Un politician maghiar a fost amendat cu 12.000 de euro pentru că i-a acordat premierului Viktor Orbán cartofi în Parlament

Un politician maghiar a fost amendat cu 12.000 de euro pentru că i-a acordat premierului Viktor Orbán cartofi în Parlament
Un politician maghiar a fost amendat cu 12.000 de euro pentru că i-a acordat premierului Viktor Orbán cartofi în Parlament. Foto: Twitter
Publicat: 29/10/2020, 21:58

Un politician maghiar a fost amendat cu aproximativ 12.000 de euro pentru că a încercat să-i dea cartofi premierului Viktor Orbán în Parlament săptămâna trecută

Péter Jakab, liderul partidului de dreapta Jobbik, a fost amendat cu 4,4 milioane de forinți maghiari (HUF) pentru gestul președintelui Adunării Naționale, László Kövér.

La 20 octombrie, domnul Jakab a încercat să așeze o pungă de cartofi pe biroul primului ministru, făcând referire la reclamațiile electorale recente.

Gest de nemulțumire al Opoziției față de cumpărarea voturilor de către partidul Fidesz

Politicienii de Opoziție au acuzat partidul Fidesz, de la guvernare, al lui Orbán, că a cumpărat voturi într-o recentă alegere parțială din Borsod, oferind cartofi celor aflați în sărăcie.

Dar Péter Jakab a fost împiedicat să ajungă la primul ministru de mai mulți reprezentanți ai Fidesz.

„Așa funcționează iliberalismul”, a scris pe Twitter Péter Jakab luni, după ce a anunțat că a fost amendat pentru acest gest.

„Cel care crede că această pedeapsă este despre mine greșește”, a adăugat Jakab pe Facebook, indicând că va face apel la decizie.

Asta îl costă pe Orban să înfrunte adevărul astăzi”.

Un purtător de cuvânt al Adunării Naționale a Ungariei a declarat pentru Euronews că acțiunile lui Péter Jakab sunt un „act flagrant de insultă” și a confirmat că politicianul a fost amendat cu 4.413.600 HUF (12.025 EUR).

Membrilor le este interzis să „ofenseze sau să intimideze” Adunarea Națională

Conform legislației maghiare, membrilor le este interzis să „ofenseze sau să intimideze grav” Adunarea Națională sau demnitatea oricărei persoane sau părți.

Politicienii care încalcă regulile privind conduita disciplinară pot fi excluși sau le poate fi interzis să se prezinte în Parlament de către președinte și pot primi amenzi de cel puțin două luni de salariu.

Purtătorul de cuvânt al Adunării Naționale a adăugat că Președintele a decis amenda lui Péter Jakab în conformitate cu regulamentele.

Liderul partidului Jobbik a lovit anterior asupra prim-ministrului Orban asupra cererii guvernului ungar de a se pronunța prin decret în timpul pandemiei coronavirusului.

Vorbind în martie, Péter Jakab a spus că legea pune întreaga democrație maghiară în carantină.

Parlamentul maghiar a votat revocarea legii în iunie, dar nu a stabilit o dată precisă de încheiere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase