Vladimir Putin dispută cu Barbie titlul de Personalitatea Anului. Cine sunt ceilalți candidați la topul realizat de revista TIME

Vladimir Putin dispută cu Barbie titlul de Personalitatea Anului. Cine sunt ceilalți candidați la topul realizat de revista TIME
Publicat: 05/12/2023, 17:52

În 2023, președintele rus Vladimir Putin este considerat a fi avut o influență mai mare asupra afacerilor mondiale, concurând cu alți opt nominalizați. Aceasta în condițiile în care anul trecut, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și „Spiritul Ucrainei” au ocupat primul loc, după ce au dominat titlurile ziarelor în urma invaziei rusești.

Putin dispută titlul de „Personalitatea Anului” alături de alți lideri globali și revoluționari din lumea politicii, culturii și tehnologiei, dar și de mult-mediatizatul personaj Barbie, adus pe primele pagini ale ziarelor de filmul cu același nume.

Xi Jinping al Chinei, greviștii de la Hollywood, Taylor Swift, Sam Altman de la OpenAI, Barbie, Regele Charles al III-lea, președintele Federal Reserve, Jerome Powell și Vladimir Putin sunt personalitățile care candidează, iar câștigătorul va fi anunțat miercuri.

De-a lungul celor 96 de ani de tradiție a celebrului titlu, acesta a fost acordat inclusiv unor figuri controversate ale istoriei, precum Adolf Hitler, Joseph Stalin și Ayatollahul Khomeini, notează Daily Mail.

Vladimir Putin

Războiul din Ucraina a menținut Europa de Est în centrul atenției pentru încă un an, iar Putin a folosit haosul unei lumi multipolare emergente pentru a construi poduri către Iran și Gaza în Orientul Mijlociu, în timp ce a curtat noi aliați mai departe prin BRICS.

Pe măsură ce cresc întrebările despre disponibilitatea susținătorilor occidentali de a continua să sprijine Ucraina, Putin a folosit anul 2023 pentru a reechilibra economia Rusiei și pentru a face legături prudente cu puterile de mărime medie stânjenite de hegemonia occidentală.

Taylor Swift

Puțini ar fi putut să nu observe reacția internațională la mult așteptatul turneu Eras al Taylor Swift în acest an, în timp ce superstarul pop se pregătea să parcurgă cinci continente între martie 2023 și decembrie anul viitor.

Billboard estimează că circuitul ar putea aduce venituri de 900 de milioane de dolari în acest an – și de două ori mai mult în anul următor – turneul Eras fiind pe punctul de a deveni cel mai profitabil turneu din toate timpurile. Împreună cu un film care a adunat 249,6 milioane de dolari, 2023 a fost un an bun pentru Swift.

Xi Jinping

De când a făcut istorie prin obținerea celui de-al treilea mandat ca președinte al Chinei, în martie 2023, Xi Jinping a avut mult spațiu pentru a se juca în vârful politicii chineze.

China sub conducerea lui Xi a canalizat constant investiții către vecini și potențiali aliați prin Inițiativa Centurii și Drumului, în timp ce a construit pe relația sa existentă prin BRICS – un amestec de prieteni improbabili pe care China îi vede ca o modalitate de a contracara influența globală a Occidentului.

China a avut partea sa de provocări în 2023. Beneficiarii investițiilor au început să intre în incapacitate de plată a datoriilor. O criză imobiliară și o criză demografică amenință să zguduie capacitatea Chinei de a-și menține ambițiile industriale. Dar, în ciuda tuturor, politica externă constantă a lui Xi Jinping continuă să aibă o influență uriașă asupra lumii.

Regele Charles al III-lea

Moartea Reginei Elizabeth a II-a în septembrie 2022 a marcat sfârșitul unei ere lungi în istoria britanică. Domnia sa de peste 70 de ani este cea mai lungă a oricărui monarh britanic de la decolonizare, integrare în proiectul european postbelic și începutul călătoriei unei Mari Britanii singure.

Anul viitor va aduce cu siguranță mai multe provocări, pe măsură ce mișcările de independență răspund unei perioade de schimbare, iar Marea Britanie așteaptă alegerile generale.

Sam Altman

Anul 2023 a fost cu siguranță unul al adoptării pe scară largă a inteligenței artificiale comercial viabile. Sam Altman, fondatorul OpenAI (cunoscut pentru ChatGPT), a fost foarte prezent în mișcarea sa de a aduce instrumente noi capabile – și apoi a subliniat nevoia de diverse forme de reglementare.

A fost o perioadă turbulentă pentru antreprenorul de 38 de ani. Consiliul OpenAI a anunțat luna trecută că Altman va fi îndepărtat din funcția de CEO, fiind acuzat că „nu a fost constant sincer în comunicările sale”. Apoi au circulat zvonuri că se va alătura Microsoft, înainte ca OpenAI să anunțe că se întoarce pe 22 noiembrie.

Pe măsură ce liderii internaționali s-au întâlnit pentru prima dată la Summitul de Securitate AI de la Bletchley Park în Marea Britanie, luna trecută, inteligența artificială este destinată să aibă o influență geopolitică tot mai mare în 2024.

Procurorii care l-au acuzat pe Trump

Donald Trump a devenit primul președinte SUA inculpat din istorie, acuzat în patru cazuri separate. Acuzațiile aduse de procurori s-au acumulat asupra, Trump fiind acuzat de interferențe electorale, păstrarea ilegală a documentelor clasificate și falsificarea înregistrărilor de afaceri.

Anul viitor, Trump va mai avea o serie de procese de urmărit în 2024, în timp ce plănuiește să candideze din nou la președinție. Va fi o campanie lungă și dificilă pentru cel de 77 de ani, care se confruntă cu posibile pedepse de până la 20 de ani de închisoare.

Barbie

Margot Robbie și Ryan Gosling au jucat în filmul de succes Barbie – primul live action al francizei – în acest an. Deși s-a intersectat cu lansarea simultană a filmului Oppenheimer, Barbie a atras cele mai multe titluri în presă, adunând 1,4 miliarde de dolari și chiar ducând la o penurie globală de vopsea roz.

Jerome Powell

Jerome Powell, președintele Federal Reserve, este ultimul candidat de pe lista scurtă TIME de anul acesta, remarcat pentru rolul său în reducerea inflației în Statele Unite.

Realizarea sa a fost că a gestionat prețurile în creștere prin creșterea ratelor de dobândă fără a descuraja investițiile și a arunca țara în recesiune.

Rata inflației SUA pentru octombrie a fost de 2,6 la sută de la 2,88 la sută în septembrie. Vineri, președintele Fed, Jerome Powell, a spus că economia este „mai echilibrată”, și când vine vorba de direcția economiei, „obținem ceea ce vrem”.

Greviștii de la Hollywood

Greva actorilor din Hollywood s-a încheiat după luni de lupte amare în noiembrie. Grevele au început în iulie anul acesta, cu actori care au adus atenția asupra unei serii de probleme, inclusiv salarizare și utilizarea AI în scrierea scenariilor.

Dar un efort coordonat de a solicita schimbări a dus la un acord provizoriu la începutul lunii noiembrie – un sfârșit al disputei, deoarece Warner Bros a prezis în septembrie că greva actorilor și a scriitorilor va duce la pierderea a circa 500 de milioane de dolari în acest an.

TIME a descris grevele ca „o rară demonstrație de putere atât a muncii, cât și a industriei de divertisment”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Lapte cu sodă caustică și peroxid de hidrogen. Producătorii mascau produsele stricate
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto