Rusia și China vor să construiască o bază lunară: Când ar urma să ajungă primii oameni pe Stația Internațională Lunară de Cercetare

Rusia și China vor să construiască o bază lunară: Când ar urma să ajungă primii oameni pe Stația Internațională Lunară de Cercetare
Primele echipaje ar urma să ajungă pe stația internațională de cercetare lunară până în 2036 / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 25/06/2021, 18:22
Actualizat: 25/06/2021, 18:23

Rusia și China au prezentat un plan pentru construirea Stației Internaționale Lunare de Cercetare (ILRS). Baza lunară propusă ar urma să fie gata pentru vizitele echipajelor până în 2036 și nu are legătură cu programul american Artemis, în cadrul căruia „prima femeie și persoana de culoare” ar urma să ajungă pe Lună până în 2024, deși această dată pare din ce în ce mai improbabilă.

Precum în programul Artemis, și la ILRS pot colabora mai multe țări, iar pe 16 iunie Administrația Națională a Spațiului din China și corporația spațială de stat din Rusia, Roscosmos, au publicat un ghid de parteneriat, transmite The Guardian.

Primii oameni ar ajunge pe stație până în 2036

Dezvoltarea ILRS este împărțită în trei faze. Recunoașterea are loc acum prin misiuni precum Chang’e-5, prin care mostre de rocă lunară au fost aduse pe Pământ, pe 16 decembrie 2020, și viitoare misiuni chineze și ruse. Una sau mai multe locații vor fi alese în următorii ani și apoi va începe faza de construcție. Acest lucru va dura aproape un deceniu, încărcătura și echipamentele fiind transportate pe suprafața lunară prin nave fără echipaj.

În cele din urmă, în 2036, echipajele umane vor ajunge pentru a începe lucrările științifice și construirea ulterioară a bazei. La fel ca programul Artemis, cel făcut în colaborarea de Rusia și China poate fi unul de succes dacă vor fi făcute injecții constante de capital iar situația politică să fie menținută la un anumit prag.