Studiu: Alimentele ultraprocesate cresc RISCUL de boli de inimă, cancer și diabet de tip 2

Studiu: Alimentele ultraprocesate cresc RISCUL de boli de inimă, cancer și diabet de tip 2
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29/02/2024, 17:33

Alimentele ultraprocesate (UPF) sunt direct legate de 32 de efecte nocive pentru sănătate, inclusiv un risc mai mare de boli de inimă, cancer, diabet de tip 2, sănătate mintală negativă și deces prematur, potrivit celei mai ample analize pe acest subiect din lume.

Creșterea rapidă a consumului de FUP, cum ar fi cerealele, batoanele proteice, băuturile carbogazoase, mâncarea rapidă și mâncarea gata preparată în întreaga lume, este motivul pentru prima analiză globală cuprinzătoare, scrie theguardian.com.

Mai mult de jumătate din dieta medie în Statele Unite și Regatul Unit este formată din alimente ultraprocesate. O dietă care cuprinde până la 80% UPF este normală pentru unii, în special pentru persoanele mai tinere, mai sărace sau din zonele defavorizate.

Dietele bogate în UPF pot fi periculoase pentru multe aspecte de sănătate, conform unui studiu publicat în BMJ. Cercetătorii au spus că rezultatele analizei, la care au participat aproape 10 milioane de oameni, au arătat că trebuie luate măsuri pentru a preveni și a reduce expunerea la UPF.

Profesorii de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din SUA, Universitatea din Sydney și Universitatea Sorbona din Franța au fost printre instituțiile de top care au participat la cercetare.

„În general, au fost găsite asocieri directe între expunerea la alimente ultraprocesate și 32 de parametri de sănătate care cuprind mortalitatea, cancerul și rezultatele privind sănătatea mentală, respiratorie, cardiovasculară, gastrointestinală și metabolică”, au concluzionat ei în revista BMJ.

Au continuat, spunând: „Expunerea la alimente ultraprocesate a fost corelată cu un risc mai mare de rezultate negative pentru sănătate, în special rezultate cardiometabolice, tulburări mentale comune și mortalitate. Aceste rezultate oferă o justificare pentru dezvoltarea și evaluarea eficacității utilizării măsurilor bazate pe populație și pe sănătatea publică pentru a viza și a reduce expunerea alimentară la alimente ultraprocesate pentru a îmbunătăți sănătatea oamenilor.”

Alimentele ultraprocesate au un conținut ridicat de zahăr

Alimentele ultraprocesate, cum ar fi gustările și produsele de patiserie ambalate, băuturile carbogazoase, cerealele zaharoase și mâncărurile gata preparate sau gata preparate, trec prin mai multe procese industriale și adesea conțin coloranți, emulgatori, arome și alți aditivi. În plus, aceste produse au adesea un conținut ridicat de zahăr, grăsimi și/sau sare, în timp ce sunt lipsite de fibre și vitamine.

FUP a fost legat de probleme de sănătate în studiile anterioare, dar nicio analiză cuprinzătoare nu an oferit până acum o evaluare completă an evidenței în acest domeniu.

Pentru an acoperi acest decalaj, cercetătorii au efectuat o analiză umbrelă, un rezumat al dovezilor de înaltă calitate, din 45 de meta-analize care au inclus 14 articole de cercetare care au legat UPF de rezultate dăunătoare pentru sănătate.

Articolele de analiză au fost toate publicate și au implicat 9,9 milioane de oameni în ultimii trei ani. Nimic dintre acestea nu a fost finanțat de companiile care au fost implicate în producția UPF.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Xi Jinping pregătește un turneu în Europa. Ce țări va vizita președintele Chinei?