion.
4. Fierberea: Se fierb la foc mic timp de 2-3 ore, la cuptor sau pe plită. În unele sate, se lasă chiar și peste noapte în cuptorul din sobă, pentru gustul acela inconfundabil „ca la bunica”.

Secretele gospodinelor din Moldova pentru sarmale delicioase de Paște

Frunzele se gustă înainte: Gospodinele autentice testează varza pentru a nu fi prea sărată sau acră.

Nu se pun ouă în compoziție: Sarmalele de Paște trebuie să fie moi, nu închegate.

Afumătura e esențială: Dă gust și păstrează tradiția; în unele sate se adaugă și puțină șunculiță în fiecare sarmală.

Nu se amestecă în oală: Sarmalele se mișcă doar ușor, cu o lingură de lemn, pentru a nu se desface.

Sarmalele se servesc calde, cu smântână grasă, mămăliguță aurie și, pentru cei mai îndrăzneți, ardei iute murat. Este momentul în care familia se adună în jurul mesei, iar gustul sarmalelor deschide oficial festinul pascal.

Rețeta veche a sarmalelor din Moldova este mai mult decât o combinație de carne și varză – este o poveste despre tradiție, răbdare și dragostea față de familie. Fiecare sarmală poartă cu ea un pic din sufletul gospodinei care o pregătește, transformând masa de Paște într-un adevărat festin al inimii.

Verdețurile pentru sarmalele și drobul de Paște, mai scumpe în acest an. Cât a ajuns să coste o legătură de ceapă

Prețul cerut pentru un cozonac de 900 grame, ce poartă semnătura lui chef Cătălin Scărlătescu. Cât costă pasca, o porție de piftie sau salata de boeuf

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele