Videoclipul cu „dezinformare” virală despre hidroxiclorochina provoacă probleme platformelor de socializare

Redactor:
Florentina Dinu
Videoclipul cu „dezinformare” virală despre hidroxiclorochina provoacă probleme platformelor de socializare

Facebook și Twitter au eliminat un videoclip viral, postat pentru prima dată de publicația de știri Breitbart, din cauza dezinformării COVID-19.

Videoclipul arată un grup numit „America’s Frontline Doctors” care face o declarație în afara Curții Supreme din Washington DC.

Medicamentul, căutat pe Google, în urma mediatizării video-ului

Clipul a sugerat că hidroxiclorochina este un remediu pentru virus și a fost distribuit pe Twitter de către președintele american Donald Trump, potrivit Euronews.

Căutările pentru numele medicamentului s-au extins și pe Google în urma lansării videoclipului Breitbart.

Epidemiologii s-au mutat să anuleze revendicările, citând rezultate ale unor studii controlate randomizate, care sunt încă în preimprimare.

„Nu există absolut nicio dovadă că hidroxiclorochina poate ajuta la tratarea coronavirusului”, a declarat Petr Horák, președintele Asociației Europene a Farmaciștilor din Spitale.

„Momentan, există mai multe studii clinice în desfășurare, iar unele dintre acestea s-au oprit deja, deoarece analiza intermediară a datelor arată clar că nu există niciun beneficiu al utilizării hidroxiclorochinelor.”

„Ar trebui să fim conduși de dovezile medicale și științifice, nu de social media”, a declarat Horák pentru Euronews.

Video  eliminat de pe platformele de socializare

Atât Facebook, cât și Twitter au confirmat că video-ul Breitbart a fost eliminat pentru partajarea informațiilor false despre tratamentele și tratamentele pentru COVID-19 și pentru încălcarea politicilor de dezinformare.

Cu toate acestea, videoclipul a fost distribuit și vizualizat pe scară largă înainte ca platformele să ia măsuri.

Analiza CrowdTangle, care examinează interacțiunea cu social media, arată că cel puțin patru videoclipuri au obținut peste 15 milioane de vizualizări pe Facebook înainte de a fi eliminate.

Inchide