Serviciile secrete ucrainene spun că Transnistria nu pregătește alipirea la Federația Rusă / Zelenski: „Chișinăul nu a solicitat SPRIJIN MILITAR”

Serviciile secrete ucrainene spun că Transnistria nu pregătește alipirea la Federația Rusă / Zelenski: „Chișinăul nu a solicitat SPRIJIN MILITAR”
Publicat: 27/02/2024, 09:49
Actualizat: 27/02/2024, 09:51

Miercuri, 28 februarie 2024, urmează a avea loc – la Tiraspul, în regiunea separatistă transnistreană – așa-zisul „congres” al deputaților „de toate nivelurile”, iar îngrijorarea și-a făcut simțită prezența după ce, cu doar câteva zile în urmă, a apărut ipoteza potrivit căreia separatiștii pro-ruși vor cere „alipirea” la Federația Rusă.

Un eventual scenariu creionat la Moscova nu poate fi scos din această ecuație, chiar președintele Klaus Iohannis avertizând că „acțiunile hibride” ale Federației Ruse trebuie contracarate. (informații AICI).

Kirilo Budanov,șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina a declarant, însă, că – potrivit informațiilor obținute până la acest moment, nu ar exista motive de îngrijorare.

„Regiunea transnistreană nu planifică să solicite anexarea la Rusia”, a spus Budanov la forumul „Ucraina. Anul 2024”, potrivit stirpesurse.ro.

Volodimir Zelenski confirmă declarația lui Budanov

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că nu este „sigur” că separatiștii din Transnistria fac planuri pentru a cere alipirea la Federația Rusă, dezvăluind și că Republica Moldova nu a cerut sprijin militar” Kievului.

„Oficialii de la Chișinău nu au cerut Ucrainei niciun fel de sprijin militar”, a spus Zelenski în timpul unei conferințe de presă.

Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a declarat că la congresul administrației separatiste, programat pentru 28 februarie, Transnistria ar urma să ceară alipirea la Federația Rusă.

Ciorba a atras atenția că adunarea va avea loc cu o zi înainte ca Vladimir Putin să transmită unmesaj către Adunarea Federală. Opozantul transnistrean nu exclude că această directivă de a organiza congresul să fie dată chiar de la Moscova.

Ciorba presupune că în cadrul forumului așa-zișilor deputați de toate nivelurile din Transnistria ar urma să fie lansată o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului de alipire a regiunii la Federația Rusă, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru Adunării Federale, care va lua decizia să dea curs cererii. (detalii AICI)

Președintele Parlamentului de la Chișinău îndeamnă la calm

Igor Grosu – președintele Parlamentului Republicii Moldova – a făcut un apel la calm, dar a transmis și un mesaj tranșant pentru „cei din stânga Nistrului”.

Legile Republicii Moldova trebuie respectate și de cetățenii din stânga Nistrului, a precizat președintele Parlamentului Republicii Moldova.

„Chemăm oamenii la calm, dacă va fi nevoie, vom interveni și vom comunica cetățenilor. Mesajul nostru pentru cei din stânga Nistrului este că încet-încet trebuie să respecte legile Republicii Moldova, să activeze după reguli unice, corecte, să plătească taxe și, nu în ultimul rând, să beneficieze de toate acordurile internaționale, inclusiv de Acordul de Liber Schimb al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, a mai declarat președintele Parlamentuluii Republicii Moldova. (alte informații AICI)


Citește și:

Este Moldova PREGĂTITĂ să plătească prețul reintegrării Transnistriei? „E puțin probabil ca Rusia să-și cedeze influența fără luptă”

Ministerul Afacerilor Externe: Formatul 5+2 de reglementare a conflictului transnistrean este suspendat

ANALIZĂ | Israel și Rusia, sfârșitul prieteniei? Războiul din Ucraina duce Moscova și mai aproape de Teheran: „Răcire bruscă a relațiilor cu Tel Aviv”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de oprit”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce ar fi mâncat...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Iohannis a RENUNŢAT! Iese la pensie. A depus deja cererea oficială
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro