VIDEO | Ce a luat cu el singurul român care a zburat vreodată în spațiu? Dumitru Prunariu: „Verificările erau stricte până la un moment dat”

VIDEO | Ce a luat cu el singurul român care a zburat vreodată în spațiu? Dumitru Prunariu: „Verificările erau stricte până la un moment dat”
Dumitru Prunariu, invitat la podcastul „ALTCEVA cu Adrian Artene”
Publicat: 13/05/2022, 19:29
Actualizat: 14/05/2022, 11:46

Cosmonatul Dumitru Prunariu și colegul său rus din misiunea Soiuz 40, de aproape opt zile, din anul 1981, au luat cu ei și băuturi și alimente – precum coniac și ceapă verde -și în timpul zborului s-a fabricat vodcă. Aceasta este una dintre dezvăluirile pe care singurul român care a fost vreodată în spațiul cosmic le-a făcut la podcastul „ALTCEVA cu Adrian Artene”atunci când a fost întrebat dacă i s-a interzis să ia ceva anume în bagajul pentru această călătorie.

Comandatul echipajului a fost cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov, cu care Dumitru Prunariu are numeroase amintiri.

„Vezi tu, noi ne ducem în vizită la băieții ăia de sus”

„Practic, n-am dus vodcă, dar s-a fabricat vodcă. Popov prefera coniacul vodcii. Deși era rus, el bea coniac. Și adusesem din România câteva sticluțe tip ploscă și care intrau într-un buzunar, erau de 200 și 300 de mililitri, coniac Napoca, și aveam rezervă în Orășelul Stelar (de lângă Moscova – n.r.), la evenimente, o vizită, făceau cadou câte una de aceea. Și înainte să plecăm la Baikonur (cosmodromul din Kazahstan unde s-a făcut pregătirea pentru lansarea în spațiu – n.r.), Popov mi-a spus – zice – «Știi, poate n-ar fi rău să iei vreo două, trei sticle, cu tine la Baikonur» și am zis bine, poate ciocnim pe acolo, prieteni, iar la Baikonur a spus: «Păstrează-le, să nu cumva să le consumi înainte de zbor». Iar eu m-am întrebat oare de ce. A zis «Vezi tu, noi ne ducem în vizită la băieții ăia de sus»”, a povestit cosmonautul Dumitru Prunariu.

Dumitru Prunariu în Cosmos / Sursa: www.comunismulinromania.ro
Dumitru Prunariu în Cosmos / Sursa: www.comunismulinromania.ro

Era vorba de echipajul principal care stătea de două luni la bordul Stației orbitale, care, după cum i-a povestit Leonid Popov, apreciau o sticlă de coniac.

După care a trebuit să găsească o soluție pentru a le transporta la bordul navei cosmice Soiuz-40, având în vedere că toate obiectele pe care urma să le ia cu ei erau trecute într-un proces-verbal, sub semnătură. „Verificările erau stricte până la un moment dat”, a povestit Dumitru Prunariu, detaliind soluția găsită de Leonid Popov: acestea au fost introduse într-un pachet cu diplome trimise de constructorul principal în spațiu cu însemnul „Liber la start”, împreună cu un aparat foto profesional Canon și niște filme Kodak, obținute din străinătate.

Născut în 1952, Dumitru Prunariu este de profesie inginer aeronautic și  este, din 2011, membru de onoare al Academiei Române.

De-a lungul carierei sale, a fost ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internaționale al Agenției Spatiale Europene (ESA). Între 2003 şi 2005, el a fost ambasador în Federația Rusă, iar din februarie 2007 a fost trecut în rezervă cu gradul de general-maior.

Cosmonautul român Dumitru Prunariu este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului „ALTCEVA”, de sâmbătă, 14 mai, începând cu ora 19.00, când se împlinesc 41 de ani de la primul și singurul zbor al unui cosmonaut român în spațiul cosmic.

Urmărește interviul integral cu Dumitru Prunariu, sâmbătă, 14 mai, de la ora 19:00, doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult