SUA oferă joint-uri și bere, ca stimulent de vaccinare. Cu ce îi atrage România pe cei imunizați

SUA oferă joint-uri și bere, ca stimulent de vaccinare. Cu ce îi atrage România pe cei imunizați
Publicat: 05/05/2021, 18:22

În statul american Chicago se oferă bere ca stimulent pentru vaccinare, iar în New York şi Washington chiar joint-uri de marijuana. Preşedintele Joe Biden a anunţat că anul acesta vrea ca Ziua Independenței să fie marcată și prin redobândirea libertăților restrânse din cauza pandemiei de COVID-19. Astfel, până pe 4 iulie vrea să fie atins pragul de 70% de americanii adulţi vaccinați. Premierul Florin Cîţu spune că România oferă mai mult: revenirea la normalitate.

Întrebat, miercuri, după şedinţa de Guvern, despre stimulentele pe care le oferă alte state şi cele pe care le oferă România pentru a stimula vaccinarea, premierul Florin Cîţu a spus că România oferă „cel mai bun stimulent: revenirea la normalitate, la o viaţă fără mască, în care putem circula liber oricând, oriunde”.

„Este cel mai bun stimulent. Nu cred că e nevoie de altceva”, a spus premierul.

New York oferă joint-uri și bere ca stimulent pentru vaccinare

Statele Unite oferă stimulente de la bere în Chicago, până la joint-uri de marijuana în New York şi Washingtown. Preşedintele Joe Biden a spus, de asemenea, că oferă un credit de finanţare pentru companiile care oferă zile libere.

„Noi am oferit companiilor în România centre de vaccinare în companii. Se poate face aşa ceva. În acelaşi timp va fi încă o propunere pe masa comitetului inter-ministerial, pe care am făcut-o ca în office-space, dacă toate persoanele sunt vaccinate, să nu se mai poarte mască, de exemplu. Sunt propuneri care sunt pe masă. Vom vedea dacă e nevoie de motivaţii financiare, dar eu cred că suntem responsabili şi vrem să revenim la normalitate”, afirmă Cîţu.

Întrebat ce se va întâmpla dacă nu va fi atinsă ţinta de 5 milioane de români vaccinaţi, Cîţu a spus că nu se gândeşte deocamdată la alte restricţii, ci doar că cele existente nu vor fi ridicate.

„Vom merge mai departe cum e e situaţia acum. Dar eu nu cred. Eu cred că dorinţa noastră, a românilor, e mult mai mare de a reveni la normalitate şi va învinge orice şi ne vom vaccina”, este convins premierul.

O listă cu cele oferite ca stimulent pentru vaccinare în SUA:

  • Bere – Budwiser are până pe 16 mai o campanie prin care orice american de peste 21 de ani primește bere gratis dacă fac dovada vaccinării. Samuel Adams a început încă din martie să dea o bere gratis primilor 10.000 de adulți care prezintă o fotografie in care sunt vaccinați. Compania a insistat ca oamenii să nu prezinte cardul, pentru a-și proteja datele personale.
  • Marijuana – Pe lângă euforia resimțită după ce te știi protejat împotriva COVID, The Mint Dispensary din Phoenix a anunțat că le asigură celor de peste 21 de ani încă o doză de stare de bine, sub formă de prăjitură cu marijuana. Și Greenhouse din Michigan oferă țigări cu marijuana gata rulate, iar până la începutul lui aprilie deja dăduseră peste 5.000 de jointuri. Și DC Marijuana Justice are un program similar.
  • Dulciuri – Până la sfârșitul lunii mai, Junior’s Cheesecake oferă prăjituri gratuite americanilor vaccinați care calcă pragul a două dintre restaurantele sale. Krispy Kreme dă gratuit gogoși în toate locațiile de pe teritoriul american celor vaccinați, fie cu o doză, fie cu ambele. Lanțul de fast food White Castle oferă patru tipuri de ”desert pe băț” celor care fac dovada imunizării.
  • Mâncare – În New York, cei care în ziua în care s-au vaccinat trec pe la Nathan’s Famous primesc un hot dog gratis. La Oak & Real cei vaccinați plătesc doar 50% din nota de plată. Multe restaurante oferă discounturi substanțiale.
  • Bani – Mulți angajați primesc chiar bani ca să se vaccineze. Petco dă bonusuri de 75 de dolari, Aldi, Dollar General și Trader Joe’s le acordă angajaților 4 ore plătite, Kroger un voucher de 100 de dolari cu care pot cumpăra orice din magazin și 100 de dolari bani în mână, iar angajații Publix primesc un voucher cadou de 125 de dolari. Unii au oferte și pentru clienți. Drop de exemplu le dă un credit de 50 de dolari celor care arată un selfie făcut la vaccinare.
  • Jocuri video – Up-Down, o vestită sală de jocuri, le oferă 20 de fise celor vaccinați care îi calcă pragul în primele 21 de zile de la imunizare.
  • Sporturi nautice – Everyday California oferă gratuit echipamentul pe care-l închiriază pentru surf sau snorkeling și o reducere de 20% celor care vor să cumpere echipamente.
  • Călătorii gratuite – În SUA, atât Lyft, cât și Uber oferă curse gratuite sau discounturi mari celor care merg la un centru de vaccinare sau sunt preluați de la unul.
  • Birotică și papetărie – Staples and Office Depot le laminează gratis tuturor americanilor cardul de vaccinare, după ce completează schema de imunizare.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase