Studiu. Riscul de infecție cu COVID-19, legat de copii și adolescenți. Recomandările specialiștilor

Studiu. Riscul de infecție cu COVID-19, legat de copii și adolescenți. Recomandările specialiștilor
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 24/07/2021, 09:22
Actualizat: 24/07/2021, 10:42

Riscul de contaminări cu SARS-CoV-2 este strâns legat de copii și adolescenți, arată un studiu făcut în SUA, iar dacă acesltia nu vor fi vaccinați, crește probabibitatea aparișiei unuor variante periculoase chiar și pentru populația vaccinată, scrie presa internațională.

Un studiu realizat în Statele Unite pentru a determina rolul generațiilor tinere în transmiterea COVID-19, iar concluzia a fost că riscul de contaminare este strict legat de copii și adolescenți, scrie La Stampa.

Publicația îl citează pe profesorul Roberto Cauda, directorul Unității de Boli Infecțioase din spitalul Gemelli, Roma, care susține imunizarea celor mai tinere segmente ale populației.

„Pentru a preveni ca infecția să devină endemică după apariția de noi variante, copiii vor trebui, de asemenea, să fie vaccinați în viitorul apropiat”, spune profesorul Roberto Cauda, directorul Unității de Boli Infecțioase din spitalul Gemelli, Roma.

„Vaccinarea noilor generații este esențială”

În caz contrar, virusul va continua să circule, deși într-o formă asimptomatică, printre copii, cu riscul apariției unor variante potențial periculoase și pentru vaccinați, a detaliat profesorul italian.

Potrivit sursei citate, cu cât o persoană este  mai tânăr, cu atât aceasta are mai multe contacte zilnice, iar vaccinurile protejează împotriva celor mai grave forme, dar și în privința transmiterii virusului.

„În plus, după un an de pandemie, părinții trebuie să devină conștienți că numai vaccinarea poate fi decisivă pentru protecție”, subliniază profesorul Cauda.

„Prezența variantelor este strâns legată de eficacitatea vaccinurilor. Vaccinurile disponibile în prezent, deși cu unele diferențe, sunt capabile să protejeze împotriva infecției chiar și în cazul variantelor și a bolii pe care acestea le cauzează. Vaccinarea noilor generații este esențială”, a declarat specialistul. Potriovit sursei citate, cazurile care nu sunt asociate cu focare sunt în creștere în Italia.

Până sâmbătă, 24 iulie, în Italia au fost înregistrate peste 4,3 milioane de cazuri confirmate cu COVID-19, dintre care aproape 128.000 au decedat.

În România, campania de imunizarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani a început din 2 iunie, după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis vineri, 28 mai a.c., recomandarea de autorizare a  vaccinului Comirnaty împotriva COVID-19 pentru această categorie de vârstă. Schema de vaccinare recomandată constă în administrarea a două doze, la un interval de 21 de zile.

Până la finalul iunii iunie erau deja 142.000 de persoane cu vârste între 12 și 19 ani vaccinate cu cel puţin o doză. „Practic, s-a observat că, la un milion de persoane vaccinate din grupa de vârstă 12 – 15 ani, putem evita 5.700 de cazuri noi de îmbolnăviri. Aceste cazuri, în perioada următoare – s-ar putea să fie generate de tulpina Delta -, vor genera cazuri secundare foarte multe, când copiii merg la şcoală, în colectivitate”, a explicat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat utilizarea vaccinului Spikevax produs de Moderna pentru adolescenţii între 12 şi 17 ani, iar medicul Valeriu Gheorghiță a spus vineri că în România vaccinul ar putea fi folosit la copii de la finele săptămânii viitoare. Potrivit declarațiilor de vineri, în ceea ce privește grupa de vârstă 12- 15 ani, sunt peste 22 de mii de persoane vaccinate, ceea ce înseamnă 2,2% din populația eligibilă. În ceea ce privește grupa de vârstă 16- 19 ani procentul este de 15%. „Există un interes față de vaccinarea celor tineri, față de vaccinarea adolescenților, însă credem că acest interes va crește în perioada următoare, în perspectiva începerii activităților de învățământ. E important să avem mai multe opțiuni pentru persoanele care doresc să se vaccineze”, a spus oficialul.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Cum cureți fierul de călcat cu un truc genial. Durează doar trei minute, toate gospodinele...
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Primul județ cu rată de infectare de peste 6 la mie: Va fi aplicată carantina...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Horoscop 29 septembrie 2021. Zodia care are parte de o veste neașteptată în carieră
ATENȚIE! CREȘTEREA incidenței vine cu NOI REGULI STRICTE, în municipiul CONSTANȚA
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
Tragedie în România. A murit la 18 ani. Se ia în calcul uciderea din culpă
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...