VICTIMELE ABUZURILOR. Propunere de modificarea a Codului Penal. PLUS: „Orice major care a ales să întreţină un act sexual cu o minoră şi-a asumat că profită de ea”

Redactor:
Florentina Dinu
VICTIMELE ABUZURILOR. Propunere de modificarea a Codului Penal. PLUS: „Orice major care a ales să întreţină un act sexual cu o minoră şi-a asumat că profită de ea”

PLUS propune modificarea punctuală a Codului Penal, astfel încât să fie stabilită o limită de vârstă clară, spre exemplu cea de 15 ani, până la care există o prezumţie absolută că minorul nu are cum să îşi dea consimţământul în mod informat cu privire la întreţinerea unui act sexual.

Conform unui comunicat PLUS, modificarea Codului Penal ar urma să aibă loc în urma unei dezbateri ample şi transparente, cu implicarea specialiştilor din domeniu. Propunerea vine din partea Oanei Ţoiu şi a lui Andrei Lupu, membri ai Biroului Naţional PLUS.

„Orice major care a ales să întreţină un act sexual cu o minoră şi-a asumat că profită de ea”, explică Andrei Lupu, membru al  Biroului Naţional PLUS.

„Practic, procurorii şi judecătorii nu vor mai trebui să încerce să stabilească dacă o tânără de gimnaziu a fost sau nu forţată să întreţină actul sexual, ci se va prezuma că orice major care a ales să întreţină un act sexual cu o persoană sub această vârstă şi-a asumat că profită de ea”, explică Andrei Lupu.

„Nu e o soluţie care va funcţiona de una singură, alături de ea e nevoie de educaţie, mecanisme de monitorizare şi implementare a ordinului de protecţie, adăposturi de urgenţă peste tot unde e nevoie de ele, servicii sociale, formarea profesioniştilor care să interacţioneze cu victimele. Cel mai important – trebuie să ne asumăm cu toţii că avem, ca ţară, o mare problemă, a cărei rezolvare nu mai poate suferi amânare”, precizează Oana Ţoiu.

PLUS menţionează că propunerea vine în condiţiile în care „neîncrederea structurală se traduce în reacţii întârziate ale poliţiei, în reticenţa operatorilor de la 112, în o frică mai mică a agresorilor faţă de consecinţe, într-o cultură nejustificată a vinei”. Oana Ţoiu apreciază că pe termen lung sunt necesare schimbarea mentalităţii şi a culturii instituţionale, iar pe termen scurt schimbarea „urgentă” a legislaţiei în vigoare.

„În ţara cu cele mai multe mame minore din UE (una din zece mame din România e minoră), în ţara în care se face un an de la moartea Alexandrei Măceşanu, fata care a emoţionat o ţară întreagă cu curajul ei după ce a sunat la 112, sperând că va fi salvată, în ţara în care o adolescentă de 17 ani a fost incendiată de violatorul recidivist pe numele căruia ea deja făcuse plângere, în această ţară încă sunt oameni care cred că victimele abuzurilor păţesc asta pentru că ‘vor şi ele’ sau pentru că ‘o caută cu lumânarea'”, precizează PLUS.

Ceauşescu nu avea cel mai mare salariu! E incredibil care erau angajaţii români care-l depăşeau:...
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervenții! `Nu te mai recunoaștem`. Cum arată fosta vedetă TV
Un nou CUPLU BOMBA?! Pepe, ADEVĂRUL despre relaţia cu cântăreaţa Raluka: „O plac, mă place,...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
SUMELE URIAŞE luate de medici pentru VACCINAREA românilor! Ce SPORURI au cei din linia întâi
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
DOCUMENT. Ce salariu are Viorica Dăncilă la BNR. Este consilierul de strategie al guvernatorului Isărescu
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
„Îngerul Morții” de la Auschwitz care prefera gemenele. DOCTORUL a făcut cele mai ȘOCANTE experimente...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
BOMBĂ! Când se INTERZIC centralele pe gaze, de fapt. Vești proaste pentru milioane de români
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a momentului despre Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte
Cum arată cei mai sexy fotbaliști spanioli și partenerele lor superbe
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Magazine ANAF. De unde îţi poţi cumpăra bunuri confiscate de fisc în 2020. Lista completă...
Inchide