Un general avertizează: Trăim într-un moment în care lumea este un loc nesigur și zbuciumat din cauza pandemiei COVID-19. Tensiunile regionale ar putea escalada în…

Un general avertizează: Trăim într-un moment în care lumea este un loc nesigur și zbuciumat din cauza pandemiei COVID-19. Tensiunile regionale ar putea escalada în...
Un general avertizează: Trăim într-un moment în care lumea este un loc nesigur și zbuciumat din cauza pandemiei COVID-19. Tensiunile regionale ar putea escalada în... / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 08/11/2020, 16:37

Șeful armatei britanice, generalul Nick Carter, a avertizat că lumea trăiește o perioadă „foarte nesigură și zbuciumată” din cauza pandemiei de coronavirus, existând riscul ca tensiunile regionale să escaladeze într-un Al Treilea Război Mondial.

Generalul Nick Carter, șeful Statului Major al Apărării, a declarat că Marea Britanie trebuie să fie în gardă împotriva pericolului pe care îl reprezintă criza economică, concurența globală și conflictele regionale, care au potențialul să se transforme într-o confruntare militară pe scară largă.

Într-un interviu pentru a marca Duminica Amintirii (or. Remembrance Sudnay), acesta a declarat că „ritmul” istoriei a arătat că tensiunile localizate pot cu ușurință să clatine și să tragă după sine națiunile în război.

General britanic: „Trăim într-un moment în care lumea este loc nesigur și zbuciumat”

Întrebat dacă consecințele economice ale pandemiei de COVID-19 ar putea duce la probleme de securitate sau chiar la conflicte militare, Generalul Carter a declarat duminică pentru Sky News: „Da, cred că trăim într-un moment în care lumea este loc nesigur și zbuciumat. Și, desigur, dinamica concurenței globale este de asemenea o caracteristică a vieții noastre”.

„Cred că riscul real pe care îl avem, ținând cont de mulțimea de conflicte regionale care se întâmplă în acest moment, este că ați putea vedea că escaladarea duce la greșeli de calcul și acesta este un lucru de care cred că trebuie să ne protejăm”.

Generalul Carter a declarat că istoria a arătat că, adesea pentru că protagoniștii nu sunt conștienți de consecințele potențiale ale acțiunilor lor, tensiunea regională poate duce la o escaladare în care „se implică mai mulți oameni, se implică mai multe arme și înainte de a le putea stăpâni, se ajunge care părțile să se implice din plin într-un război”.

Care este riscul de a se declanșa un Al Treilea Război Mondial

„Dacă se întâmplă acest lucru, așa cum am văzut în secolul trecut, trebuie să ne amintim că istoria s-ar putea să nu se repete, dar are un ritm. Dacă ne uităm în urmă, la secolul trecut, înainte de ambele războaie mondiale, cred că a fost de necontestat faptul că a existat o escaladare care a dus la calculul greșit care a dus în cele din urmă la război la o scară pe care sperăm că nu o vom mai vedea niciodată”, a avertizat generalul britanic.

Întrebat direct dacă există o amenințare reală referitoare la un alt război mondial, Generalul Carter a punctat: „Spun că este un risc și trebuie să fim conștienți de aceste riscuri”.

„De aceea, amintirea (n.r. evenimentelor trecute) contează, pentru că, dacă te uiți înapoi la istorie, ar fi bine să înveți din experiența lor și să te asiguri că ești foarte precaut cu privire la modul în care gestionezi tipurile de conflicte regionale pe care le vedem astăzi în lume”, a mai completat acesta.

Generalul Carter nu a identificat conflicte regionale specifice care ar putea duce la un război mai amplu. Cu toate acestea, în ultimii ani s-au înregistrat tensiuni din ce în ce mai mari în Marea Chinei de Sud, atât Beijingul, cât și Washingtonul și-au intensificat prezența militară, în timp ce Rusia rămâne angajată într-o luptă pentru influență asupra Ucrainei, iar Belarus se află într-o situație nesigură în urma alegerilor prezidențiale contestate de opoziție, dar și de alți „actori” europeni.

Orientul Mijlociu – un butoi de pulbere

Ca întotdeauna, Orientul Mijlociu rămâne un potențial butoi cu pulbere, Siria fiind distrusă de brutalul război civil iar țările rivale, Iranul și Arabia Saudită, luptând pentru influență în regiune.

Pandemia de coronavirus a alimentat incertitudinea, recesiunea din cele mai afectate țări amenințând să provoace tulburări civile și China se așteaptă să profite de suprimarea cu succes a pandemiei pentru a-și extinde „acoperirea” economică.

„Dacă uitați de groaza războiului, atunci marele risc, cred, este că oamenii ar putea crede că a merge la război este un lucru rezonabil de făcut. Acum, în anumite circumstanțe, ar putea fi cazul, dar, desigur, trebuie să înțelegeți ce faceți atunci când o faceți, deoarece este întotdeauna visceral, este întotdeauna violent, este întotdeauna brutal și, în cele din urmă, duce la momentul în care oamenii trebuie să-și sacrifice viața pentru cauză și ăsta este un lucru pe care oamenii trebuie să-l facă. Deci, trebuie să ne amintim asta. Trebuie să învățăm din asta și trebuie să ne asigurăm că oamenii ne duc la război doar atunci când este absolut necesar”, a mai adăugat gene ralul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun