Retrospectivă. În pofida pandemiei, 2020 a fost un an al recordurilor pe piața licitațiilor românești de artă

Retrospectivă. În pofida pandemiei, 2020 a fost un an al recordurilor pe piața licitațiilor românești de artă
Publicat: 04/01/2021, 16:25

Cea mai scumpă carte, icoană pe sticlă, geantă de damă sau cel mai scump ceas de mână bărbătesc sunt doar câteva dintre recordurile înregistrate anul trecut pe piața licitațiilor românești ale obiectelor de colecție. În pofida pandemiei, tranzacțiile au înregistrat cote cu 20% mai mari față de 2019.

Arta plastică deține în continuare poziția fruntașă, dar spre top încep să urce, din punct de vedere valoric, bunuri ce nu apăreau spre tranzacționare până în urmă cu puțin timp, cum ar fi accesoriile vestimentare.

Noile domenii în care s-au stabilit recordurile

Anul 2020 a adus noi vârfuri pe piața bibliofiliei. Caietul – manuscris „Amurgul gândurilor” al lui Emil Cioran s-a adjudecat cu 19.000 euro (la A10 by Artmark) iar ediția princeps „Poesii” a lui Mihai Eminescu a stabilit un nou prag pe piața românească a cărții tipărite, cu 18.000 euro (Historic). O fotografie realizată de Constantin Brâncuși sculpturii sale reprezentând portretul stilizat al baronesei Renée Franchon, datată 1908, a fost adjudecată cu 16.000 de euro (A10 by Artmark).

De altfel, la această casă de licitații s-au mai stabilit anul trecut recordul național de preț pentru o icoană pe sticlă (7.000 euro), o geantă Hermes „Constance 24”, din piele de crocodil (32.500 euro), o katană (sabie japoneză de samurai) realizată în 1563 – 14.000 de euro, un covor persan Qum, din mătase (6.500 de euro) ori un covor românesc oltenesc din lână (4.750 de euro).

Arta plastică rămâne în top

Cele mai bine vândute loturi de artă sau obiecte de colecție pe piața internă rămân picturile. Primele trei poziții sunt ale clasicilor: Nicolae Grigorescu – „Țărăncuță cu fuior pe cale” (foto) – 220.000 euro , Ștefan Luchian – „Vas cu garoafe” – 125.000 euro și Nicolae Tonitza – „Irina” – 120.000 euro.

A patra poziție este ocupată de un ceas Richard Mille RM030, din titan și aur roz, pentru care s-au oferit 112.500 euro iar Adrian Ghenie închide Top 5 cu „Untitled” („Memory”) – 110.000 euro. Toate au fost vândute prin casa de licitații A10 by Artmark.

Media aritmetică a celor mai importante 10 tranzacții prin licitație în 2020 este de 116.250 de euro față de 119.000 euro, în anul precedent.

Per total, din punct de vedere al volumului de piață, calculele parțiale și provizorii indică, față de 2019, o creștere în 2020 a numărului și valorii tranzacțiilor prin licitație, cu aprox. 20%.

Explicația e generată de apariția, la sfârșitul lui 2019, a două noi case de licitații, ambele din București: Historic și Vikart.

„Pe de altă parte, contra-intuitiv, creșterea cererii de artă, din ce în ce mai mulți români având mai mult timp la dispoziție în 2020 pentru a căuta online și a constata nivelul încă foarte accesibil al cotațiilor artei românești în piața românească incipientă de artă”, susține Alina Panico, PR manager A10 by Artmark.

Cel mai scump covor transilvănean e în Anglia

Pe planul licitațiilor externe, oferta este destul de săracă săptămâna aceasta în obiecte de colecție românești. Cei care vor să bată recordul celui mai scump covor autohton pot cumpăra unul transilvănean, făcut în secolul al XIX-lea, pentru 12.500 lire sterline de la Farnham Antique Carpets (Crondall, Surrey, UK).

Pentru filateliști, Carroll’s Auctioneers & Appraisers din Irlanda oferă mai multe loturi de timbre „cap de bour”, „Al. I. Cuza” sau „Carol I cu favoriți” la prețuri ce pornesc de la câteva zeci de lire sterline.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Modificări mari în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu permisul
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun