Varza a la Cluj este o mâncare tradițională ardelenească, asemănătoare cu sarmalele, dar mult mai ușor de preparat. Este un preparat consistent, cu un gust bogat, în care se combină aromele de varză călită, carne tocată, orez și smântână, toate coapte la cuptor într-un strat savuros.
Acest fel de mâncare este ideal pentru prânz sau cină, mai ales în sezonul rece, fiind sățios și reconfortant.
Originară din zona Clujului, rețeta s-a răspândit în toată țara și este iubită pentru simplitatea și gustul ei autentic.
1 varză medie (1 – 1,5 kg)
600 g carne tocată (amestec porc și vită)
150 g orez
2 cepe mari
2 linguri pastă de roșii
200 ml bulion sau suc de roșii
200 g smântână fermentată (pentru servire și stratificare)
Sare și piper după gust
1 linguriță cimbru uscat
2-3 foi de dafin
Ulei pentru călit
Se toacă varza mărunt.
Se freacă cu puțină sare și se lasă 10 minute să se înmoaie.
Se călește într-o tigaie mare cu puțin ulei, până când se înmoaie ușor (10-15 minute). Se adaugă foi de dafin și puțin cimbru.
Într-o tigaie, se călesc cepele tocate mărunt.
Se adaugă carnea tocată și se gătește până se schimbă culoarea.
Se adaugă pasta de roșii, sarea, piperul și puțin bulion.
Se fierbe orezul separat, pe jumătate (cca. 5-6 minute), apoi se amestecă cu carnea.
Se unge o tavă termorezistentă cu puțin ulei.
Se pune un strat de varză, apoi un strat de carne cu orez.
Se repetă straturile, iar deasupra se pune un ultim strat de varză.
Se toarnă bulionul peste preparat și se adaugă smântână pe deasupra, pentru un gust cremos.
Se acoperă tava cu folie de aluminiu.
Se dă la cuptor, la 180°C, pentru 45 de minute.
Se îndepărtează folia și se mai lasă încă 15 minute pentru rumenire.
Varza a la Cluj se servește caldă, cu smântână deasupra și, opțional, cu ardei iute sau mămăliguță. Poate fi păstrată la frigider 2-3 zile și devine chiar mai gustoasă a doua zi.
Folosește carne de porc grasă pentru un gust autentic.
Dacă ai timp, călește varza mai mult – capătă un gust dulceag și plăcut.
Poți adăuga puțin boia afumată pentru o aromă mai intensă.
Pentru o variantă mai dietetică, folosește carne de pui și smântână light.
Această rețetă combină savoarea sarmalelor cu simplitatea unei mâncări la tavă. Este ideală pentru familii numeroase, pentru mese de sărbătoare sau pentru oricine iubește bucătăria ardelenească. În plus, este accesibilă, hrănitoare și incredibil de gustoasă!